5 manieren om kinderen weer in contact te brengen met hun lichaam

5 manieren om kinderen weer in contact te brengen met hun lichaam 5 manieren om kinderen weer in contact te brengen met hun lichaam 5 manieren om kinderen weer in contact te brengen met hun lichaam

Het lichaam is een belangrijk instrument om te voelen hoe het echt met je gaat. Toch leren we onze kinderen vrij snel om problemen op te lossen met hun hoofd. Goed nieuws: het is niet moeilijk om weer contact te krijgen met de wijsheid van je buik.

Poepen is loslaten

Mensen denken dat poepen actief is, maar het is juist ontspannen en loslaten wat je niet meer nodig hebt. Niet iets doen, maar iets laten gebeuren. Als je kind veel en dun poept, laat ineens of te veel los – of er is angst ergens voor. Kinderen kunnen bijvoorbeeld diarree krijgen bij een Cito-toets, of als ze op kamp gaan. Als ze niet goed naar de wc kunnen, kunnen ze waarschijnlijk ook niet goed loslaten. Leren ontspannen kan daarbij helpen.

Vervelen is cool

Doe af en toe even niets. Zegt je kind dat het zich verveelt? Prijs hem: ga zo door! Uit vervelen en stilte ontstaat vaak iets nieuws.

Bewust ademen

Adem is je levenskracht – het verbindt je met de levensenergie van de kosmos. Door kinderen te leren bewust adem te halen, leer je ze zelf hun lichaam en geest tot rust brengen. De meeste mensen, ook kinderen, ademen hoog. Buikademhaling zorgt ervoor dat het lichaam zachter en meer ontspannen wordt. Oefening om samen te doen: leg je handen op je buik en probeer hem uit te zetten als je inademt. Dat kan ook liggend met een steentje op je buik: merk hoe het steentje omhoog en omlaag gaat. Doe dit een tijdje en voel het verschil.

Grenzen bewaken

Leer kinderen vroeg in hun leven dat ze ook ‘nee’ mogen zeggen. Nee durven zeggen, is ook voor jezelf zorgen. Een handig boek daarover is ‘Nee! Een boek over nee en ja zeggen’, van Sanderijn van der Doef.

De pauzeknop

Iedereen schiet weleens uit zijn slof: handig om kinderen te leren dat ze een ‘pauzeknop’ hebben die ze in kunnen drukken als het even moeilijk wordt. Ben je bij een moment aangekomen waarvan je voelt: nu word ik boos, verdrietig of gespannen? Leg je hand dan op je pauzeknop. Die zit voor iedereen ergens anders: in je buik, je hart of op de plek tussen je ogen. Als deze knop is ingedrukt, kom je bij een moment van stoppen met doorgaan. Haal drie keer adem en pas als je helemaal uitgeademd bent, bedenk je wat je doet of zegt. Zo reageer je niet op de automatische piloot, maar heb je een beetje ruimte gemaakt voor wat er is.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Heb je een dochter? Lees dan deze brief van Susan Smit
Heb je een dochter? Lees dan deze brief van Susan Smit