Zes redenen om een optimist te blijven

Zes redenen om een optimist te blijven Zes redenen om een optimist te blijven Zes redenen om een optimist te blijven

Een gevoel van onmacht kan je bekruipen als je hoort over alles wat er misgaat in de wereld. Je wilt je niet afsluiten of je kop in het zand steken. Je wilt positief blijven – maar niet naïef. Hoe houd je het licht in je brandend? Zes goede redenen om een optimist te blijven.

1. Besef: het nieuws is nooit het hele verhaal

Met alle respect voor journalisten: je hoort en leest nooit de volledige waarheid over al het vreselijke in Verweggistan. Het nieuws krijgen we voorgeschoteld in een soort gecondenseerde vorm; het gewone leven is er als het ware uitgeperst en alleen het dramatische en gruwelijke blijft over. Zou je alles te horen krijgen, dan zou je weten dat de slachtoffers niet alléén maar zielig zijn, en de daders niet alléén maar slecht. Het goede is er ook, en het is overal aanwezig. Soms alleen zichtbaar voor het innerlijke oog, zoals De kleine prins het verwoordt: ‘Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’ Maar het ís er wel.

2. Crisis betekent ontwikkeling

Explosieve tijden zijn er niet voor niets. Net zoals in je eigen leven een mislukking, een ziekte of ongeluk vaak een nauwe doorgang blijkt te zijn naar een hoger niveau van bewustzijn, is dat in het groot ook zo. Waarschijnlijk gaan we collectief door een soort inwijdingservaring, op weg naar een volgende fase in de menselijke ontwikkeling. Dat is niet zweverig of esoterisch, het is iets natuurlijks. Steeds meer mensen zien dat onze hele cultuur op de drempel staat van volwassenheid. Een van de mensen die dit inzicht verwoorden, is Charles Eisenstein, een belangrijke spreker en schrijver over de transformaties van onze tijd en auteur van boeken als ‘Sacred Economics’, die hij gratis op internet zet. Veel mensen vragen Eisenstein wat ze moeten doen in barre tijden: goud kopen of aandelen, of voedsel in blik hamsteren? Maar je kunt je beter afvragen, zegt hij, wat het mooiste is wat je kunt doen. Het antwoord is volgens hem: geven.

3. Je eigen leven is wat je bijdraagt aan het geheel

Alles is met alles verbonden, en dat betekent dat alles wat je zelf doet, in je eigen leven, invloed heeft op het geheel, hoe minuscuul ook. Je innerlijke ontwikkeling is je belangrijkste bijdrage aan de wereld: elk beetje goedheid, schoonheid en waarheid dat jij in je eigen leven doet opbloeien, in je huis, je gezin, je werk, je vriendenkring, voeg je toe aan de hele mensheid, aan de wereld. Doneer wat je kunt en richt je verder op wat er hier en nu is, voor je ogen, in je huis, in je onmiddellijke omgeving.

4. Angst heeft een functie

Iedereen kent angst, maar niemand hoeft in de angst te blijven hangen. Voel de pijn die achter de angst schuilt, en je angst transformeert tot liefde. Doorvoelde en getransformeerde angst leidt tot empathie, begrip voor anderen. Je wordt er een beter mens van. Dank je wel, angst.

5. De mensheid als geheel wordt steeds vrijer en liefdevoller

Dit is de waarheid: we worden steeds minder gewelddadig, steeds beschaafder, democratischer en welvarender, en er komt steeds meer vrijheid in de wereld. De bewijzen worden steeds duidelijker. Toch heerst er kennelijk een diepe, oude overtuiging dat het allemaal steeds slechter gaat in de wereld en dat alles uiteindelijk fout zal aflopen. We zijn eigenlijk geestelijke wezens, die ons werkelijke thuis, de hemel waar alles makkelijk was en vanzelf ging, hebben achtergelaten en ons hier in de hoekige, weerbarstige, aardse materie nog steeds niet helemaal op ons gemak voelen.

6. De wereld is perfect – voor bewustzijnsontwikkeling

Ook dit is iets wat je soms ineens kunt voelen; als een blikseminslag, een visioen of openbaring: de wereld is perfect zoals ze is. Misschien is alles wel precies zoals het is, omdat het zó het beste werkt. Waarvoor? Voor ons echte doel op aarde: bewustzijnsontwikkeling. Misschien is pijn en alles wat pijn doet, wel een soort geestelijk goud, een kostbare schat. Omdat we daardoor wakker worden en tot groter, dieper, rijker bewustzijn komen. En misschien is de hele wereld – inclusief al onze problemen, van mijn zere knie tot een gruwelijke terreurdaad ver weg, van een verloren huissleutel tot een uitstervende diersoort, wel een wonder van precisie, een onbegrijpelijk geniaal samenspel, dat ons uiteindelijk tot verlichting brengt. Dan is er geen angst meer, alleen maar liefde.

Tekst: Lisette Thooft

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.
Volgend artikel
Omweven in webben van schuld
Omweven in webben van schuld