‘Hij is een jonge ziel’

Door Susan Smit
‘Hij is een jonge ziel’ ‘Hij is een jonge ziel’ ‘Hij is een jonge ziel’

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk? En is het waar? Susan Smit toetst, keurt, wikt en weegt.

Deze week onderzoekt ze de woorden: ‘Hij is een jonge ziel’

Mensen die met een serene, wetende glimlach over iemand zeggen dat diegene ‘een jonge ziel heeft’ bedoelen eigenlijk: hij is nog niet zo ver als ik. Laten we geen inzichten van hem verwachten die hij niet kan geven, want in spiritueel opzicht is hij een kleuter. Dat is een sterk staaltje hoogmoed vermomd in een esoterisch jasje.

Waar je als spiritueel geïnteresseerd mens voor moet waken, is je verheven voelen boven een ander die niet met deze zaken bezig is of ze niet zo benoemt. Ik moet bekennen dat ik wel eens op een geliefde heb neergekeken, me meer verlicht heb gevoeld, toen bleek dat hij niets wilde weten van intuïtie, eenheidsdenken en bewustwording. Ach, ik was duidelijk zoveel verder dan hij! Lang heeft die verhouding natuurlijk niet geduurd, want met zo’n aanmatigende houding heeft de ander geen schijn van kans. Als je jezelf op de illusie van superioriteit betrapt, bedenk dan dat die ander, who knows, in een vorig leven misschien wel een Tibetaanse monnik was. Toen heeft hij de godganse dag gemediteerd, gechant en gebeden, en in dit leven is het nu juist de bedoeling om via het volle leven te groeien. Jij hebt het nog nodig om over het hogere te praten en lezen, hij heeft dat allang gehad. Hij is jou ver vooruit!

Het ontwikkelingsniveau van een mens blijkt niet uit wat hij allemaal over chakra’s weet, maar of hij bereid is de lessen aan te gaan die hij zich in dit leven gesteld heeft. Die lessen zitten op heel verschillende thema’s en het kan inderdaad zijn dat jij op dat specifieke thema al een stukje verder bent, maar je kunt er donder op zeggen dat die ander jou op andere punten voorbij streeft.

Mijlenver.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Lieve Dot: advies aan Hooggevoelig
Lieve Dot: advies aan Hooggevoelig