Mediteren op doktersrecept: waarom is dat nog niet gebruikelijk?

Mediteren op doktersrecept: waarom is dat nog niet gebruikelijk? Mediteren op doktersrecept: waarom is dat nog niet gebruikelijk? Mediteren op doktersrecept: waarom is dat nog niet gebruikelijk?

Artsen die elke dag een half uurtje mediteren voorschrijven in plaats van pillen zijn er nauwelijks. En dat terwijl al meerdere keren is aangetoond dat meditatie kan helpen om stress, angst en depressie te bestrijden. Tijd dat de medische wereld dat ook erkent, vindt de Vlaamse neuroloog Steven Laureys.

Meditatie kan helpen om beter, efficiënter en met meer plezier te functioneren in een maatschappij die altijd met tweehonderd kilometer per uur doordraaft. Er verschijnen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de kracht van meditatie onderschrijven. Toch zijn er nog nog weinig (huis)artsen die hun patiënten met stress- of angstklachten meditatie ‘voorschrijven’. En dat is onterecht, vindt de Vlaamse neuroloog Steven Laureys. Hij ontdekte na een echtscheiding zelf de positieve kracht van meditatie. Hij schreef er een boek over: Het no-nonsense meditatieboek. Zo wil hij aantonen dat meditatie kan helpen om stress, angst en depressie te bestrijden.

Meditatie in de medische wereld

Dat een neuroloog een boek over meditatie schrijft is best bijzonder. Meditatie wordt in medische kringen al snel weggezet als zweverig, vaak en onmeetbaar. In weekblad Knack zegt Laureys: “Ik ken weinig ziektebeelden die niet verergerd worden door stress, maar als je meditatie voorstelt om die nochtans goed geïdentificeerde risicofactor te behandelen, wordt dat nog vaak weggelachen. Ik heb in mijn medische studies nooit iets over meditatie geleerd, en zelfs in de psychologie is het zoeken met een vergrootglas.”

Waarom is er zo weinig onderzoek?

Een van de redenen dat meditatie zo weinig aandacht krijgt in de medische wereld is dat er nog maar weinig goed onderzoek naar is gedaan. Laureys vertelt dat er in de afgelopen twintig jaar maar negen geregistreerde klinisch gecontroleerde studies naar meditatie zijn geweest in België. Veel medische onderzoeken worden gefinancierd door farmaceutische bedrijven. Het zou een mogelijke reden kunnen zijn dat er zo weinig onderzoek naar is. Meditatie in immers een gratis en door iedereen toepasbaar ‘middel’, waar weinig winst te behalen valt.

Meditatie als medicijn

Het feit dat er zo weinig onderzoek naar meditatie wordt gedaan, noemt Laureys ‘krankzinnig’. In Knack: “In mijn consult zie ik mensen met hoofdpijn, rugpijn, slaapproblemen, vernauwde bloedvaten, angst, burn-out. Ik heb geleerd om hen pilletjes voor te schrijven, dat is ook waarvoor ze komen. Maar tegenwoordig schrijf ik vooral een goede nachtrust voor, meer beweging, een betere levenshygiëne, meditatie en andere geest-lichaamoefeningen. (…) Maar het precieze effect van een meditatiesessie is natuurlijk veel moeilijker te documenteren dan dat van een pilletje.”

Gratis mini-challenge Mindfulness

Wil je meer in het hier en nu zijn?
  • Ontdek in 3 dagen alles over mindfulness

  • Krijg praktische tips en handvatten

  • Ontvang de eerste mail 19 april

Wat weten we wél?

Het precieze effect mag dan lastig te bewijzen zijn, de onderzoeken die er wél zijn, tonen veelbelovende resultaten. Zo blijkt uit onderzoek dat er al na acht werken twintig minuten per dag mediteren meetbare veranderingen optreden in het brein. Die veranderingen zijn op moleculair en DNA-niveau zichtbaar. In de meest voorzichtige bewoordingen stelt Laureys daarom dat meditatie ‘zeer waarschijnlijk gezond is en dat je er langer van kunt leven’.

Reden genoeg voor artsen om meditatie niet te negeren, maar te erkennen dat het een interessante toevoeging is op alle medische mogelijkheden die er al zijn. Soms is een pilletje een uitkomst. Maar als iets simpels als dagelijks mediteren óók verlichting kan brengen, verdient dat minstens zoveel aandacht. Laureys: “Er is ondertussen voldoende onderzoek dat aantoont dat meditatie een interessante complementaire tool is om pijn, angst en depressie te bestrijden.”

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over meditatie?

Deze mini-meditatie geeft direct ruimte in je hoofd.

Volgend artikel
Zo vind je rust in de chaos van alledag (met handige tips)
Zo vind je rust in de chaos van alledag (met handige tips)