Zo maak je goed ruzie

Zo maak je goed ruzie Zo maak je goed ruzie Zo maak je goed ruzie

Het is niemands hobby en niet iedereen is er even goed in, maar een flinke ruzie kan – als je het goed doet – diepte opleveren, en intimiteit. Je laat iets van jezelf zien en leert iets over een ander. Hoe zorg je dat je gehoord wordt en de ander zich gehoord voelt?

1. Kies je moment

Beland je ’s avonds laat nog in een conflict, als je allebei (te) moe bent, spreek dan af dat jullie het onderwerp later weer oppakken. Loop je al wat langer met frustratie en boosheid rond, geef dan aan dat je tijd wilt inplannen om erover te praten. Ruzies kunnen hoog oplopen doordat je te lang ‘ja’ hebt gezegd, terwijl je eigenlijk ‘nee’ voelde. Wees dat vóór door eerder te bespreken. In elk geval voordat je ontploft.

2. Eén ding tegelijk

Het is moeilijk om tijdens ruzies niet te gaan ‘stapelen’. Je vult de ene ergernis over de ander aan met de volgende en nog een volgende. Je drijft de ander daardoor in het nauw en de ruzie raakt vertroebeld door de hoeveelheid aan issues. Probeer het zoveel mogelijk bij één onderwerp te houden. Maak desnoods een lijstje van alle andere dingen die je nog een keer wilt aankaarten.

3. Weeg je woorden

Formuleer zorgvuldig. Je houdt van de ander, dus is hij het waard dat je je best voor hem of haar doet, ook of juist als je boos bent. Een manier om de ander zo min mogelijk op de kast te jagen is de zogenaamde ‘ik-boodschap’. Ik zou het fijn vinden als, ik heb het gevoel dat, ik heb er last van als… De kans dat je duidelijk overbrengt wat er aan schort, is op deze manier het grootst. Laat woorden als ‘altijd’, ‘nooit’ en ‘heel erg’ achterwege. Ze werken als een rode lap op een stier.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

4. Ga na of je de ander echt begrijpt

We reageren vaak op aannames. Hij/zij zal wel dit of dat bedoelen. Maar zoals de Franse schrijfster Anaïs Nin het zo mooi zegt: We don’t see things as they are, we see them as we are. Ga dus na of je de ander echt begrepen hebt. Dat kun je doen door het verhaal van de ander in je eigen woorden te herhalen. Dat klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar het kan wonderen doen voor de communicatie (zo ervaart Roefke Carmiggelt in haar praktijk).

5. Handen vast

Nog een oefening uit de praktijk van de relatietherapeut: ga als je ruzie hebt naast elkaar zitten. Pak elkaars hand. Vertel om de beurt wat er speelt, wat je voelt. In het begin zal je steeds de neiging hebben je hand terug te trekken. Zeker als iemand (te) hard voor je is. Ga door met uitleggen, de juiste woorden zoeken, tot je elkaars hand kunt blijven vasthouden.

6. Laat de hond op tijd uit

Roefke Carmiggelt: “Cliënten in mijn praktijk die maar niet uit hun overprikkeldheid komen, geef ik een getekende hond mee. Een hond die ontzettend vaak moet plassen. Als ze thuis ruzie hebben en hun geduld verliezen, dan moeten ze even de hond gaan uitlatenOftewel met de getekende hond de kamer uitlopen tot ze zijn afgekoeld. Het werkt echt!”

7. Bespreek je verlangens

Hopen dat iemand iets doet en dan boos worden als het niet gebeurt, is niet echt eerlijk. Spreek je verlangens uit. Zeg bijvoorbeeld: ‘We gaan nu naar mijn moeder. Ik rij en ik zou het fijn vinden als je geen commentaar geeft op mijn rijstijl.’ Helemaal mooi als je je dan ook voorneemt om zelf geduldig te reageren als de ander tóch wat zegt over je rijstijl.

Tekst: Catelijne Elzes, uit Happinez 2017 – ‘Vertrouwen’


Meer Happinez?

Volgend artikel
Zo blijf je vertrouwen in de liefde
Zo blijf je vertrouwen in de liefde