Geef jezelf liefde (met een zelfmassage)

Geef jezelf liefde (met een zelfmassage) Geef jezelf liefde (met een zelfmassage) Geef jezelf liefde (met een zelfmassage)

Begin de ochtend met een zelfmassage en je voelt je niet alleen fysiek, maar ook mentaal beter. Je gaat flexibeler je dag in met minder stress en meer balans. Eigenlijk is jezelf masseren, jezelf liefde geven.

Ayurveda, letterlijk ‘kennis van het leven’, vertelt hoe je gezonder kunt leven. En dat doen ze bij deze Indiase medische wetenschap niet alleen met behulp van gezonde voeding, levenslessen en therapieën. Massage, waaronder zelfmassage, is een essentieel element. Regelmatige massages vertragen de veroudering, peppen de huid op, geven verlichting bij stress, maken je spieren en gewrichten steviger en stimuleren de lymfen waardoor je je gifstoffen beter afvoert. Het is simpelweg een goede manier om de dag rustig en gezond te beginnen.

Liefdestherapie

Jezelf masseren is eigenlijk jezelf liefde geven. Dat zit al in het woord Snehana, sanskriet voor het werkwoord ‘oliën’. Sneha betekent namelijk niet alleen ‘olie’, maar ook ‘liefde’. En de specifieke vorm van oliën waarbij je je eigen lichaam masseert, abhyanga, wordt dan ook wel liefdestherapie genoemd.

Doordat je je lichaam aanraakt is het alsof je jezelf vertelt dat alles goed komt. Je geeft jezelf vertrouwen en zegt dat je goed bent zoals je bent. Ayurvedisch consultant Alaknanda Rao vergelijkt zelfmassage met hoe ze in India meubels maken van bamboe. Alaknanda Rao: ‘De harde droge stengels vetten ze in en verwarmen ze. Daardoor worden ze flexibel en kun je ze in alle vormen buigen. Dat doet massage ook met je lichaam. Je vet het in met warme olie en daardoor word je niet alleen fysiek, maar ook mentaal flexibeler. Je kunt meebewegen met het leven en accepteert jezelf en anderen beter. Daardoor ervaar je minder stress en meer balans’. Zelfmassage haalt je uit je hoofd en zet je met je voeten op de grond, ook figuurlijk. Je hoeft niet bang te zijn dat je het verkeerd doet. Jezelf aanraken is sowieso goed en de diepte kies je zodat het goed voelt voor jou.

Voorbereiden en afronden

Volgens de Ayurveda sta je liefst voor zonsopgang op en ga je naar het toilet voor je begint te masseren. Eerst verwarm je de olie, bijvoorbeeld door je flesje op de verwarming te zetten, of je verwarmt het au bain-marie of boven een theelichtje.

De massage duurt tien tot vijftien minuten, maar heb je minder tijd, dan is elke minuut massage meegenomen.

Na de massage trek je oude kleding aan die vet mag worden en laat je de olie liefst vijftien tot dertig minuten intrekken. Ondertussen ga je iets ontspannends doen zoals thee zetten, yoga oefeningen of mediteren. Na afloop douche je jezelf af met warm water omdat die warmte je poriën opent zodat de olie beter intrekt. Je hoofd, dat een gevoeliger huid heeft, spoel je af met lauw water. Gebruik geen zeep, want daarmee haal je de net aangebrachte voeding weer weg.

Hoofdmassage

Voordat je de olie druppelt, wrijf je eerst over je hoofdhuid. Je geeft op een paar plekken wat druk en laat weer los.

Daarna houd je je hoofd rechtop en druppel je zeven tot acht druppels olie boven op je hoofd. Op die plek, je ‘kroon’, de opening van je bovenste chakra, kun je veel energie voelen. Na een paar seconden, als de olie een beetje is uitgelopen, masseer je je schedel met twee handen, alsof je rustig je haren wast. Je verplaatst je handen over je schedel, licht knijpend en met je vingers als het ware kruipend van de ene naar de andere plek.

Maak ook bewegingen vanaf de onderkant van je schedelrand naar ophoog. Doe gewoon wat goed voelt, welke kant dan ook op, terwijl je ook cirkel- en spiraalbewegingen maakt. Zorg dat je in ieder geval je hele schedel hebt aangeraakt. Als nodig pak je tussendoor wat extra olie.

Wrijf ook zigzaggend over je hoofd, van links naar rechts. Daardoor gaan je linker- en rechterhersenhelft beter samenwerken, wat goed is voor je geheugen.

Neem je nek mee (houd je hoofd hierbij nog steeds rechtop), waarbij je kleine cirkelbewegingen maakt met je duim rond je nekwervels.

Streel na afloop zachtjes over je hoofd. Dat kalmeert weer.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen over zelfliefde?

Dit zijn 3 dagelijkse rituelen tegen piekeren, stress en burn-out.

Volgend artikel
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde