Zin om creativiteit en zelfreflectie te combineren? Ga aan de slag met bijenwas; beter bekend als encaustic art. Dit is een eeuwenoude techniek waarmee je met verwarmde bijenwas schildert en je je eigen bijenwastekening maakt. 

Vroeger werd de was aangebracht op bijvoorbeeld canvas of hout, nu vooral op materialen met een gecoat (glad gemaakt) oppervlak, zodat de was niet meteen door het materiaal wordt opgenomen. Je gebruikt hiervoor een speciaal encaustic strijkijzer of een reisstrijkijzer waar je de was op aanbrengt, zodat je al strijkend, tekenend of tamponnerend je kunstwerk maakt.

Bijenwastekening door spiritueel helper Ada Vogel.

Het leuke aan de verwarmde bijenwas is dat het zijn eigen weg gaat als je het aanbrengt. Er vormen zich spontaan patronen op het oppervlak. Het proces bij het maken van de tekening is belangrijk. Welke kleuren gebruik je? Welke associaties roept het effect bij je op? Welk gevoel krijg je erbij? Vragen die inzicht kunnen geven in jezelf. De patronen die ontstaan zijn, kun je duiden. Zoek online eens wat tekeningen op en bekijk of ze je iets vertellen of ga zelf met bijenwas aan de slag. Vijf opvallende verschijnselen om in een bijenwastekening op te letten.

Vormen

Door het strijkijzer kunnen er puntige vormen ontstaan, maar ook juist zachte, ronde vormen. Met één blik op het kunstwerk vallen die vormen als eerste op. Nodigen ze je uit om te kijken of draai je het schilderij liever om? Puntige vormen komen vaak scherp, onrustig en temperamentvol over, terwijl ronde vormen zachtheid en rust uitstralen. Zie je ze allebei in je tekening? Dan is vermoedelijk van allebei sprake. Waar zit de onrust en waar de rust bij jou?

Landschappen

Bergen, zee, weiland, bos, meer; in een bijenwastekening is vaak een landschap te herkennen. Wat zegt een donker bospad je of een wilde zee, wat betekent een leeg weiland? Voel het, ervaar het en kijk vervolgens naar de kleur. Is die warm of juist koud? Heb je het idee dat de zon erop geschenen heeft of heeft het gevroren? En wat zegt het jou? Benoem zonder na te denken wat je ziet en voelt, dan kom je tot de beste interpretaties.

Gezichten

Op veel bijenwastekeningen zijn gezichten te herkennen. Niet meteen, maar als je er wat langer naar kijkt. Het gezicht van de persoon die de bijenwastekening gemaakt heeft bijvoorbeeld. Of een aantal vriendelijk ogende gezichten verspreid over de tekening. Laat je gevoel je maar vertellen wie dat zijn. Let ook op emoties als je een gezicht herkent. Die kunnen je iets vertellen over een uitdaging waar je nu voorstaat. Zie je een angstig of schreeuwend gezicht, schrik er niet van, maar sta er even bij stil. Waar ben ik bang voor? Waar strijd ik mee?

Initialen

Vaak zijn er op een bijenwastekening initialen te herkennen. Letters dus die soms onderaan, soms verspreid over de tekening te zien zijn. Zelf een bijenwastekening gemaakt of laten maken? Schrijf de initialen die je daarop terugziet op. Zeggen ze iets over jou? Hebben ze een verband met je voor- of achternaam? De initialen kunnen ook verwijzen naar iemand in je omgeving, een dierbare overledene, een gids of bijvoorbeeld een plek waar je een speciale band mee hebt. Wat is het verband met deze initialen en de rest van de tekening?

Zelf een bijenwastekening maken?

Volg bijvoorbeeld een workshop bij d-Aquamarijn, Encaustic Art, Ada Vogel of Hobbeezz.

Meer lezen?

Denk je bij plantaardig eten nog vaak aan wat je ‘mist’? Als je kijkt naar de vlogs van Deliciously Ella vergeet je dat helemaal. De wereldberoemde vlogger en Instagrammer (ze heeft 1.4 miljoen volgers!) maakt plantaardige gerechtjes die snel, makkelijk en superlekker zijn.

Comfort food, dat is het. Van bananenpannenkoeken met ahornsiroop tot romige paddenstoelenpasta, van zoete-aardappeltaart tot vegan shakshuka en chocoladetaart: het water loopt je in de mond als je naar Ella Woodward’s receptenvideo’s kijkt. Terwijl ze vaak hartstikke gezond zijn, én volledig plantaardig. Oh, en niet te vergeten easy peasy om te maken.

Van ‘gewoon’ Ella naar Deliciously Ella

Ella, die inmiddels beter bekend is als Deliciously Ella, begon niet zomaar plantaardig te eten. In 2011 werd ze ziek, en kreeg ze de tip om meer plantaardig te gaan eten. Daardoor ging ze zich zoveel beter voelen dat ze besloot: dit moet ik met de wereld delen. De rest is geschiedenis: inmiddels heeft ze al een rij kookboeken op haar naam staan en zelfs een eigen vegan productenlijn.

Dit zijn vijf van haar meest yummy recepten (van ontbijt tot diner):

Bananenpannenkoekjes

Vijf-minuten-chocolade-porridge

Romige paddestoelenpasta

Pittig stoofpotje van kikkererwten en limabonen

Snelle groene pasta

Meer lezen over plantaardig eten?

Haal jij je weleens in je hoofd dat je niet goed genoeg bent? Dat alles wat misgaat jouw schuld is of dat je jezelf eerst moet veranderen, voordat er iemand van je kan houden? Op zulke momenten is het één van de zeven innerlijke critici die spreekt. Welke herken jij?

Psychotherapeutische wetenschappers ontdekten dat er zeven verschillende types innerlijke critici zijn.Door je innerlijke criticus beter te leren kennen, sluit je er vrede mee en weerhoudt de stem je steeds minder om dat te doen, waar je écht gelukkig van wordt.

Is jouw innerlijke criticus de perfectionist, de vernietiger, de ondermijner of één van de andere types? Of een mix van meerdere critici?

1. De perfectionist

Moet jij van jezelf altijd voldoen aan immens hoge, onhaalbare standaarden? Deze torenhoge eisen komen van de perfectionistische innerlijke criticus. Of het nu om werk, uiterlijk of relaties gaat: perfectie is wat de klok slaat. Wanneer het je niet lukt om aan deze eisen te voldoen heb je de neiging om jezelf te ‘straffen’ en naar beneden te halen. Daarbij ben je bang om buiten de boot te vallen als je de verwachtingen niet waar kunt maken. Ook al zijn die verwachtingen vaak onrealistisch en onnodig.

2. De inner control freak

Wil je altijd alles onder controle hebben, dan is het de control freak in jou die je dit oplegt. Het control freak-type is continu bang om de controle te verliezen en wil zich altijd ‘keurig’ gedragen naar buiten toe. Wie de control freak als innerlijke criticus heeft kan hierdoor tegengehouden worden om helemaal zichzelf te zijn. O wee als er iets gebeurt waar je geen grip op hebt, want hoe moet je daar in hemelsnaam netjes en bedeesd op reageren?

3. De doener

Zo hard mogelijk werken, zoveel mogelijk doen en zoveel mogelijk succes bereiken, dat is het doel van de doener als innerlijke criticus. Een pauze nemen of het tempo verlagen is ontzettend lastig voor iemand met dit type als innerlijke criticus, want luiheid is uit den boze. De doener geeft je het gevoel dat je faalt wanneer je eventjes rust nodig hebt of niet zo hard werkt als je van jezelf verlangt.

4. De ondermijner

De ondermijner houdt je klein. Hij ondermijnt je zelfvertrouwen om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk risico neemt. Dit type ziet iedere poging om te groeien of zichtbaar te worden als een bedreiging en vertelt je daarom regelmatig dat je iets niet kunt. Wanneer je een laag zelfbeeld hebt is de kans groot dat de ondermijner jouw type innerlijke criticus is.

5. De vernietiger

Het ontbreekt jou aan alles, is wat de vernietiger je wil vertellen. Wat je ook doet, echt goed zal het nooit worden. Dit soort gedachtes haalt je gevoel van eigenwaarde flink naar beneden en is slopend voor je energie. Vaak komt dit type innerlijke criticus voort uit een trauma dat je hebt opgelopen door bijvoorbeeld misbruik of een andere nare gebeurtenis.

6. De schuld-aanwijzer

Deze innerlijke criticus is erop uit om in iedere situatie het verleden weer naar boven te halen. Er komt veel wrok bij kijken waardoor het met dit type lastig is om jezelf of anderen te vergeven voor bepaalde daden. De schuld-aanwijzer wil je door ‘oude koeien uit de sloot te halen’ behoeden voor nieuwe pijn of ongemakken, maar hiermee kom je eigenlijk geen stap verder.

7. De aanpasser

Door dit type innerlijke criticus pas jij je in iedere situatie perfect aan de omstandigheden aan. Hij vertelt je namelijk dat je absoluut niet buiten de boot mag vallen, anders zul je verstoten worden. Het gevaar is dat je altijd wordt tegengehouden om eens iets geks, nieuws of spannends te proberen, wat je eigenlijk heel veel zou kunnen brengen. Daardoor blijf je altijd binnen de lijntjes kleuren en kun je jezelf zomaar een beetje kwijtraken.

Vrede met je innerlijke criticus

Welke criticus er ook in jou schuilt, het belangrijkste is dat je de stem leert herkennen én er bewust mee om leert gaan. Daarbij moet je je ook realiseren dat jouw innerlijke criticus je eigenlijk probeert te behoeden voor iets negatiefs, hoe gek dat ook klinkt.

Als het je lukt om het negatieve stemmetje op die manier te herkennen en te benaderen, brengt je dat een stapje dichterbij een gezonde verhouding met je innerlijke criticus.

Meer lezen?

Als je lichamelijk sterker wilt worden, is het goed om te sporten. Maar het is minstens zo belangrijk dat je slechte gewoonten opgeeft.

Volgens psychotherapeut Amy Morin, auteur van 13 Things Mentally Strong Women Don’t Do, werkt het precies zo als je mentaal sterker wilt zijn. Ongezond gedrag kan een behoorlijke sta-in-de-weg zijn als je de beste versie van jezelf wilt zijn. Dit zijn dertien slechte gewoonten die sterke vrouwen níet hebben:  

1 Zichzelf vergelijken met anderen

Al scrollend op Instagram of in gesprek met vriendinnen vergelijken we onszelf vaak onbewust met andere sterke vrouwen. Maar bekijk het eens zo: elke minuut die je besteedt aan het vergelijken van jouw leven met dat van iemand anders, zijn zestig seconden die je óók had kunnen besteden aan het najagen van je eigen doelen en dromen.

2 Perfectie nastreven

De ironie van perfectie is dat het nastreven ervan stress oplevert, waardoor je juist minder gaat presteren. Het is prima om de lat hoog te leggen, maar overdrijf het niet.

3 Kwetsbaarheid als zwakte zien

Het is echt geen teken van zwakte als je om hulp vraagt, eerlijk bent over waar je niet zo goed in bent of toegeeft dat je de wijsheid niet in pacht hebt.

4 Zich tegen laten houden door twijfel en onzekerheid

Wil je brein je weer eens doen geloven dat je niet goed, slim of capabel genoeg bent? Trap er niet in. Laat je niet leiden door twijfels en onzekerheden: je kunt veel meer dan je jezelf wijsmaakt.

5 Overal te veel over nadenken

Als je gebeurtenissen en mogelijke (doem)scenario’s steeds maar weer in gedachten doorneemt en analyseert, kost dat alleen maar nodeloos veel tijd en energie.

6 Terugdeinzen voor uitdagingen

Moet je een moeilijk gesprek voeren of krijg je een promotie aangeboden die voor jouw gevoel te vroeg komt? Als je uitdagingen uit de weg gaat, kom je nergens. Kijk je angst in de ogen en ga de uitdagingen die op je pad komen stap voor stap aan. Reken maar dat je zelfvertrouwen er een boost van krijgt.

7 Bang zijn om de regels te breken

Meisjes wordt vaak al vroeg geleerd dat het belangrijk is om welgemanierd en beleefd te zijn. Maar voel je vooral niet verplicht om alles volgens het boekje te doen, alleen omdat het ‘zo hoort’. Regels zijn er om gebroken te worden, nietwaar?

8 Anderen naar beneden halen ten voordele van zichzelf

Weersta de verleiding om de minpunten of fouten van een ander te benadrukken zodat jij zelf beter uit de verf komt. Echt succesvolle en sterke vrouwen steunen andere vrouwen. Zélfs hun concurrenten. 

9 Hun potentie laten beperken door de mening van anderen

Heeft iemand je ooit verteld dat je nergens goed voor bent? Is er alweer een promotie aan je neus voorbij gegaan? Andere mensen kunnen jou alleen in je potentie beperken als jij dat toelaat. Geloof in jezelf en laat je niet tegenhouden door afwijzing of kritiek.

10 Zichzelf de schuld geven als er iets fout gaat

Verantwoording nemen voor je fouten is belangrijk, maar waak ervoor dat je jezelf geen verwijten blijft maken. De gedachte ‘ik heb een slechte keuze gemaakt’ is vele malen productiever dan ‘ik ben een slecht mens’ of ‘ik doe altijd alles fout’.

11 Hun mond houden

Vind jouw stem en zeg wat je te zeggen hebt: je verdient het om gehoord te worden.

12 Bang zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden

Met de tijd veranderen je persoonlijkheid, prioriteiten en waarden. Dus waarom zou jij zelf niet ook mogen veranderen? Jezelf opnieuw uitvinden speelt een belangrijke rol in je persoonlijke groei.

13 Niet uit durven komen voor hun succes

Veel vrouwen hebben moeite met het in ontvangst nemen van complimenten omdat ze bang zijn arrogant over te komen. Nergens voor nodig. Als je ergens hard voor gewerkt hebt, verdien je daar ook de credits voor. Zeg de volgende keer vriendelijk ‘dankjewel’ en wees trots op wat je bereikt hebt.

Meer lezen?

Eerst vond je Game of Thrones niet leuk, later wel. Je wil milieubewust leven, maar vliegt wel naar Bali. Wispelturig? Ja, best wel, maar dat is juist wat je mens maakt.

We leven in een gepolariseerde wereld, waarin iedereen heel erg vóór of heel erg tégen iets lijkt te zijn. Zeker op het internet, waar ongezouten meningen zonder pardon de wereld in worden geslingerd. Maar ook in het dagelijks leven verwachten we duidelijkheid van mensen. Ja of nee? Zwart of wit? Voor of tegen?

We verwachten inmiddels van elkaar dat we overal een woordje over klaar hebben. Met ‘ik heb geen mening’ lijkt men nauwelijks meer weg te komen. Tegelijkertijd lijkt er (zeker online) nauwelijks meer ruimte voor nuance, relativering of twijfel. Het grijze gebied wordt steeds kleiner. De discussies heftiger. De meningen meer uitgesproken.

Niet draaien

Als die mening dan vervolgens geuit is, verwachten mensen ook dat je bij dat standpunt blijft. Anders waai je met alle winden mee, heb je geen karakter of kun je zelfs beticht worden van liegen. Mensen vinden het fijn om anderen in hokjes te plaatsen en duidelijkheid te hebben over wie iemand is of waar diegene voor staat. Ook in gedrag, tekst, werkhouding of kwaliteit eisen we consequentie van anderen.

We zijn allemaal inconsequent

Maar, waarom eisen we dat eigenlijk? Zijn mensen niet per definitie wispelturig? We zeggen het één, maar denken het ander. We houden van iemand, maar die liefde gaat over. We vinden pindakaas op brood lekker, maar een paar weken later eten we liever jam. We willen sparen, maar geven toch veel geld uit aan koffie to go’s. We proberen vegetarisch te eten voor het klimaat, maar gooien plastic en groente-afval gewoon bij elkaar. Behoorlijk inconsequent, ja.

Niemand is altijd rechtlijnig. Toch kunnen we behoorlijk oordelen over inconsequente mensen. Als een collega A zegt, maar B doet, roddelen we daarover met andere collega’s. Of als die veganistische vriendin wél het vliegtuig pakt, maken we daar een gemene opmerking over in plaats van andermans imperfectie te omarmen. Terwijl we allemaal op onze eigen manier imperfect zijn, dat is wat ons mens maakt.

Vier verschillen en imperfecties

De wereld zou een veel leukere plek zijn als we deze imperfectie zouden vieren. Als het oké zou zijn om constant van mening te veranderen en de ene dag dol te zijn op pindakaas, om dan vervolgens de hele week jam te eten. Mensen bestaan nu eenmaal uit tegenstrijdigheden. Laten we ons daar dus vooral niet tegen verzetten, maar het accepteren en er zelfs een beetje blij mee zijn. Want als iedereen maar altijd hetzelfde deed, zou de wereld best een saaie boel zijn.

Meer lezen?

Lente! Je ruikt het, je proeft het, je merkt het aan de vogels die zingen als je ’s morgens wakker wordt. Meekijken via de camera’s van Beleef de Lente is al tof, maar je wilt natuurlijk ook lekker zelf naar buiten. Heb je een tuin? De Duitse boswachter Peter Wohlleben, die eerder boeken schreef over onder meer het bos en over wilde dieren, heeft nu een boek geschreven over de tuin.

Net als in zijn vorige boeken vertelt Wohlleben ook in zijn nieuwe boek over allerlei aspecten van de natuur. Wat aan dit boek vooral leuk is, is dat hij je leert hoe je, door goed te observeren wat er in je tuin gebeurt, bijvoorbeeld in kunt schatten hoe het ervoor staat met het weer of met de bodem, beter dan wanneer je afgaat op informatie die je uit de media krijgt.

Lekker in de tuin zelf kijken dus. Zelf luisteren, voelen en ruiken. Het is een mooie invalshoek die hij koos. Want we zijn soms geneigd om in eerste instantie op onze schermen te kijken. Je kijkt op buienradar in plaats van naar de lucht, naar je weer-app om te weten hoe warm het is, en je luistert naar de weersvoorspelling om te weten of je een paraplu mee moet nemen. Wohlleben pleit er eigenlijk voor om vooral zelf weer om je heen te kijken.

Een paar voorbeelden? Komen ze!

De natuurthermometer en nog meer tips

Temperatuur: vanaf een nachttemperatuur van 5 graden gaan padden en kikkers trekken in de lente, bijen vliegen bij minimaal 12 graden, en sprinkhanen en krekels hebben ook een temperatuur van minstens twaalf graden nodig om te gaan sjirpen (hoe warmer het is, hoe hoger het gesjirp). Zie je overdag op een warme dag ineens geen bijen meer in de tuin, terwijl ze er net nog wel waren? Dan is het warmer dan 35 graden, bij die temperatuur raken bijen oververhit en blijven ze liever thuis.

Kleeftest

Hoe weet je of de grond te droog is? Doe een ‘kleeftest’: schuif de humus aan de kant en neem een beetje pure aarde tussen je duim en wijsvinger. Druk de aarde tegen elkaar, kleeft het aan elkaar tot een plakje, dan is het vochtig genoeg, valt alles uit elkaar als je je vingers uit elkaar doet, dan is de aarde te droog. (Je kunt dan trouwens in tijden van droogte beter af en toe flink water geven (twintig liter/2 gieters per vierkante meter) dan elke dag een beetje.)

Molshopen in de tuin? Dat is eigenlijk een goed teken, het betekent dat de bodem zich begint te herstellen (de aanwezigheid van mollen betekent dat er ook wormen zijn, en die zorgen voor goede grond). Die molshopen bevatten prima aarde, die je kunt gebruiken voor potten en plantenbakken, of gewoon kunt verdelen over het gras.

Interessant

Diversiteit is fijn, maar sommige soorten wil je juist niet in je tuin. Ambrosia, bijvoorbeeld, een plant die afkomstig is uit Noord Amerika en zorgt voor ernstige hooikoortsklachten. Het lastige is dat het zaad vaak in vogelvoer zit (ook in vetbollen). Als je de vogels bijvoert, koop dan liefst strooivoer waar op staat dat er geen ambrosia in zit.

Zit je graag ’s avonds  lekker in de tuin, plant dan bijvoorbeeld vlambloemen (floxen), zeepkruid en/of teunisbloemen. Het zijn planten die ’s nachts actief zijn, ze ruiken na zonsondergang extra lekker in de tuin en trekken ook nachtvlinders aan.

Egels jagen op slakken, lieveheersbeestjes eten bladluis en mezen eten rupsen – als je je tuin interessant maakt voor veel diersoorten, heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig.

Houten meubels in de tuin? Als je zorgt dat het hout droog blijft, heb je eigenlijk geen beschermende lakken of verven nodig. Het is juist vocht waardoor schimmels en insecten een kans krijgen.

Genieten van de tuin

Je meer bewust zijn van de natuur om je heen, daar gaat het eigenlijk om in de boeken van Peter Wohlleben. Overigens schijnen er ook mensen te zijn die weersveranderingen voelen aankomen, bijvoorbeeld in de vorm van lichamelijke klachten. Hang een barometer op en kijk wat de overeenkomsten zijn tussen wat jij voelt en de weersvoorspelling. Of, als je kleine kinderen hebt, of die écht extra druk zijn als er onstuimig weer op komst is.

Veel plezier in de tuin dit voorjaar!

Meer lezen:

En ook:

Een vorm van direct weten, een ingeving. Je intuïtie kan je veel inzichten brengen over wat je nu écht wilt, maar hoe kom je dichter bij dat onderbuikgevoel? Zes manieren om je innerlijke kompas beter te leren (her)kennen!

1. Ratio vs. gevoel

We zijn geneigd om problemen meteen op te lossen met ons intellect en rationele verstand. Luister de volgende keer dat er iets op te lossen valt, eerst eens naar je onderbuik. Misschien kom je dan wel tot hele andere inzichten en ben je uiteindelijk gelukkiger met je oplossing. Maar let op: ook je verstand heeft een functie en het is de kunst om een goede balans te vinden tussen je hoofd en je hart. Je intuïtie speelt een belangrijke rol, maar niet de enige rol.

2. Kristallen en edelstenen

Edelstenen en kristallen staan bekend om hun helende krachten en sommige stenen helpen je dichterbij je intuïtie te komen. Denk bijvoorbeeld aan de maansteen, labradoriet, aquamarijn, fluoriet, purper toermalijn en amethist. Draag de steen iedere dag bij je, in een sieraad bijvoorbeeld, en profiteer van de krachtige energie.

3. Wegwijzer

Je intuïtie kun je zien als een persoonlijk kompas, deze is dus ook voor iedereen anders. Wil je echt goed leren luisteren naar je intuïtie dan moet je tijd met jezelf doorbrengen. Meditatie kan hier goed bij helpen. Je focust namelijk op jezelf en op je gevoel. Daarnaast is het ook een fijne manier om te ontspannen en adem te halen. Pak dus vaker dat momentje voor jezelf om even lekker in je eigen bubbel te kruipen.

4. Inspiratiekaarten

Met inspiratiekaarten breng je je onderbewustzijn letterlijk in kaart. Gebruik bijvoorbeeld de Inner Compass Cards van Neel van Lierop. Deze kaarten bieden richting, helpen je keuzes te maken en geven inspiratie. De kaarten vormen als het ware een luikje naar je intuïtieve denkvermogen en geven je direct een focuspunt.

Tip: maker Neel van Lierop geeft op 11 en 12 mei workshops met de Inner Compass Cards op het Happinez Festival.

5. Wat valt je op?

Pak pen en papier en teken of schrijf iets. Helemaal spontaan, zonder na te denken. Wat ontstaat er? En wat zegt dat over jou? Je kunt deze oefening overal toepassen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de wolken, een abstract schilderij of een inspiratiekaart. Als je het vaak doet leer je vanzelf signalen van je onderbewustzijn te herkennen.

6. Ga in dialoog met jezelf

Misschien doe je dit stiekem al: hele gesprekken voeren in je hoofd. Het klinkt wat gek, maar het helpt heel goed om je intuïtie aan te scherpen. Heb je bijvoorbeeld een kleine woordenwisseling gehad op je werk en heb je niet alles kunnen zeggen wat je wilde? Voer het gesprek in je hoofd nog eens en zeg nu wél alles wat je kwijt wilt. Dat mag ook hardop. Vervolgens kun je beslissen of het nog nodig is de woorden tegen de ander te zeggen. Zo niet, vraag jezelf dan eens waarom dat zo is? Waarom dacht je dat je deze woorden had moeten zeggen, maar blijkt dat niet nodig? Waarschijnlijk ontvang je waardevolle inzichten van je intuïtie.

Nog dichter bij je intuïtie komen?

Laat de wind al je zorgen meenemen, staar over de golven naar schepen in de verte, neem een frisse ochtendduik (of dip alleen even met je tenen in het water) en wandel door het rulle zand tot je benen niet meer kunnen: uitwaaien en opladen gaat nergens zo makkelijk als aan zee. Is een dagje strand je veel te kort? Overnacht dan bij één van deze fijne adresjes:

Met een groter-dan-groot bed

MEER b&b vind je op loopafstand van het authentieke Zuid-Hollandse Ouddorp, op een kleine kilometer afstand van het Grevelingenmeer en zo’n tien minuten fietsen van uitgestrekte stranden. Deze bed & breakfast biedt ruimte aan twee gezinnen en zowel de Popcorn Room als de Green Room hebben een inrichting om verliefd op te worden. Extra leuk: de slaapkamers zijn voorzien van een megagroot bed van bijna drie meter breed. Perfect voor gezinnen (want: gezellig met de hele bups in één bed) én geliefden (want: meer dan genoeg ruimte voor romantiek).

Op het strand van Kijkduin

Dichterbij zee kan bijna niet. Als je logeert in een Haags strandhuisje word je wakker óp het strand, vlakbij de boulevard van Kijkduin. Vanuit je eigen beach house – en al helemaal vanaf de veranda – heb je vrij uitzicht op zee. Het brede strand van Kijkduin is perfect voor eindeloze strandwandelingen. Pak je liever de fiets? Mooie routes genoeg in deze omgeving. En als je eventjes genoeg hebt van al die frisse zeelucht (we kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen) zit je in no time in hartje Den Haag.

Achter de duinen

Vakantiehuisje ‘Bos en Duin’ op Walcheren, aan de Zeeuwse kust tussen Vlissingen en Zoutelande, is met zoveel zorg en oog voor detail ingericht dat je er het liefst permanent je intrek zou nemen. Je vindt dit droomplekje in het Venabos, meteen achter de duinen. ’s Ochtends laat je het bad vollopen terwijl je nipt aan een vers gezet kopje Nespresso en ’s avonds geniet je onderuitgezakt op de comfortabele bank of bij het knisperende vuurtje van de houtkachel na een heerlijke dag. ‘Bos en Duin’ is geschikt voor maximaal zes personen. In de omgeving vind je veel leuke adresjes om te eten of te winkelen. Als dit niet maximaal opladen en genieten is…

Luxe eilandresort

Op een eiland vertraagt de tijd, en op hideaway Camp Silver nog ietsje meer. In dit mini resort op een zalig stille plek op Texel kun je met z’n tweetjes overnachten in een originele Amerikaanse Airstream die is ingericht als luxe hotelkamer. Vanaf je eigen buitenterras geniet je van het weidse uitzicht, adembenemende zonsondergangen en een magische sterrenhemel. Om in alle rust en stilte te ontspannen of voor je dagelijkse yoga practice is er een dometent en in het paviljoen kun je terecht voor een simpele, zo lokaal mogelijke maaltijd. Nog meer verwennerij? Boek dan de Airstream met privésauna.

Meer fijne adresjes ontdekken?

Meer lezen over de wonderen van de zee?

Veeleisende baan? Print deze lijst uit en hang ‘m ergens op je werkplek, zodat je in gevallen van stress weet hoe je de controle weer terugkrijgt.

Het is 15:00 uur ’s middags, het rapport dat je gisteren moest inleveren is nog lang niet af en de collega die jou daarbij zou helpen is ziek naar huis. Terwijl je naar je scherm staart, voel je ineens een golf van paniek opkomen. Je hart begint sneller te kloppen, het zweet breekt je uit en achter je ogen voel je de tranen prikken. Ho, stop… voordat je in huilen uitbarst, er zijn betere manieren om met deze plotselinge stress te dealen.

9 manieren om onmiddelijk te ontstressen

  1. Zet je computerscherm allereerst even op de slaapstand. Het heeft op dit moment geen zin om je blind te staren op een vollopende mailbox. Het belangrijkste is juist om even afstand te nemen.
  2. Pak een koptelefoon, ga naar Spotify en zet een rustgevende playlist op. Sluit desnoods even de ogen en luister goed naar de tekst of melodie.
  3. Schuif je bureaustoel naar achter, en zet beide voeten stevig op de grond. Focus je op je ademhaling, zoals je in een yoga-lesje zou doen. Adem vier seconden diep in, vervolgens vier seconden uit. Herhaal tot je het gevoel hebt dat je weer rustig bent.
  4. Sta op en ga een rondje lopen. Minstens tien minuten en het allerliefst buiten (pluspunten voor een park of andere ‘groene’ omgeving). Focus je op alles wat je onderweg tegenkomt en registreer alle geluiden die je hoort. Na terugkomst zul je met een frisse(re) blik weer achter je bureau plaatsnemen.
  5. Bel een goede vriend of vriendin. Een luchtig gesprekje met iemand uit privé-sferen kan voor een veilig gevoel zorgen en helpen om stress op het werk enigszins te relativeren.
  6. Zet een kopje kruidenthee voor jezelf, en wees je heel bewust van alle handelingen die je doet. Het klinkt misschien vreemd, maar in feite doe je nu een heel simpele mindfulness-oefening. Door je gedachten heel even van werk naar thee te verleggen, creëer je lucht in je hoofd.
  7. Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Orden de stapel papieren die voor je liggen, haal een doekje over het toetsenbord en berg wat niet op je bureau hoort netjes op.
  8. Zoek een rustig plekje op – wellicht een stilteruimte, vergaderkamer of desnoods het trappenhuis – en doe wat simpele bewegingsoefeningen, zoals jumping jacks of rek-en-strek-oefeningen.
  9. Maak plannen voor na werktijd, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Trakteer jezelf op je favoriete afhaalmaaltijd, ga een uurtje sporten in de sportschool of spreek af met een vriend(in) voor een hapje en een drankje.

Meer lezen?

Goed zorgen voor je lijf, of juist aandacht besteden aan je mind en soul? Waarom zou je kiezen, zeggen de oprichters van Holistik.nl. Die drie dingen hebben immers heel veel met elkaar te maken. In het nieuwe Holistik Handboek laten Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt zien hoe je je leven lichter maakt door verbinding te zoeken. En dat met beide benen op de grond.  

Drie jaar bestaat Holistik.nl nu, het platform van vriendinnen Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt. ‘Sinds we bestaan proberen we mensen al aan te sporen om vaker offline te gaan, hoe gek dat misschien ook klinkt voor een website,’ zegt Karlijn. ‘Een fijn boek lezen is natuurlijk een heel goede reden om even niet online te zijn. Bovendien wilden we al het moois dat we online delen, samenbrengen. Het boek moest een inspiratiebron voor op je nachtkastje worden.’

Wat voor inspiratie kan ik er zoal in vinden?

‘Net als Holistik.nl gaat het boek over alle dingen die belangrijk zijn in ons leven. Omgaan met emoties, de rol van je familie in je leven, goed voor je lichaam en geest zorgen, gezond eten. Je kunt erin lezen hoe je door je ouders bent gevormd en hoe je, door hen te omarmen, meer van jezelf kunt leren houden. Maar het is ook een fijn boek om af en toe een recept uit te halen, of een tip voor een oplaadplek in de natuur om op zondagmiddag te gaan wandelen. Eigenlijk staat alles erin dat belangrijk is als je holistisch wilt leven.’

Wat is dat eigenlijk precies, holistisch leven?

‘Wat wij eronder verstaan is dat je voelt dat je onderdeel bent van een groter geheel. Dat niet alleen je body, mind and soul met elkaar verbonden zijn, maar dat jij als mens ook weer in verbinding staat met dieren en de natuur. Ons boek gaat dus over de vraag: leven vanuit verbinding, hoe doe je dat eigenlijk?’

Maar wel ‘met beide benen op de grond’, schrijven jullie in het boek. Gaat dat samen, holistisch leven én grounded zijn?

Absoluut. We houden ook helemaal niet van dogma’s. Puur eten is bijvoorbeeld belangrijk voor mij, maar als er een keer niets gezonds voorhanden is, ga ik niet moeilijk doen. Af en toe jezelf een mooi kledingstuk cadeau doen, moet kunnen. Het hoeft allemaal niet zo streng. Je kunt de hele dag door microbeslissinkjes nemen, goede keuzes. Als heel veel mensen dat doen, dragen we allemaal bij aan een zachtere, mooiere wereld.

Wanneer heb je dat echt onder de knie, leven vanuit verbinding?

‘Het is niet iets wat je perfect kunt doen, je blijft je leven lang leren. Maar hoe meer je over jezelf leert, hoe gemakkelijker je door moeilijke perioden heengaat. Als je inzicht hebt in jezelf -waarom reageer ik eigenlijk op een lastige situatie zoals ik doe? Ah, dat komt door hoe ik ben opgegroeid- en je durft te delen wat je bezighoudt, dan worstel je minder en wordt je leven lichter.’

Waarom zijn juist deze onderwerpen – leven vanuit verbinding, kwetsbaar durven zijn – zo belangrijk voor jullie?

‘We hebben in onze vriendschap zelf gemerkt hoe belangrijk het is om te delen wat je bezighoudt. Een tijdlang hadden we samen een bedrijf dat goodiebags samenstelde, waar alles meer op de buitenkant gericht was. We merkten dat onze gesprekken eigenlijk nooit over die uiterlijke zaken gingen, maar juist over de binnenkant: hoe we ons voelden, de liefde, wat ons dreef. We voelden dat dit de onderwerpen waren die we met anderen wilden delen.

Het boek gaat niet in de eerste plaats over ons, maar we hebben er wel persoonlijke verhalen in opgenomen. Niet alleen om te laten zien dat het leven niet altijd makkelijk is, maar ook om concreet te maken hoe leven vanuit verbinding je verder helpt. Zelf heb ik bijvoorbeeld een eetprobleem gehad, maar daar heb ik me aan weten te ontworstelen door mezelf beter te leren kennen en zachter voor mezelf te zijn. Als het mij lukt, kunnen anderen hun worstelingen ook overwinnen. Het allerbelangrijkste daarbij is dat je je emoties de ruimte geeft. Laat ze er zijn en laat ze je gids zijn.’

Holistik Handboek, Evelyn van Hasselt en Karlijn Visser. Spectrum, 2019