Kruiden

De mens is al eeuwen bezig met het bestuderen van planten. Al in prehistorische tijden ontdekte men welke planten van bijzondere waarde waren. De belangrijkste gegevens werden vastgelegd; meer dan 5000 jaar geleden hadden bijvoorbeeld de Chinezen en de Egyptenaren al hun eigen scholen voor kruidenkunde. Kruiden kun je magisch, geneeskrachtig of culinair toepassen. In deze korte kruidencursus leer je de werking van diverse kruiden, verschillende manieren om ze te gebruiken en leuke wetenswaardigheden.

 • Pepermuntijs maken

  Pepermuntijs maken

  Wil je je gasten thuis verrassen met een ander soort verfrissing na een dinertje, maak dan eens pepermuntijs. Lees hier hoe je dat zelf maakt.

 • Anti-hoofdpijn olie maken

  Anti-hoofdpijn olie maken

  Last van hoofdpijn? Smeer wat hoofdpijnolie op je slapen en je voelt je snel een stuk beter, dankzij ingrediënten als pepermunt, lavendel en eucalyptus. Lees hier hoe je deze olie zelf kunt maken.

 • Gember als liefdespoeder

  Gember als liefdespoeder

  De gemberwortel heeft magische krachten. Het brengt meer passie in je liefdesleven, geeft energie en verwarmt. Lees hier hoe je dit liefdespoeder zelf kunt maken.

 • Recept: geneeskrachtige gemberthee

  Recept: geneeskrachtige gemberthee

  Gember heeft een specifieke smaak – je houdt ervan of je houdt er niet van. In het eerste geval bof je, want gember werkt zuiverend. Last van griep of verkoudheid? Met deze geneeskrachtige thee ben je er snel weer bovenop.

 • Gemberbrood maken

  Gemberbrood maken

  De gemberwortel heeft magische krachten. Het brengt meer passie in je liefdesleven, geeft energie en verwarmt. Maak daarom zelf dit heerlijke gemberbrood. Bekijk hier het recept.

 • Recept: goudsbloemzalf

  Recept: goudsbloemzalf

  Maak zelf zalf van goudsbloemen (Calendula). Deze zalf is een goed eerste hulpmiddel bij (schaaf)wondjes, huidirritaties, verbranding door de zon en eczeem.

 • Rustgevende olie met lavendel

  Rustgevende olie met lavendel

  Lavendelolie kan je gebruiken bij hoofdpijn, maar ook voor het verzorgen van kleine brandwondjes, acne, eczeem en andere huidproblemen. Lees hier hoe je zelf lavendelolie maakt.

 • Massageolie met kamille

  Massageolie met kamille

  Het maken van medicinale kruidenoliën is niet moeilijk. De olie van kamillebloemetjes is heel geschikt als babyolie om het hele lichaam mee te masseren. Lees hier hoe je de massageolie van kamille zelf kunt maken.

 • Tijmsiroop

  Tijmsiroop

  Maak zelf tijmsiroop die de luchtwegen verzacht en heel geschikt is tegen (kriebel)hoest. Bekijk hier het recept.

 • Kamille

  Kamille

  In de kruidengeneeskunde wordt kamille het gebruikt voor de spijsvertering, het zenuwstelsel, huid en haar en de constitutie. Kamille heeft een oplichtend en verzorgend effect op blond haar. In het verleden werd het zonnige karakter van de kamille gebruikt om vloeken en betoveringen te bestrijden.

 • Lavendel

  Lavendel

  In de kruidengeneeskunde wordt lavendel gebruikt om het zenuwstelsel, de huid en de spijsvertering positief te beïnvloeden. Lavendel heeft een rustgevende werking en is een goed middel tegen slaapproblemen.

 • Tijm

  Tijm

  Tijm staat van oudsher bekend om zijn ontsmettende en reinigende werking: om die reden werd het door de Oude Grieken al gebrand. Daarnaast is het altijd een symbool geweest van moed, kracht en opoffering.

 • Goudsbloem

  Goudsbloem

  De oude Egyptenaren waardeerden de goudsbloem vanwege zijn verjongende eigenschappen. In Europa werd hij vooral gebruikt in soepen en stoofpotten en om boter en kaas te kleuren. De bloemen van de goudsbloem zijn eetbaar. Goudsbloemthee is bovendien goed voor de spijsvertering.

 • Gember

  Gember

  Gember wordt al sinds 2500 v. Chr. ingezet als medicijn, in zowel de Chinese als Tibetaanse geneeskunde en binnen de Ayurveda. De oude Grieken gebruikten het als ingrediënt voor gemberbrood. In West-Europa werd gember sinds de middeleeuwen gebruikt als kalmerend middel bij maagstoornissen.

 • Pepermunt

  Pepermunt

  Pepermunt verfrist en verhoogt je concentratie. Het heeft een opbeurend effect op het zenuwstelsel. Een kopje pepermuntthee helpt als je je suf voelt. Munt helpt jeuk te verminderen en heeft een ontstekingsremmende werking.