Zelfliefde: waarom dit voor jou als ouder zo belangrijk is

Zelfliefde: waarom dit voor jou als ouder zo belangrijk is Zelfliefde: waarom dit voor jou als ouder zo belangrijk is Zelfliefde: waarom dit voor jou als ouder zo belangrijk is

‘Wat ben je mooi’ zegt mijn dochter in haar Elsa jurk tegen de spiegel. Het valt me op dat ze het heel lief zegt. Ik stop met wat ik doe en sta even stil bij wat ik zie.

Mijn moeder-ego hoopt dat ik al de vruchten mag plukken van mijn poging haar groot te brengen in een sfeer van gezonde zelfliefde, maar misschien is het gewoon een spontaan toneelstukje. En dat is ook OK.

In een moederleven kun je onmogelijk alles perfect doen. En dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn simpelweg te veel dingen die je aandacht nodig hebben en die je te organiseren hebt. Met wilskracht en doorzettingsvermogen proberen we het zo goed mogelijk te doen. Gedreven door de liefde voor onze kinderen. Maar wat me daarbij vaak opvalt is dat we niet vanzelfsprekend evenveel liefde voor onszelf voelen. Terwijl dat nou net het verschil kan maken tussen leven en óverleven als ouders.

De gouden tool voor ontspannen moederschap waarbij je meer geniet van je gezin, is wat mij betreft dan ook zelfliefde. Aan dat onderwerp wordt de laatste tijd veel meer aandacht gegeven en dat is terecht. Er is geen duurzamer instrument voor ons welzijn dan de liefde.

Gezonde zelfliefde maakt dat je lekker in je vel zit en rustig en veerkrachtig met je drukke mind, wisselende emoties en uitdagende agenda om kunt gaan. Ik merk het zelf ook keer op keer. We vinden het alleen niet altijd makkelijk. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat je van jongs af aan bijvoorbeeld bent gaan geloven dat je ‘het goed moet doen’, wil jij liefde waard zijn. Dit kan voortkomen uit pesterijen die je misschien als kind hebt ondergaan, of ouders die goedbedoeld voorleefden dat je met hard werken en goede prestaties ‘er wel komt’. Maar je bent ‘er’ altijd al. In essentie. Je doet ‘het’ altijd al goed. Je hoeft niks te doen om te mogen zijn. Ook al vertelt je mind je soms anders, je hart wéét dat dit zo is. De truc is om in plaats vanuit ons hoofd meer vanuit ons hart te gaan leven. Dan ervaren we een veel duurzamer gevoel van ontspanning en geluk. Van binnenuit. Moeiteloos.

Die momenten dat dat gebeurt, die ken je al, wanneer je bijvoorbeeld zonder nadenken tot oneindige compassie in staat bent als je kind verdriet heeft.

Lieve mede-moeder, gun jezelf diezelfde compassie. Je hebt het verdiend. Kun je wat inspiratie gebruiken hierbij? Zoek dan eens het werk en de meditaties op van psychologe Kristin Neff, de Amerikaanse autoriteit op het gebied van zelfcompassie. Of je kunt luisteren naar mijn ‘wat fijn dat je er bent’-meditatie.

Ernestine Numan is coach en geeft retreats voor drukke moeders. Speciaal voor Happi.kids schreef ze een paar persoonlijke en herkenbare columns, en geeft ze oefeningen.

Bezoek ook

Lees ook

Over auteur
Ernestine Numan deelt inspiratie en tools om lichter te leven, o.a. in meditaties en retreats. Soms speciaal voor drukke moeders. Voor Happinez schreef ze een paar persoonlijke en herkenbare columns, en geeft ze oefeningen.
Volgend artikel
Zonnehoroscoop: zo komt je kind tot bloei
Zonnehoroscoop: zo komt je kind tot bloei