Kyra's recept voor glutenvrije pizza - Happinez
Terug naar overzicht

Kyra’s recept voor glutenvrije pizza

Categorie
Tekst
Kyra de Vreeze
Kyra’s recept voor glutenvrije pizza

Simpel glutenvrij eten kan een uitdaging zijn. Deze zelfgemaakte glutenvrije pizzabodem is lekker en simpel klaar te maken: het recept bestaat uit vijf simpele en betaalbare ingrediënten.

De kant-en-klare glutenvrije broden, koekjes en pizzabodems in de winkel bevatten gerust 20 ingrediënten, waaronder verschillende soorten geraffineerde suiker. En echt lekker… dat zijn ze niet.
Toch is het niet heel lastig om glutenvrij én simpel te eten. Met behulp van boekweit en water maak ik pannenkoeken, flatbread, cake, koek en de basis voor pizza. In ons gezin wisselen glutenvrije en glutenrijke granen elkaar af. Maar eet je alleen glutenvrij, dan is er ook genoeg te variëren. Quinoa, amaranth, haver, rijst, teff en boekweit zijn allemaal vrij van gluten. Deze kan je aanvullen met amandelmeel, kokosmeel of kikkererwtenmeel. Zo kan je glutenvrij simpel houden, zonder smaak en eetplezier te verliezen.

Onderstaande pizzabodems zijn erg lekker met een huisgemaakte rode tomatensaus, of een witte romige saus. Plaats daar vervolgens je toppings op. In ons gezin zijn gegrilde groenten, olijven, rucola, verse basilicum, erwtjes, tomaatjes, rauwmelkse kaas en pijnboompitjes populair. Maar alles is mogelijk, voel je vrij te experimenteren. Ik kijk nu al uit naar de combinaties die jullie gaan maken! Deel je pizzacreatie op social media met #kyrasglutenvrijepizza, dan kan ik ze ook bewonderen.

Eet smakelijk!
Xoxo Kyra

Recept

Glutenvrije pizza bodem

Ingrediënten

  • 400 gram boekweit meel
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 1 ½ theelepel zeezout
  • ½ kopje (koud) water
  • ½ kopje vloeibare ghee, of biologische grasboter*

Bereiding

Doe meel, zeezout en bakpoeder in een grote kom en meng alles door elkaar. Verwarm de ghee tot die vloeibaar is en giet het over het meelmengsel. Voeg water toe. Meng en kneed goed met behulp van een houten lepel en je handen. Kneed. Maak voor kleine pizzaatjes allemaal kleine balletjes, iets groter dan een golfbal maar kleiner dan een tennisbal. Doe ze terug in een kom, dek af met een vochtige doek en plaats gedurende een half uurtje in de koelkast. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bekleed de ovenplaat met bakpapier. Haal de deegballetjes uit de koelkast, sprenkel een beetje boekweitmeel over je deegroller en rol ze een voor een uit. Leg ze op de bakplaat. Bak ze vier minuten op 220 graden Celsius voor. Voeg dan de saus en toppings van je keuze toe. Bak vervolgens nog eens 16-20 minuten, tot ze helemaal gaar zijn. Serveer.

Tekst en fotografie © Kyra. de Vreeze www.kyraskitchen.com

Dit vind je vast ook leuk