Terug naar overzicht

Last van een najaarsdip? Zo geef je je lymfesysteem een boost

Categorie
Tekst
Last van een najaarsdip? Zo geef je je lymfesysteem een boost

Met deze tips help je jouw lichaam met het afvoeren van afvalstoffen en stoom je je immuunsysteem klaar voor de winter.

In de winter wil je lijf ervoor zorgen dat je warm blijft en houdt het meer voedingsstoffen vast: je lichaam is dan in een soort ruststand. Daarom is het goed om te zorgen dat jouw lichaam zijn afvalstoffen kwijt raakt vóór de winter van start gaat. Gelukkig heb je al een ingenieus systeem in je lijf die precies deze taak uitvoert: je lymfesysteem. Met deze tips help je dit zuiveringssysteem een handje én versterk je je weerstand.

Zuiver je lichaam

Start je dag standaard met het drinken van een groot glas water. ’s Nachts is je lichaam bezig geweest met het opruimen van gifstoffen en die wil je ’s ochtends natuurlijk zo snel mogelijk wegspoelen. Een groot glas gezuiverd water helpt hierbij. Het hydrateert, voert afvalstoffen af en wanneer je er het sap van een citroentje aan toevoegt, gaat het verzuring van je lichaam tegen en zorgt het ook voor een frisse adem.

Wist je dat je lichaam voor meer dan zeventig procent uit water bestaat? En dat je iedere dag zo’n 1,5 tot 2 liter vocht verliest door ademhaling, zweten en het verteren van voedsel? Het is dus belangrijk je lichaam gedurende de dag te blijven hydrateren met ‘nieuw’ water. Drink het rechtstreeks uit de kraan of kies voor een speciale waterfilterkan, bijvoorbeeld de hervulbare Style Waterfilterkan van BRITA. Met behulp van de BRITA Maxtra+ filter die in de kan geplaatst wordt, worden geur- en smaakverstorende stoffen zoals kalk uit het water gefilterd. Je houdt over: lekker smakend water dat goed wordt opgenomen en gezond is voor je lichaam.

najaarsdip

Droog borstelen

Droog borstelen, ook wel ‘dry brushing’ genoemd, werkt ook als een detox. Het borstelen van je huid veegt dode huidcellen weg en stimuleert de bloedsomloop en de werking van het lymfesysteem, waardoor je huid gif- en afvalstoffen beter en sneller kan elimineren. Ook voel je na meerdere keren borstelen dat het je huid strakker en zachter maakt. Borstel de huid met een lichaamborstel in cirkelbewegingen met de klok mee. Je begint bij je voeten en werkt dan in de richting van je hart naar boven.

Neem wisseldouches

Het is even wennen, ijskoud water stromend over je lijf, maar het geeft je lymfesysteem nét de boost die het nodig heeft. Je douchesessie afsluiten met een halve minuut onder koud water verbetert je bloedcirculatie, versterkt je weerstand en maakt je huid stralender. Hallo, gezonde glow. Daarna voel je je herboren! Beloofd.

Food dat boost

Je lymfestelsel is extra blij met jou als je het voedt met eten waar veel vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en enzymen in zitten. Kom d’r maar in wortel, mango, broccoli, paprika, kiwi, sinaasappel, bosbessen, lijnzaad, walnoten, havermout en ga zo maar door. Met andere woorden: fruit, groente, zaden, noten, granen en plantaardige oliën. Bewerkte voedingsmiddelen als suiker, keukenzout en kunstmatige zoetstoffen kun je beter vermijden en laat ook gefrituurd eten links liggen wanneer je afvalstoffen liever kwijt bent dan rijk. Eventuele afvalstoffen die je wel opbouwt voer je met voldoende gezuiverd water weer gemakkelijk af.

Blijf in beweging

Of je nu op de mat ligt, op straat rent, in de gym ploetert of aan teamsport doet: zorg ervoor dat je drinkt nog voordat je dorst krijgt, anders is het eigenlijk al te laat. Kies ook hierbij voor gefilterd water (we tippen de handige filterfles fill&go), een ecologisch en geldbesparend alternatief voor flessenwater. Drink dus voldoende water voor, tijdens en na het sporten want de perfecte vochtbalans voor de inspanning is essentieel om goed te presteren en spoelt de vrijgekomen gifstoffen als de wiedeweerga weer weg. Zoals in de zon geldt ‘smeren, smeren, smeren’ – geldt met sporten ‘hydrateren, hydrateren, hydrateren’. Je lichaam en huid zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Wil jij direct aan de slag met duurzaam drinken?

Vul dan hier het formulier in (onder aan de pagina) en maak kans op één van de tien BRITA Style waterfilterkannen inclusief Maxtra+ waterfilter t.w.v. € 32,95,-.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BRITA.

Door anderen gelezen