Vijf tips om slim te zonnen zonder zonnebrand

Vijf tips om slim te zonnen zonder zonnebrand Vijf tips om slim te zonnen zonder zonnebrand Vijf tips om slim te zonnen zonder zonnebrand

Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. Ze laat je zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.

Er is niets dat me zo ontspant als eventjes in de zon liggen. Ik word loom, mijn spieren lijken te smelten, mijn gedachten drijven langzaam voorbij en ik voel me met niets intens tevreden. Zonneschijn helpt me de praktische dingen van alle dag los te laten en simpelweg te genieten. Om me heen zag ik deze week hetzelfde gebeuren, met de man van in de zestig die gehuld in gebloemde surfshorts en een glimlach van oor tot oor over straat loopt, de meisjes met rokjes aan die in het park liggen te luieren en onbekende buurtgenoten die me opeens vriendelijk gedag zeggen. De zon doet iets met ons allemaal en ik ben fan.

Misschien heb ik de zon wel zo hoog zitten omdat ik geboren ben op een eiland waar hij altijd aanwezig is, Curaçao. Of misschien is die voorliefde iets wat wij allemaal in ons hebben, als onderdeel van ons instinct. We hebben de zon immers nodig. Zonder zon geen licht, geen fotosynthese, geen planten, geen zuurstof, geen leven.

Dat de zon leven aantrekt en krachtig is, daar zijn wij Nederlanders het waarschijnlijk wel over eens. Bij de eerste zonnestraal spoeden we naar buiten, halen we de BBQ uit de schuur, rijden we naar Zandvoort, spreiden ons handdoekje uit en komen met niets dan een drankje en een tijdschriftje de dag door.

Steeds vaker horen we over de schadelijke effecten van de zon. Dit nieuws weerhoudt ons er niet van de hele dag de zon in te gaan, maar we smeren ons wel in met zonnebrand factor 50. Dagcrèmes met spf zijn bijna standaard. En hoewel het te prijzen is dat we onszelf beschermen, heeft onze liefde voor de zon en het gebruik van zonnebrand ook een nadeel.

De zon is een krachtig medicijn. Wanneer we onze tijd in de zon doseren en niet op het heetst van de dag naar buiten gaan, kan het ziekten voorkomen én genezen. Zonlicht zorgt voor een gladde en gezonde huid, bestrijdt virussen, bacteriën en schimmels, verbetert de verbranding en vertering, stimuleert de aanmaak van vitamine D, verbetert ons gemoed, versterkt de weerstand, draag bij aan sterke botten, helpt wonden helen, stimuleert de productie van rode bloedlichaampjes, geeft energie, verbetert slaap.

De meeste Noordelingen zien te weinig zon (herfst, winter, lente) en vervolgens alles proberen te pakken wat er te pakken is. Op vakantie voelen we diezelfde drang: we weten immers nooit hoe lang we weer zonder moeten. Hoewel dit begrijpelijk is, is het niet per se de meest wijze manier om met de zon om te gaan. Een matige hoeveelheid milde zon werkt helend, maar flinke hoeveelheden krachtige zon zijn schadelijk.

Dagelijks insmeren met zonnebrand is ook niet de oplossing. Het beschermt ons misschien wel tegen de schadelijke gevolgen van teveel zon, maar het zorgt er ook voor dat we de voordelen van de zon niet kunnen benutten. We missen, door te smeren, zijn voedende en helende krachten.

Als groot fan van de zon ging ik opzoek naar de slimste manier van ‘zonnen’. Ik bestudeerde boeken over fysiologie, wetenschappelijke onderzoeken en culturele verschillen. Ik vond een manier waarop we alle voordelen van de zon kunnen benutten, en tegelijkertijd de negatieve effecten kunnen vermijden.

Geniet van deze zonnige dag!

Xoxo Kyra

Vijf tips voor zonnen zonder zonnebrand

– Ga in Nederland van november t/m maart gerust rond het middaguur de zon in. Twintig minuten buiten in de winter geeft al voordelen.
– Ga met warm en zonnig zomerweer alleen tot 11.00 en na 16.00 in de volle zon. Zoek in de tussentijd de schaduw op.
– Met warm zomerweer is twintig minuutjes in de volle zon meer dan voldoende.
Voor mensen met een lichte huidskleur kan dit zelfs korter zijn.
Zorg dat je uit de zon gaat voor je rood wordt: een lichte blos die wegtrekt is prima, permanente roodheid betekent dat je verbrand bent.
– Ook in de schaduw ‘vang’ je, op een subtiele manier, de voordelen van de zon.
– Heb je geen keus en moet je op het heetst van de dag over straat? Hoeden, luchtige shirts met lange mouwen en schaduw zijn fantastische vervangers voor zonnebrand.

Tekst en fotografie © Kyra. de Vreeze www.kyraskitchen.com

Volgend artikel
Recept voor glutenvrije pizzabodems
Recept voor glutenvrije pizzabodems