(Een beetje) genderneutraal opvoeden: hoe doe je dat?

(Een beetje) genderneutraal opvoeden: hoe doe je dat? (Een beetje) genderneutraal opvoeden: hoe doe je dat? (Een beetje) genderneutraal opvoeden: hoe doe je dat?

Je kinderen genderneutraal opvoeden is onmogelijk. Maar je kunt wel proberen om niet altijd, klakkeloos, alle vrouwen- en mannenclichés op hen te projecteren.

Kritiek

Een aantal jaar geleden ontstond er een heisa rondom een folder van een grote speelgoedwinkel, misschien weet je het nog: hun stofzuigertjes waren roze en stonden in de ‘meisjes’ afdeling van de catalogus. Ondanks de kritiek die zo nu en dan opspeelt, blijft de kinderwereld nog steeds vrij strikt opgedeeld in ‘meisjes’ en ‘jongens’. Elk jaar valt het me opnieuw op, bij de tandarts, op scholen, in de winkels, in reclames. Als je sokken wilt bestellen bij een warenhuis op een website, moet je kiezen tussen ‘meisjeskleding’ en ‘jongenskleding’. Wat nu, als mijn dochter graag zwarte sokken draagt?

Gelijkwaardig opgroeien

Als je wilt dat jongetjes en meisjes gelijkwaardig opgroeien, als we willen dat onze dochters later evenveel kansen krijgen als onze zonen, zouden we hen niet in roze of blauwe hokjes moeten stoppen. Onder andere daarom mixte ook ik netjes blauwe en roze muisjes door elkaar bij geboortes. Toch is genderneutraal opvoeden makkelijker gezegd dan gedaan.
Mijn dochters hebben flinke roze-fases gehad, de jongste komt er nu in. Voor de oudste konden er niet genoeg rokjes, koninginnenjurken, kroontjes en diademen zijn, ze wilde niets anders. Ik sleepte het allemaal het huis in, in de hoop dat het over zou gaan. En het ging over. Nu draagt ze het liefst broeken. En nooit meer roze. Maar soms kan ze ineens weer met poppen spelen, of wil ze kapper worden later of juf. En dan roep ik: of arts, misschien? Het volgende moment wil ze op voetbal. Mijn zoon van vier doet wel eens een balletpakje aan. Het volgende moment speelt hij een ridder.

Verschil

Na vier kinderen weet ik dat het stukje dat genetisch hun verschil aangeeft, er wel degelijk is. Heel duidelijk. Maar ook subtiel. Subtieler in ieder geval dan de commercie je doet geloven. Het verspringt, en verandert, zoals alles bij kinderen steeds verspringt en verandert. Het kan van het ene op het andere moment totaal het omgekeerde zijn. Iedere prinses kan moeiteloos in een andere fase of op een ander moment van de dag in een ridder veranderen. En dan zijn ze gewoon weer kinderen. Of ze trekken elkaars kleren aan, of ze spelen in hun blootje, ze dansen door de kamer of ze rennen achter elkaar aan alsof het allemaal niets uitmaakt, alsof de verschillen er niet toe doen.


Meer Happinez?

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
Waarom zelf verworven eigenschappen het waardevolst zijn
Waarom zelf verworven eigenschappen het waardevolst zijn