Waarom je altijd chiazaad in huis moet hebben

Waarom je altijd chiazaad in huis moet hebben Waarom je altijd chiazaad in huis moet hebben Waarom je altijd chiazaad in huis moet hebben

Chiazaad was niet alleen een lievelingsingrediënt van de Maya’s en Azteken, ook Ajda is er helemaal weg van.

Chiazaad is zo’n ingrediënt dat je eigenlijk altijd op voorraad moet hebben, omdat je er alles mee kan doen. Tegenwoordig is het bijna overal verkrijgbaar, maar tot een jaar of vijf geleden was het vrij onbekend. Chiazaad wordt geoogst uit de bloemen van de Salvia Hispanica, een plant uit de muntfamilie die groeit in Mexico en Guatemala. De zaadjes zijn kleine energiebommetjes en al eeuwen standaard voedsel voor de Azteken en de Maya’s.

Chiazaadjes zijn piepklein maar hebben waanzinnig veel voedingswaarde, en daarom worden ze ‘superfood’ genoemd. Er zit vijf keer zo veel calcium in als in melk; twee eetlepels chiazaad bevatten net zoveel omega-3 als 150 gram zalm. Dus voor veganisten is chiazaad een perfecte bron van calcium en vetzuren. Ze zijn ook vezelrijk en zitten vol proteïnen en antioxidanten, dus goed voor je huid en spijsvertering.

Je kunt ze heel eten of gemalen, maar het is nog interessanter om ze te laten wellen, want dan veranderen ze totaal. Chiazaad kan tot tien keer z’n eigen gewicht absorberen, waarbij elk zaadje een soort jasje van gelatine krijgt. Het vocht neemt zo de vaste vorm van jelly of custard aan. Je kunt de zaadjes in van alles laten wellen: in water, vruchtensap, notenmelk of yoghurt. Daarna strooi je ze op een salade of in een smoothie, eet je ze als ontbijt of dessert, voeg je ze toe aan alle mogelijke maaltijden of gebruik je ze als alternatief voor ei in recepten voor gebak. Ingrediënten die zo veelzijdig zijn vind ik echt te gek!

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Mijn eerste ervaring met chiazaad was toen ik een recept wilde ontwikkelen voor suikervrije jam. Normaal gesproken maakt suiker de jam houdbaar en werkt de pectine als verdikkingsmiddel. Maar ik besloot om de suiker te vervangen en maakte een frisse, fruitige jam met chiazaad en kokosbloesemsuiker. Het resultaat was zo heerlijk dat ik eigenlijk nooit meer gewone jam koop; ik maak liever m’n eigen chia jam en het is ook nog eens een supersnel en supermakkelijk recept. De structuur is precies die van jam, maar zonder dat mierzoete. Het mag dan minder lang houdbaar zijn dan gewone jam, maar het is stukken gezonder en honderd keer lekkerder als je het mij vraagt. Hier is mijn recept:

Frambozen chia-jam
300g verse frambozen
1 el kokosbloesemsuiker
1/4 tl vanille bonen pasta (optioneel)
3 el chiazaad

Doe de frambozen in een kleine steelpan en prak ze met een vork. Voeg de kokosbloesemsuiker en vanillebonenpasta toe en verwarm het mengsel tot het begint te borrelen. Draai het vuur uit, voeg het chiazaad toe en roer goed, en laat het dan volledig afkoelen voordat je het in een luchtdichte verpakking doet. Bewaar het in de koelkast en je kan er tot 2 weken van genieten.

In drankjes is chiazaad ook lekker. Nu de dagen weer koeler worden kun je deze smoothies eens proberen om je energie op peil te houden. Perfect tegen de onvermijdelijke koutjes en griepjes die de winter met zich meebrengt.

Chiazaad smoothies
voor 2 personen

4 sinaasappels
2 deciliter yoghurt
1 mango
1 eetlepel chiazaad

Schil 4 sinaasappels zo dik dat de buitenste witte vliezen meekomen.
Pureer 2 sinaasappels in de blender met 2 deciliter yoghurt, 1 mango en 1 eetlepel chiazaad*.
Verdeel de smoothie over 2 glazen. 
Pureer voor de groene smoothie 2 sinaasap-pels met 1 banaan, 50 gram bladspinazie, 1 eetlepel chiazaad en 2 deciliter yoghurt.
Verdeel over 2 glazen.

*Chiazaad komt van de chiaplant; familie van de muntplant.
De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad. De plant werd duizenden jaren lang door o.a. de Maya’s en Azteken ge-bruikt als voedsel en als medicijn. De zaadjes stonden met name bekend om hun energieboost en zorgen voor extra uithoudingsvermogen.

Dit recept heeft eerder in Happi.food gestaan, een kookboek van Happinez met nog veel meer lekkere en gezonde recepten

Over auteur
Creatieve foodstylist Ajda Mehmet bezit de gave om echt overal iets lekkers van te maken. Ze deelt haar kennis over al dan niet vergeten groenten, en maakt daar ook nog eens de verrukkelijkste recepten bij.
Volgend artikel
Doe de cobra push up tegen rugpijn
Doe de cobra push up tegen rugpijn