Waarom het goed is je kind af en toe met een ‘frisse blik’ te bekijken

Fotografie Tekst Nicole van Borkulo
Waarom het goed is je kind af en toe met een ‘frisse blik’ te bekijken Waarom het goed is je kind af en toe met een ‘frisse blik’ te bekijken Waarom het goed is je kind af en toe met een ‘frisse blik’ te bekijken

Omdat Happinez-redacteur Nicole van Borkulo steeds vaker last heeft van een kort lontje, begint ze aan een cursus Mindful Parenting. In de hoop dat het hele gezin daar baat bij heeft. 

‘Kijk naar alles alsof het de eerste of laatste keer is dat je het ziet’ – Betty Smith

Bij de cursus Mindful Parenting zit ik met een aantal – toch vooral moeders – die er ook last van hebben: stress. En misschien nog meer dan ‘doorsnee’ ouders, de één heeft een depressieve zoon, de ander een dochter met woedeaanvallen, weer een ander kampt zelf met paniekaanvallen. Mijn gezin lijkt opeens redelijk normaal.

Gebaande paden

Wat voor kinderen je ook hebt, stelt de juf ons gerust – de reactie op stress is bij iedereen hetzelfde: je bent impulsiever, sneller boos en kortaf en je maakt je eerder zorgen. Je reageert op de automatische piloot – wat het tegenovergestelde is van bewust aanwezig zijn. Reacties die je vaak toepast, banen zich letterlijk een weg in je hersenen, als een fietsband in een pad met mul zand. Als je boos bent of gestrest, kun je niet meer helder denken en fiets je de route die het meest genomen is. En de volgende fiets (lees reactie) zal dus ook weer door datzelfde geultje gaan.

Wat is jouw stressreactie?

Maar er is hoop: anders reageren kun je leren. Dan maak je andere verbindingen aan en kun je ook die paden gaan bewandelen/fietsen. Maar hóe dan? Het heeft alles te maken met bewustwording – het leren kennen van je stressreacties. Die leer je kennen door de ‘driehoek van gewaarzijn’: denk aan een situatie (ruzie met je kind, aanvaring met je partner) en observeer wat je voelt in je lichaam, welke emotie daarbij hoort, welke gedachte opkomt en wat de actieneiging daarbij is. Belangrijk, zo leren we: kijk ernaar zonder oordeel. Dit is gewoon wat de geest doet, hoe we geprogrammeerd zijn. Zodra je je automatische patronen kunt zien, kun je ervoor kiezen om op een andere manier te reageren. En hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het gaat.

Open je ogen (en hou je mond!)

Een voorbeeld. Als mijn zoontje de iPad pakt, reageer ik meestal met een automatisch: ‘Nee, we gaan nu niet minecraften/subway surfen/angry birden.’ Maar afgelopen week hield ik mijn mond en liet hem begaan (ja ja, ik had stiekem al in het lesboek gekeken). Wat bleek: hij ging helemaal geen ‘stom spelletje’ spelen, maar opende een tekenprogramma waar hij vervolgens een prachtige tekening mee maakte. Wat weer aanleiding gaf tot een mooi gesprek. Wat een heerlijk en hoopvol vooruitzicht: als je anders reageert dan je gewend bent, komen er dus ook andere dingen op je pad.

Beginners mind

De eerste les eindigt met nog een eyeopener: door je geschiedenis met iemand (kind, partner, vrienden, zelfs met jezelf) heb je je een beeld gevormd, en dat beeld beïnvloedt de manier waarop je met iemand omgaat. Door labels – gegeven door een instantie of zelfbedacht, want dat doen we allemaal: ‘hij is snel boos/verdrietig’, ‘zij is heel slim/verlegen’, besteden we vooral aandacht aan gedrag dat dat label bevestigt. Dat vernauwt onze aandacht en zo zien we niet meer wat er óók is. Een beginners mind zorgt ervoor dat je weer meer open gaat staan, zo kan er ruimte komen voor verandering, in het kind en in je relatie. Dus kijk deze week om je heen alsof je een buitenaards wezen bent, en laat je verrassen!

Mindfultips van de week

  • Bekijk je kind met een frisse blik, alsof je het nog nooit eerder hebt gezien. Dat helpt je om nieuwe verbindingen aan te gaan.
  • Kies een routine-activiteit die je dagelijks uitvoert – tanden poetsen, naar je werk fietsen, douchen, aankleden – en probeer al je aandacht erbij te houden.
  • Doe elke dag een korte meditatie: dat kan al door ‘s morgens je koffie mindful te drinken, alle beetjes helpen.
  • En neem elke dag de eerste hap van de avondmaaltijd in volle aandacht: probeer alles heel goed te proeven. Ook leuk om samen met kinderen te doen. Zo begin je de maaltijd rustig en heb je meteen een gespreksonderwerp: waar komt dit eten vandaan, welke weg legt het af naar je bord. Zo geef je ze meteen een beetje mindfulness mee.

 

Lees meer over bewust opvoeden in Happi.kidz

Aandacht is eigenlijk alles wat kinderen nodig hebben. Maar: drukke baan, vol leven, weinig ruimte? In deze special van Happinez lees je alles over wij-tijd, en hoe dat eigenlijk voor het oprapen ligt.

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.
Volgend artikel
Ben je een onzekere ouder? Dit is waarom fouten maken oké is
Ben je een onzekere ouder? Dit is waarom fouten maken oké is