Dit is waarom je het event met Cheryl Strayed niet wilt missen

Dit is waarom je het event met Cheryl Strayed niet wilt missen Dit is waarom je het event met Cheryl Strayed niet wilt missen Dit is waarom je het event met Cheryl Strayed niet wilt missen

We krijgen bijzonder bezoek: Cheryl Strayed komt dinsdag 11 oktober 2022 naar Nederland! Strayed, bekend van haar bestsellers ‘Wild’ en ‘Schitterende kleine dingen’ schrijft over liefde, verlangen, lijden, afscheid en moed en weet je met haar adviezen als geen ander te raken. Neem plaats in de monumentale kerk ‘De Duif’ in hartje Amsterdam, waar Happinez hoofdredacteur Eveline Helmink met Cheryl in gesprek gaat over wat het betekent om mens te zijn.

Een goede schrijver is bereid om volledig eerlijk naar zichzelf te zijn. En dat is Cheryl Strayed, schrijver van onder meer ‘Schitterende kleine dingen’ en ‘Wild’. Ze leeft, valt en staat weer op. Ze geeft zichzelf volledig. Dat is wat mensen tot in hun diepste voelen als ze haar boeken lezen.

Schrijver en bewonderaar Geertje Couwenbergh bevraagt vijf fans over hun favoriete fragment.

Eveline Helmink (Hoofdredacteur Happinez & Yoga Magazine)

“Tranen. Potloodstrepen. Snot. Theevlekken. Vingerafdrukken. Ezelsoren links, rechts, boven, onder. Als ik mijn exemplaar van ‘Schitterende kleine dingen’ pak, zie ik het tastbare bewijs van mijn liefde voor dit boek. De woorden van Cheryl Strayed zijn zo vaak als balsem voor mijn hart en ziel geweest. Zo vaak heb ik juist dit boek erbij gepakt in momenten van twijfel, lamlendigheid of regelrechte bestaanspijn. Ik ken de regels en alles daartussen inmiddels zo goed, dat ik er heel diep van binnen van overtuigd ben dat Cheryl Strayed een van mijn beste vriendinnen is – ook al is zij zich daarvan niet bewust.

Als mensen aan mij vragen welk ‘wijs boek’ ik kan adviseren, dan noem ik altijd ‘Schitterende kleine dingen’. Omdat het zo universeel wijs, toegankelijk, menselijk, bloedeerlijk en troostend is over alles wat met mens-zijn te maken heeft, dat het standaard in de boekenkast zou moeten staan van elk ademend wezen.”

Kim van Kooten (Acteur en scenarioschrijver)

“Alles wat Cheryl Strayed schrijft, gaat uiteindelijk over liefde. Liefde die we wel of niet krijgen, wel of niet kunnen geven, zien, of voelen. Wat is liefde? Zie het citaat hiernaast. Ik ben niet zo van de levensmotto’s, maar als ik er één zou moeten kiezen was het die van de liefde bij de lurven pakken: ‘Tackle the motherfucking shit out of love’.’’

Nynke Sietsma (Freelance journalist)

“Aan mijn leeshonger, die jaren na de geboorte van onze twee kinderen éindelijk weer was opgelaaid, kwam abrupt een eind toen we ons prachtige zoontje Berend verloren. Met zo’n leeg hart, zo’n groot verdriet moet een boek wel verdomd goed geschreven zijn om erin te kunnen verdwijnen. Niet veel schrijvers bereiken dat. Cheryl Strayed wel. Haar ‘Schitterende kleine dingen’ is een van de weinige boeken die me in dit verdriet kon raken. Haar gave om het leed van een ander, hoe groot of klein ook, recht in de bek te durven kijken en het daarna een hand te geven, is bewonderingswaardig. Een briefschrijver in het boek voelt zichzelf een sukkel omdat ze een jaar na haar miskraam nog steeds rouwt om haar verloren baby. Strayed maakt er meteen korte metten mee en erkent haar pijn. Strayed is zo radicaal eerlijk dat het soms pijn doet. Ze maakt niets mooier dan het is. Dat is soms precies wat je nodig hebt, als er even niets moois is.”

Jasper Henderson (Uitgever van uitgeverij Thomas Rap, onderdeel van De Bezige Bij, die Cheryl’s ‘Schitterende kleine dingen’ uitbracht)

“De grote kracht van Cheryl Strayed, alias Dear Sugar, is ten eerste dat ze de antwoorden die ze haar hopeloze briefschrijvers, haar sweet peas geeft, geheel doorleefd heeft. Ze ís die antwoorden, omdat ze weet waarover ze het heeft. Hoe inktzwart de verhalen soms ook zijn die haar worden toegeworpen, ze kan iets van de pijn wegnemen omdat ze die zelf heeft meegemaakt. Daar bovenop komt dat Strayed onwaarschijnlijk goed schrijft. Als je schrijft over liefde, ziekte, dood, zorgen, onveiligheid en onzekerheid, om kort te gaan over de hele menselijke puinzooi, dan ligt schmieren altijd op de loer. Net dat verkeerde woord of de verkeerde toon kan je stuk over de rand van de kitsch kieperen. Cheryl Strayed kiepert nooit over die rand, omdat ze altijd waarachtig is. En schrijft als een motherfucker.”

Jasperina Roozendaal (Editorial manager online van Happinez en Yoga Magazine)

“De verfilming van ‘Wild’ bracht Cheryl Strayed op mijn pad. Ik las het boek en daarna haar debuutroman ‘Torch’. Ik verdween in haar verhaal dat – zoals ze zelf schrijft – ‘was broiling in her bones’. Ik voelde het in haar prachtige zinnen, haar pijn, de wanhoop, maar vooral haar kracht. Hoe tegenover alle zwaarte altijd de ongelooflijke schoonheid van het leven staat. Geduldig wachtend. In de vorm van liefde, vertrouwen, een zonsopgang. Als belofte, troost of beloning voor iedereen die op zoek gaat.

Ik sloot haar in mijn hart en vond in haar het bewijs dat boeken als vrienden kunnen voelen. Van het wijze en grappige soort. Chery Strayed is de vriendin die je zou wensen. Haar boek ‘Tiny Beautiful Things’ ligt altijd op mijn nachtkastje. Omdat het me herinnert aan de magie van het leven en de kracht die in iedereen schuilt, hoe ingewikkeld het leven soms ook is.”

Over auteur
Geertje Couwenbergh is schrijver, spreker en coach, waarbij ze workshops en lezingen geeft. Ze schreef verschillende boeken over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en creativiteit, waaronder "Zin", "Life Safari" en "Gelukkig zijn moet je durven". Geertje richt zich op het inspireren van mensen om hun ware zelf te ontdekken en hun volledige potentieel te bereiken. 

Meer lezen over Cheryl Strayed?

Wild en wijs: Cheryl Strayed over de kracht van de wildernis

Volgend artikel
Wild en wijs: Cheryl Strayed over de kracht van de wildernis
Wild en wijs: Cheryl Strayed over de kracht van de wildernis