Terug naar overzicht

Hoe je kunt omgaan met pijn, volgens wereldberoemde dichter Rupi Kaur

Categorie
Hoe je kunt omgaan met pijn, volgens wereldberoemde dichter Rupi Kaur

Misschien ken je haar van haar prachtige gedichten, of van haar veelbekeken Instagram-account: de Canadese dichter en illustrator Rupi Kaur.

Rupi’s vorige bundel werd door miljoenen, vooral vrouwelijke, lezers in het hart gesloten. Ze laat zich in haar gedichten, illustraties en foto’s van een kwetsbare kant zien, maar toont tegelijk kracht. ‘Rupi Kaur is one of a kind’, schreven we al eerder over haar. Nu is haar tweede bundel in Nederlandse vertaling verschenen.

Je eerste dichtbundel ‘Melk en honing’ was wereldwijd een bestseller. Wat betekent dat voor jou?

‘Ik voel me dankbaar en gezegend. Er zijn dagen dat ik aarzel om bepaalde controversiële dingen te delen, maar elke keer als een vrouw me op straat staande houdt om te zeggen dat mijn werk haar geholpen heeft, weet ik dat ik moet doorgaan met wat ik doe.’

Je schrijft over de veerkracht van een mens als een bloem die verwelkt, valt, wortelt, bovenkomt en bloeit. Wat kunnen we leren van bloemen?

“Net zoals bloemen zul je eerst moeten toestaan dat je verwelkt om in het voorjaar weer op te kunnen bloeien. In moeilijke tijden geeft dat besef me het vertrouwen dat de dingen weer beter worden dan ze zijn.”

Hoe kan een mens het beste omgaan met de pijn die bij het leven hoort?

“De buitenwereld zal altijd bullshit over je uitstorten. Je voelt je er soms compleet waardeloos door, maar je zult moeten leren om die pijn te doorstaan. Sta niet toe dat andermans waarneming van jou de blik op jezelf vertroebelt. Jij bent alles wat je nodig hebt. Je verdient al het geluk van de wereld en jij bent de enige die jou dat kan geven.”

(interview door Susan Smit)

Rupi bij Jimmy Fallon

Deze zomer zat Rupi Kaur bij die leuke talkshowhost Jimmy Fallon, waar ze een van haar gedichten voorlas:

‘De zon en haar bloemen’ van Rupi Kaur is verschenen bij uitgeverij Orlando.

Door anderen gelezen