Terug naar overzicht

Deze 7 planten zuiveren de lucht in je kamer het beste

Categorie
Deze 7 planten zuiveren de lucht in je kamer het beste

Je hebt planten en je hebt planten. Groen is altijd goed voor je, maar sommige planten zijn echte krachtpatsers. Ze zuiveren de lucht in de ruimte, waardoor je je energieker en ontspannener voelt.

De NASA, een organisatie die je misschien vooral doet denken aan de ruimtevaart, deed jaren geleden al onderzoek naar het effect van planten op de lucht. Dat is niet zo gek als het klinkt, want ze wilden graag weten welke planten de lucht in een ruimtestation optimaal gezond konden houden. De volgende planten bleken echte krachtpatsers: ze halen chemische stoffen als ammonia, formaldehyde en trichloorazijnzuur uit de lucht – stoffen die in verband gebracht worden met bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid.

De planten die de lucht het beste filteren zijn:

Dwergdadelpalm (phoenix robelinii)

Hij trekt lekker de aandacht in je woonkamer: de dwergdadelpalm, familie van de ‘gewone’ palm. Hij kan wel twee meter groot worden, en is makkelijk te onderhouden. Waar ie bijzonder goed in is, is het verwijderen van xyleen uit de lucht: een stof die onder meer in verf en lijm zit.

Krulvaren (nephrolepis exaltata)

Er zijn heel veel soorten varens, maar de krulvaren is een van de krachtigste als het gaat om luchtzuivering. Het is niet de makkelijkste plant om voor te zorgen, maar als je hem voldoende water geeft en een plekje in de halfzon, dan komt het goed. Hij zuivert formaldehyde uit de lucht, een stof die in allerlei materialen zit en in je woning kan blijven hangen als je niet zo goed ventileert (regelmatig een raampje openzetten is dus altijd slim).

Ficus benjamina

Een gezellige plant met veel blaadjes, da’s de ficus benjamina. Hij verwijdert heel veel nare stofjes uit de lucht, zoals formaldehyde en xyleen. Zet ‘m op een zonnig plekje, zorg dat de potgrond vochtig blijft (maar niet te nat), geef ‘m eens in de twee weken een beetje plantenvoeding en hij is gelukkig.

Klimop

Een heel gewone plant, maar had je je ooit gerealiseerd wat ie kan? Hij haalt trichloorazijnzuur, formaldehyde en benzeen uit de lucht, en doet dat terwijl ie gezellig uit een hanging basket naar beneden hangt. Ook houdt ie de lucht vochtig, wat heel fijn is tegen klachten als hoofdpijn en vermoeidheid.

Drakenplant (Dracaena fragrans ‘Massangeana)

Zoek je een plant die een flink eind de lucht in kan klimmen, dan moet je de drakenplant hebben. Een stevige stam, puntige bladeren, en als je ‘m goed verzorgt kan ie wel drie meter hoog worden. Een plekje in de halfschaduw is het beste: niet te veel en niet te weinig licht (al doet-ie het ook op een wat donkerder plek).

Vrouwentong (Sansevieria Trifasciata)

Veel planten zetten overdag CO2 om in zuurstof, maar de vrouwentong doet dat ook ’s nachts. Daarom wordt-ie wel aangeraden om in je slaapkamer te zetten, al is je woonkamer natuurlijk ook een prima plek. Je hoeft ‘m niet veel water te geven, en dat kun je het beste pas weer doen wanneer de grond droog is geworden. Veel zon heeft ie niet nodig: halfzon of schaduw is prima.

Drakenklimop (Epipremnum aureum)

Last but not least: de drakenklimop, een mooie klimplant met stralend groene, hartvormige bladeren. Formaldehyde, koolmonoxide, benzeen: de epipremnum haalt het allemaal uit de lucht. Je kunt ‘m extra laten stralen als je een hele ‘wand’ (nou, oké, een stukje wand) van planten maakt: in bakken aan een rek, vier planten omhoog, vijf planten opzij. Jørn Viumdal, bedenker van Skogluft -de Noorse methode voor meer geluk door groen- is ervan overtuigd dat zo’n wandje zorgt voor minder stress en meer energie in huis.

Luchtzuiverende planten op het Happinez Festival

Meer weten over wat planten voor je kunnen doen? Op het Happinez Festival vertelt Jørn Viumdal, de bedenker van de Skogluft-methode, alles over hoe groen in huis je kwaliteit van leven verandert. Als we minder buiten komen, dan komt buiten bij ons binnen: zo redeneert Jørn. Skogluft betekent letterlijk ‘schone lucht’, en dat is de kern van zijn verhaal: hoe frisser en schoner onze lucht, hoe frisser en energieker we ons voelen.

Door anderen gelezen