Terug naar overzicht

Ayahuasca-ceremonie: dit is wat je moet weten

Categorie
Ayahuasca-ceremonie: dit is wat je moet weten

De ‘sacred medicines’ uit eeuwenoude tradities zijn steeds meer binnen handbereik. Zo ook een ayahuasca-ceremonie: een ritueel met een thee van hallucinogene planten uit het Amazone-regenwoud. 

Een krachtig middel als ayahuasca is niet bedoeld om een theetje van te zetten of om de buitenwereld te ontvluchten. Waar het dan wel goed voor is? Job Jutten, die zelf Kambo-ceremonies organiseert, vertelt je er graag meer over op het Happinez Festival. Tijdens zijn lezing en groepsgesprek vertelt hij wat ‘sacred medicines’ voor ons betekenen, hoe deze eeuwenoude tradities helpen bij persoonlijke ontwikkeling en waar je op moet letten.

Maar nu eerst: ayahuasca. Vijf dingen die je niet durft te vragen maar wél wilt weten.

Ayahuasca

Ayahuasca is een medicijn dat in het Amazonegebied al eeuwenlang wordt gebruikt voor heling en spirituele doeleinden. Het wordt gemaakt van de klimplant genaamd banisteriopsis caapi, die traditioneel gecombineerd werd met de chacruna plant. Tegenwoordig wordt hij ook weleens gecombineerd met jurema of harmala.

Wat doet ayahuasca?

Ayahuasca brengt je in een andere staat van bewustzijn en stuurt je op een innerlijke reis. Die reis kan je wijzen op de kern van een probleem of onderdrukte gevoelens aan het licht brengen. Helend, maar ook confronterend. Het is daarom belangrijk dat je een ayahuasca-ceremonie ondergaat in een veilige setting, waar ruimte is voor jouw proces en er vooral geen misbruik van je wordt gemaakt.

Zo werkt een ayahuasca-ceremonie

Ayahuasca wordt gedronken in een ceremoniële setting onder leiding van een ervaren sjamaan, medicijnman, therapeut, heler of iemand anders die geleerd heeft dergelijke sessies te leiden. Het is belangrijk dat je jezelf ervan verzekerd dat de ceremonieleider te vertrouwen is en dat je je veilig voelt bij deze persoon.

Veel mensen reizen af naar het Amazonegebied om een ayahuasca-ceremonie bij te wonen, voor de ‘echte’ ervaring. Dit is tegenwoordig niet meer nodig, omdat ook in Nederland veel mensen zijn die prachtige ceremonies organiseren. Kies je er toch voor om naar het buitenland te gaan? Lees je dan extra goed in op sjamanen en ga af op de ervaringen van andere reizigers. Op die manier weet je zeker dat je veilig en in goede handen bent.

Waarom je een duidelijke intentie nodig hebt

Bedenk van tevoren goed waarom je met ayahuasca wilt werken en wat je wilt bereiken met het bijwonen van een ceremonie. Misschien wil je anders leren kijken naar een bepaald aspect van je leven. Misschien hoop je over bindingsangst heen te komen of worstel je met een verslaving. Dit zijn allemaal zaken waar ayahuasca bij kan helpen. Neem na een ceremonie altijd de tijd om je nieuwe inzichten te integreren en mee te nemen in je leven, want ook ayahuasca is geen ‘quick fix’.

Bereid je goed voor op ayahuasca

Ayahuasca wordt ook wel ‘la purga’ genoemd, wat iets betekent in de trant van ‘zuivering’  of ‘schoonmaak’. Van zowel lichaam als geest. Het is daarom belangrijk om een vooraf aan een ceremonie een bepaald eetpatroon te volgen, zodat je lichaam al kan beginnen met het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast: weet het hier niet om een recreatieve ‘high’ gaat, maar om een serieus medicijn.

Ayahuasca is niet voor iedereen en zolang je je niet geroepen voelt om het medicijn te nemen, doe het dan ook vooral niet. Voel je je wel geroepen, dan heeft het medicijn jou wellicht iets te laten zien.

‘Sacred medicines’ op het Happinez Festival

Wil je meer leren over ayahuasca en andere ‘sacred medicines’? Op het Happinez Festival gaat Job Jutten, die de ‘medicine path’ bewandelt, met ons in gesprek over deze krachtige middelen.

Meer lezen?

  • De kracht van cacao: 5 redenen om (nog) meer chocolade te eten
  • Dit is de kracht van rituelen (volgens sacred ritualist Mae Belteyn)
  • Hoe ceremonies je wensen laten uitkomen

Door anderen gelezen