Hoeveel prana (levenskracht) zit er in jouw eten?

Hoeveel prana (levenskracht) zit er in jouw eten? Hoeveel prana (levenskracht) zit er in jouw eten? Hoeveel prana (levenskracht) zit er in jouw eten?

Kyra de Vreeze neemt je mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. Ze laat zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en ondertussen zelf gelukkig blijft.

Door labels als calorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten aan voeding te hangen proberen we bij te houden wat we binnen krijgen. Maar denk je wel eens na over de energie of levenskracht van dat wat je in je mond stopt? Dit wordt gemeten in de prana-index, dat in het Sanskriet energie of levenskracht betekent.

Eten dat veel prana bevat geeft vitaliteit. Het maakt je lichaam gezond en je geest rustig. Zo is de levenskracht van een aardbei die net geplukt is groter dan eentje die een hele reis vanuit Spanje af heeft moet leggen. Hoe steviger de groente of vrucht en hoe dieper en frisser van kleur, hoe meer prana het bevat en hoe meer vitale energie het je geeft.

Wildgeplukte, rauwe en licht gekookte en gestoomde groenten bevatten dus meer levenskracht dan oma’s goed doorgekookte broccoli, een zachte ovengeroosterde paprika of een diepvriesmaaltijd. Groene bladgroenten bevatten van nature veel prana, net als kiemgroenten en gefermenteerde producten zoals yoghurt.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Tot een paar jaar geleden wist ik niet dat je het loof (blad) van bospeen kon eten, en gooide het daarom altijd weg. Zonde, want wortelloof is ontzettend voedzaam en bevat daarnaast heel veel prana. Nu maak ik standaard deze wortelloof pesto: overheerlijk, en je geeft jezelf er een flinke dosis levenslust mee!

Xoxo Kyra

Recept: pesto van wortelloof

Ingrediënten

  • 10 stengels wortelloof*
  • 3 handen pijnboompitten
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 1 handje verse basilicum
  • 2 eetlepels voedingsgist / edelgist vlokken
  • 2 stengels bosknoflook (of lenteui), alleen het groen
  • Scheutje citroensap
  • Zeezout naar smaak

Instructies

Was de wortelloof. Laat uitlekken en doe daarna in de keukenmachine. Voeg pijnboompitten, olijfolie, basilicum, voedingsgist, bosknoflook, citroensap en zeezout toe. Meng totdat er een pesto-achtige structuur is ontstaan. Proef en voeg eventueel nog wat extra zeezout toe. Doe in een schone pot, sluit af met een deksel en bewaar in de koelkast. De pesto is heerlijk door pasta, op hartige pannenkoekjes of in een salade.

Tekst, receptuur en fotografie door Kyra de Vreeze | www.kyraskitchen.com

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
Rise en shine met de Zonnegroet
Rise en shine met de Zonnegroet