Kooltje: van boerenkool-granola tot bloemkoolijsje

Fotografie Door Dorien Vrieling
Kooltje: van boerenkool-granola tot bloemkoolijsje Kooltje: van boerenkool-granola tot bloemkoolijsje Kooltje: van boerenkool-granola tot bloemkoolijsje

Na Havermoutje en Nootje maakten Pascalle Bonnier en Mathijs Kok nu een kookboek over kool. Van broccoli tot spruitjes, van boerenkool tot romanesco: in Kooltje komen bijna alle koolsoorten aan bod. Dat levert verrassende soepen, salades, burgers én snacks op.

Hoe kwamen jullie op het idee om je nu op de kolen te storten?

Pascalle: We waren altijd al gek op dit oer-Nederlandse product. We vonden dat kool, eigenlijk net als havermout een paar jaar geleden, een beetje in de verdrukking was geraakt door alle tropische ingrediënten die je tegenwoordig kunt kopen in de supermarkt. Kool is ontzettend lekker en goedkoop en het is een lokaal product. We wilden laten zien hoe veelzijdig, gezond en lekker het kan zijn.

Eerder verscheen van jullie Havermoutje en Nootje. Was Kooltje van de drie boeken tot nu toe de grootste uitdaging?

Kooltje was inderdaad een grote uitdaging, maar niet meer of minder dan bijvoorbeeld ons eerste boek Havermoutje. Havermout is niet fotogeniek, dus vonden veel mensen het maar gek dat we over havermout een kookboek gingen maken. Kool heeft een beetje een muf imago, maar eigenlijk was het een feest om ermee aan de slag te gaan. Je kunt er geweldige foto’s van maken, want kolen zien er prachtig uit. En de mogelijkheden zijn eindeloos. We hebben als research voor dit kookboek twee maanden lang kool gegeten. Ons doel was om de kolen ook te integreren in de lunch en zelfs in ons ontbijt, en dat is ruimschoots gelukt. Lang niet alle recepten hebben het boek gehaald, want we zijn helemaal losgegaan, haha.

Bloemkoolbitterballetjes, spruitjesstrudel, broccolibrownie… Wat is het meest verrassende recept dat we in jullie boek kunnen vinden?

Misschien is dat wel het bloemkoolijsje met chocolade. Het klinkt gek, maar de structuur ervan doet echt denken aan die van een Magnum. Laatst stonden we op een beurs met ons boek en hadden we deze ijsjes gemaakt om uit te delen. Veel volwassen mensen wilden het niet proberen, maar kinderen waren er dol op. We raden iedereen aan om het toch eens te proberen. Laat de herinneringen los die je krijgt bij het woord bloemkool en probeer ervan te genieten!

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Zijn jullie door het maken van Kooltje vaker kool gaan eten?

We aten al best veel kool, maar door dit boek zijn we het ook gaan integreren in ons ontbijt, zoals in de kale-granola, en af en toe lunchen we met een koolsalade. We hebben ook onszelf verrast met sommige recepten. Dat is erg leuk aan de researchfase voorafgaand aan het boek. Vrij denken, alles uitproberen, en dan verbaas je je zelf ook weer. We zijn net verhuisd en hebben nu een heerlijke tuin, waar we een paar stekjes gaan planten. Hopelijk komen daar volgend jaar wat van onze eigen kolen uit tevoorschijn!

What’s next: Aardappeltje? Peulvruchtje?

Naast zelf ons eten maken houden we ook heel erg van zelf eigen spullen maken. Ons volgende boek heet Maak Het Zelf, en daarin staan allerlei projecten om thuis te maken. Denk bijvoorbeeld aan een rugzak maken van je oude broek, een nachtkastje maken van beton, een groot tapijt haken van vlastouw… Totaal wat anders, maar wel weer een heel leuk project.

Benieuwd hoe de recepten uit Kooltje smaken? Probeer deze voor een boerenkoolstamppot eens:

RECEPT

Boerenkoolstamppotje met chips

Voor 4 personen

Benodigdheden

– pureestamper

Ingrediënten

– 1 kg zoete aardappen

– 500 g boerenkool

– 50 g geraspte gruyère (of andere kaas)

– 100 g groentechips

– 200 g jonge bladspinazie

Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met wat zout in 15-20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen. Verwijder de harde nerf en snijd de boerenkool in reepjes. Kook de boerenkool in water met wat zout in 5 minuten gaar. Giet af. Stamp de groente met een pureestamper fijn. Roer de kaas erdoor en breng de stamppot op smaak met peper. Hussel de chips in een kom met de spinazie. Serveer de salade bij de stamppot. Love it!

Nog meer recepten vind je op de site van Pascalle en Mathijs, waar je Kooltje ook kunt bestellen.

Volgend artikel
De drie meest gehoorde smoezen om niet aan yoga te doen
De drie meest gehoorde smoezen om niet aan yoga te doen