Slow cooking: preiterrine met gorgonzola

Fotografie Foto credits: Jeroen van der Spek
Slow cooking: preiterrine met gorgonzola Slow cooking: preiterrine met gorgonzola Slow cooking: preiterrine met gorgonzola

Je snijdt en hakt, kneedt en mengt wat en laat dan de tijd het werk doen. Gerechten die langzaam rijzen, gaar pruttelen op een zacht vuurtje, bruinen in de oven, of rijpen achter glas om op smaak te komen. Deze preiterrine is er een van.

Preiterrine met gorgonzola, mascarpone & hazelnoten

Hoofdgererecht voor 6 personen

Ingrediënten:

  • Worteltjes
  • Preien
  • 50 gram hazelnoten
  • olijfolie
  • Zeezout en peper
  • 2 blaadjes gelatine
  • 250 gram mascarpone
  • 125 gram gorgonzola.
  • Brood
  • Gemengde salade
  • Bietjes
  • Sinaasappel

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bedek een terrine- of cakevorm met een inhoud van ongeveer 6,5 deciliter met plasticfolie en laat daarbij de folie aan alle kanten royaal overhangen.
Verwijder de worteltjes en zoveel van het donkergroene blad van 6 dunne preien tot ze de lengte van de vorm hebben. Leg de preien op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met wat olijfolie en maal er wat zeezout en peper over. Zet in de oven en rooster de preien ongeveer 25 minuten, tot ze gebruind en zacht zijn. Voeg de laatste paar minuten 50 gram hazelnoten toe en rooster deze goudbruin. Laat 2 blaadjes gelatine weken in een bakje met koud water. Verwarm al roerend 250 gram mascarpone in een pannetje op zacht vuur en laat de geweekte gelatine hierin oplossen. Haal de mascarpone dan direct van het vuur en breng goed op smaak met zout en peper.
Verdeel 1/3 van de mascarpone over de onderkant van de vorm, gevolgd 1/3 van hazelnoten en 1/3 van 125 gram gorgonzola. Leg hier 3 preien op en herhaal alles. Top de terrine af met de rest van de mascarpone, gorgonzola en hazelnoten. Vouw het overhangende plasticfolie over de terrine en druk het geheel voorzichtig aan met de hand. Zet de terrine in de koelkast en laat deze minimaal 12 uur opstijven. Haal de terrine een uurtje voor serveren uit de koelkast, vouw het plastic aan de bovenkant open en draai de vorm op een passende snijplank of schaal. Til de vorm op en verwijder de folie. Snijd de terrine met een scherp mes in mooie plakken. Serveer met brood en een gemengde salade of met de ingemaakte bietjes met sinaasappel en tijm.

Eet smakelijk!

Volgend artikel
De kunst van het ziek zijn
De kunst van het ziek zijn