Terug naar overzicht

Zo maak je je comeback na tegenslag

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Zo maak je je comeback na tegenslag

Ieder mens wordt eens in de zoveel tijd uit het veld geslagen. Ontslag, een scheiding, het verlies van een ouder – om tegenslag kun je niet heen. Volgens voormalig topkeeper Hans van Breukelen en coach Benno Diederiks zijn die momenten juist een kans om jezelf opnieuw uit te vinden. 

Ook Hans van Breukelen maakte het mee. Niet alleen in de periode dat hij nog een topkeeper was (in 1987 mocht hij plotseling geen keeper van het Nederlands elftal meer zijn – een jaar later wél, en toen werden ze kampioen, maar dat wist hij toen nog niet), maar ook in zijn leven ná het voetbal. Hij verloor zijn vrouw tien jaar geleden aan een ongeneeslijke ziekte. En een paar jaar geleden werd hij technisch directeur van de KNVB, waar hij veel zin in had, maar wat al na een jaar stukliep. Dat zat hem dwars. De ‘comebackmethode’ van coach Benno Diederiks hielp Hans om zichzelf opnieuw te ontdekken. Nu gebruikt hij zelf de methode om anderen te helpen. Samen schreven ze het boek Maak je comeback – vind jezelf opnieuw uit na een tegenslag.

Om zo’n ‘comeback’ te maken – een nieuwe stap te zetten in je carrière, met hernieuwde inspiratie én een duidelijk beeld van wat je wilt – moet je volgens de comebackmethode acht fases doorlopen:

1 Vallen

Sterker terugkomen begint onherroepelijk met vallen. Daarmee bedoelen Hans en Benno dat er iets in je leven gebeurd is waardoor je ‘stilvalt’. Niet iets om aan voorbij te gaan, maar juist om je bewust van te zijn. Je zou het kunnen zien als een cadeau aan jezelf: het is een kans om te leren en sterker terug te komen.

2 Tot rust komen en reflecteren

Eerst is het nodig om een stap terug te doen en de rust te nemen om te herstellen. Hoe je dat doet is heel persoonlijk – voor de een werkt het om veel te fietsen of te zwemmen, een ander komt het meest tot rust door veel te lezen (of natuurlijk door een combinatie van verschillende dingen). Stel jezelf vragen als: waar zie ik mezelf over tien jaar? Wat geeft me voldoening?

3 Inzicht verkrijgen

Bij het maken van een comeback ligt je blik vooral op het leven dat vóór je ligt, maar je ontkomt er niet aan om ook terug te kijken. Zag je de tegenslag aankomen? Zijn er signalen die je van tevoren zag, had je dingen anders kunnen doen? Maak ook een lijst van je sterke kanten én van de talenten die nog aandacht nodig hebben. Nog een tip van Benno en Hans: praat met iemand die een andere visie heeft. Herkent hij jouw verhaal over je tegenslag, en hoe zou hij het nu aanpakken?

4 Willen

Je kent het vast – je wilt iets heel graag, al heel lang, en toch komt het er maar niet van. Wat zit je in de weg? Wilskracht kun je versterken. Bijvoorbeeld door na te gaan welk gedrag je tegenhoudt om succes te hebben: welke obstakels werp je zelf op? Als je je daar bewust van wordt, kun je je gedrag veranderen. Misschien ben je bijvoorbeeld onzeker of bang om de verkeerde beslissingen te nemen. Maar: ‘Als je verandering wilt, is het belangrijk om te beseffen dat in feite elke keuze goed is.’ Ook is het belangrijk om je niet te laten tegenhouden door je achtergrond. Ook al maak je keuzes die in jouw familie heel ongewoon zijn: je kunt het op jouw manier doen.

5 Kunnen

Volgens Hans en Benno is authenticiteit heel belangrijk om te bereiken wat je wilt. Jezelf zijn, dus. Wat dat inhoudt? Dat je ‘jouw unieke talenten inzet, dat hoe jij je vanbinnen voelt synchroon loopt met hoe je aan de buitenkant doet, en dat je je niet te veel verliest in mentale schwalbes.’ Die voetbalterm slaat hier op: dingen doen waarmee je jezelf ondermijnt, zoals bijvoorbeeld altijd ‘ja’ zeggen, te veel dromen of perfectionisme.

6 Durven

Je kunt iets nog zo graag willen, je moet ook durven. Maar net als wilskracht kun je moed zelf extra ‘water geven’. Bijvoorbeeld door op een rijtje te zetten wat er allemaal gelukt is in jouw leven, vanaf de eerste stappen die je zette. Al die dingen heb je maar mooi voor elkaar gekregen, dat ging echt niet allemaal vanzelf. Waarom zou het met je nieuwe plan anders gaan?

7 Mogen

Sta je jezelf echt toe om een nieuwe stap te zetten? Geef prioriteit aan wat je belangrijk vindt, schrijven Benno en Hans. Dat betekent: meer tijd steken in wat echt belangrijk voor je is, minder in de rest. Jij bent de baas over jouw comeback. ‘Door jezelf de leiding te geven over je reis naar het succes, zorg je ervoor dat jij je door niemand laat tegenhouden.’

8 Houd de regie in handen

Niet alles zal altijd precies lopen zoals je het bedacht had – ook op je nieuwe weg kom je obstakels tegen. De auteurs adviseren om scenario’s te schrijven voor alles wat je onderneemt – mét alternatieven voor elk onderdeel waar je op terug kunt vallen. Met andere woorden: zorg voor een plan B. En visualiseer alles wat je je voorneemt, want daarmee stimuleer je je geest om het ook echt te dóen.

Meer lezen?

In Maak je comeback – vind jezelf opnieuw uit na een tegenslag van Hans van Breukelen en Benno Diederiks (S2Uitgevers, 2018) vind je een veel uitgebreidere versie van de acht fasen. De opbrengst van het boek gaat naar Stichting Overleven met Alvleesklierkanker.

Door anderen gelezen