De kracht van kleur - Happinez
Terug naar overzicht

De kracht van kleur

Categorie
De kracht van kleur

We worden omringd door een wereld aan kleur. Een blauwe lucht, een oranjeroze zonsondergang, rode appels… Dat is niet toevallig: al de kleuren om ons heen hebben we nodig om gezond en gelukkig te zijn, zeggen kleurentherapeuten. Het rijke palet is een cadeautje van Moeder Aarde.

Kleurrijk leven

Er zijn zeven ‘hoofdkleuren’ die ons het meest direct beïnvloeden: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet – de kleuren die je ziet in een regenboog.

Behoefte aan warmte en energie? Draag rode kleding. Wil je je concentreren? Eet een citroen. Meer rust nodig? Haal groene planten in huis. Als je weet wat kleuren voor je kunnen betekenen, kies je ze voortaan bewuster uit.

Vurig rood

Rood is de kleur van kracht, passie, fysieke energie, vuur. Van helemaal aanwezig zijn op aarde en ‘ja’ zeggen tegen het leven. Van het bloed dat door onze aderen stroomt en dat onze cellen steeds weer van levenskracht voorziet. Rood activeert en verhit. Heb je koude voeten? Trek rode sokken aan!

Oranje doet genieten

Warm, enthousiast, open, gezellig: die eigenschappen heeft oranje. Genieten van het leven hoort bij oranje, net als seksueel genot. Met oranje heb je er zin in! Een kleur met de kracht van nieuwe dingen scheppen. Voor boeddhisten de kleur van de rijzende zon, een symbool voor spiritueel ontwaken – vandaar die oranje pijen.

Geel voor energie

Vrolijkheid, uitbundigheid en wilskracht, daar staat geel voor. Het geeft letterlijk zonne-energie: hiermee richt je je energie om te kunnen stralen, en om je te kunnen concentreren op een doel. Geel staat voor ik-kracht, jezelf centraal stellen, zoals de zon het centrum van ons zonnestelsel is.

Rustgevend groen

Net als roze is groen een kleur van het hart en van verbondenheid, en dé kleur van de natuur. Van harmonie en evenwichtigheid (mits je niet groen ziet van jaloezie). Groen laat je naar binnen keren, de balans in jezelf hervinden en van daaruit contact maken met de buitenwereld.

Blauw geeft rust

Het beeld van een hemelsblauwe lucht of een uitgestrekte zee, dat geeft een gevoel van vrijheid en ruimte. Letterlijk ruimte om te ademen. Blauw hoort bij het keelchakra en staat voor helderheid, overzicht en betrouwbare communicatie. Het koele karakter van blauw brengt ons tot rust en maakt onze gedachten helder.

Paarse wijsheid

Een koninklijke kleur die van oudsher hoort bij hoogwaardigheidsbekleders: violet of paars wordt gekoppeld aan ons zevende chakra, het punt in ons waar we contact kunnen maken met hogere dimensies. Zo is paars de kleur van inspiratie, wijsheid, helder weten en je creativiteit inzetten voor een hoger doel.

Tekst door Ingrid Melenberg

Dit vind je vast ook leuk