Er is iets mislukt en je bent teleurgesteld! Hoe laat je dat los?

Er is iets mislukt en je bent teleurgesteld! Hoe laat je dat los? Er is iets mislukt en je bent teleurgesteld! Hoe laat je dat los? Er is iets mislukt en je bent teleurgesteld! Hoe laat je dat los?

Heb je wéér je to-do-lijst niet kunnen afvinken? Die belangrijke afspraak (waar je stiekem als een berg tegenop ziet) verzet? Je niet aan je goede voornemen gehouden? Wat een teleurstelling… Maar wacht even. Aan dat knagende gevoel van teleurstelling heb je helemaal niets. Het brengt je niet verder en – zeg nou zelf – het zorgt er al helemaal niet voor dat je het de volgende keer anders aanpakt. Weg met dat schuldgevoel, dus!

En daar bestaat dus een handige truc voor, afkomstig van Leo Babauta; ervaringsdeskundige in het veranderen van gewoontes.

Op zijn blog, Zenhabits.net, deelt Babauta eerlijk en open zijn verhalen over de veranderingen die hij zelf heeft ondergaan. En dat zijn er nogal wat. De auteur was op een gegeven moment op een dusdanig dieptepunt beland (schulden, slechte gezondheid, veel te druk met werk en structureel chagrijnig) dat hij besefte dat er écht verandering nodig was voor een beter en leuker leven. Zijn tips en tricks voor meer rust in je hoofd deelt hij, op heldere en persoonlijke wijze, op zijn blog.

Volgens Babauta is het middels een mentale oefening mogelijk om het nare gevoel van teleurstelling en schuld van je af te laten glijden. Hij stelt dat niet de teleurstelling an sich het probleem is, maar dat het gaat om de verwachting die we van onszelf hebben. Kunnen we die verwachting niet waarmaken, dan ontstaat er stress en een somber gevoel et voilà; de negatieve cirkel is rond.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Tijd om dat te doorbreken. En zo doe je dat:

Wat zijn je idealen?

Babauta legt het als volgt uit: iedereen heeft ideaalbeelden in zijn of haar hoofd over hoe dingen zouden moeten gaan, over hoe iemand zou moeten zijn. Daar is niets mis mee, tenzij je té krampachtig vasthoudt aan die idealen. Helaas is dat wel wat de meeste mensen doen; onze samenleving is ingericht op continu het hoogst haalbare nastreven. Lukt dat niet? Dan faal je, zo is de tendens. Met angst, agressie, wrok en ongelukkigheid tot gevolg.

Die negatieve cirkel rolt dag in dag uit door. Daardoor kun je het vertrouwen in je eigen kunnen kwijtraken. Het wordt normaal om op te geven (en om jezelf daarvoor te straffen met negatieve gevoelens), omdat je het idee hebt dat het toch niet zal lukken. Dáár zit volgens de veranderingsgoeroe het probleem.

Maar gelukkig; Babauta heeft ook een oplossing. Die oplossing luidt ongeveer als volgt: wees je bewust van welke verwachtingen je jezelf (en anderen) oplegt en klamp je vervolgens niet meer aan ze vast. Zet ze bij het oud vuil en kijk wat er gebeurt.

Omarm de realiteit met behulp van dit stappenplan

Durf te genieten van wat er écht gebeurt, in plaats van dat wat er volgens je verwachting had moeten gebeuren. Houd van jezelf zoals je echt bent, in plaats van zoals je zou willen zijn.

Natuurlijk hoef je niet al je idealen over boord te gooien – dromen is mooi en dromen zien uitkomen ook. Maar kun je een verwachting niet waarmaken, accepteer dat dan en kijk naar wie je wél bent. Omarm de realiteit.

Klinkt mooi, toch? Het volgende stappenplan helpt je hierbij.

1. Neem jezelf voor om iets te doen wat ervoor zorgt dat jij jezelf extra waardeert.

Bijvoorbeeld gezonder eten, mediteren, iets extra’s doen voor iemand in je omgeving of simpelweg een rondje rennen. Het maakt niet uit wat dat voornemen is, als het maar voortkomt uit liefde voor degene die jij op dit moment al bent. Doe je uiterste best om dit voornemen na te streven.

2. Let vervolgens op de verwachtingen die jij ondertussen voor jezelf aan het creëren bent, ongeacht wat je voornemen in stap één is.

Gooi al die bijkomende (en onrealistische) verwachtingen overboord. Waardeer daarentegen extra wat je op dit moment al doet om jouw zelfliefde te vergroten.

3. Na een tijdje bekijk je welke verwachtingen jou hebben tegengewerkt in je streven om je voornemen waar te maken.

Zorg ervoor dat je die obstakels uit je leven bant zodat ze je niet meer kunnen weerhouden van een goede daad uit (zelf)liefde. Formuleer vervolgens een nieuw voornemen, ook weer voortkomend uit zelfwaardering, en oefen opnieuw.

Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar wat deze oefening laat zien is dat het toch écht je eigen verwachtingen zijn die jou ervan weerhouden om dat doel te behalen, om dat mooie streven waar te maken. Zelfs als het gaat om een daad waar je zelf alleen maar voordeel uit haalt.

Door deze verwachtingen te laten varen ontstaat ruimte voor tevredenheid, acceptatie en geluk. En is dat niet uiteindelijk de mooiste verwachting die je van jezelf kunt hebben?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over omgaan met teleurstelling?

Zo neem je afstand als je keer op keer teleurgesteld wordt.

Volgend artikel
Dit is waarom geld toch best belangrijk is voor je geluk (ook als je spiritueel bent)
Dit is waarom geld toch best belangrijk is voor je geluk (ook als je spiritueel bent)