Met deze 6 spelregels word je volmaakt gelukkig in je eentje - Happinez
Terug naar overzicht

Met deze 6 spelregels word je volmaakt gelukkig in je eentje

Categorie
Fotografie
Artikel: Lisette Thooft (dit artikel is redactioneel ingekort)
Met deze 6 spelregels word je volmaakt gelukkig in je eentje

We weten allemaal wel dat geluk niet in de ander zit, maar in jezelf. Maar zo voelt het niet altijd, en zeker niet als je tijdelijk of langdurig single bent. Zo word je gelukkig – met of zonder een partner aan je zijde.

Hoe goed je het ook hebt met jezelf, twijfel en eenzaamheid kunnen je overvallen. Hoe zorg je ervoor dat je gelukkig blijft, dat je verlangen naar liefde geen lek slaat in je energie?

Spelregel 1: Lever je bijdrage

Verreweg de meesten van ons hebben een talent te ontwikkelen, een speciale gave of kundigheid waarop de wereld zit te wachten. Wat heb jij te geven, bij te dragen, toe te voegen aan het geheel? Met andere woorden: wat is jouw ding?

Advertentie

Wat het ook is, dit talent, deze gave, is waarvoor je leeft – niet die partner die je misschien niet hebt. Als je je ‘ding’ nog niet gevonden hebt, dan is de zoektocht ernaar je hoogste prioriteit. Houd voor ogen, dag in dag uit: je leeft omdat je iets belangrijks te doen hebt, iets waar de wereld niet zonder kan.

Spelregel 2: Leef in je lijf

Eenzaamheid kan alleen komen opzetten als je vervreemd bent van je lichaam. Zolang je diep contact houdt met je eigen lijf, voel je dat je verbonden bent met de natuur, met alle mensen om je heen, met het leven zelf.

Voor singles die niet elke nacht tegen een ander lijf kunnen aankruipen, is het nog eens te meer belangrijk om voeling te houden met het eigen lichaam. Geef het aandacht op alle mogelijke manieren. Doe aan sport, yoga, tai chi of andere lichaamsbeweging. Ga dansen. Vertroetel jezelf in de sauna, laat je masseren. Tuinier als je een tuin of balkon hebt, maak contact met de natuur.

Spelregel 3: Omarm je verlangen

Het is een vergissing te denken dat je niet zou mogen verlangen naar liefde, naar een maatje, een arm om je heen of een warm lijf in je bed, als je dat allemaal niet hebt. Er is niets mis met verlangen. Juist verlangen onderdrukken, verdringen of in jezelf veroordelen kost energie en levensvreugde. Dus: voel je verlangen. Maar zorg dat het niet naar je hoofd stijgt, waar het vliegensvlug kans ziet te veranderen in depressieve gedachten, spijt of wrok, of fantasieën die je leeg en ongelukkig achterlaten.

Fantaseren over een nieuwe relatie is een van de dodelijkste valkuilen die het single bestaan bedreigen. Het lijkt zo normaal, natuurlijk en zelfs nuttig: wat je bedenkt, wordt toch waar, als je er maar genoeg in gelooft? Maar al dagdromend van de ideale partner kun je voorbijlopen aan al die lieve, goede mensen in de werkelijkheid met wie je het fijn kunt hebben, hier en nu.

Spelregel 4: Weet je bemind

Het leven bemint je, zelfs als je geen mens bij je hebt die af en toe zegt ‘Ik houd van jou’. Het hele universum is een web van energie waarin ook jouw bestaan onmisbaar is. Alles heeft je lief: de wind die door je haren strijkt, de zon op je gezicht, de regen die tegen je ramen klettert, de wolken die boven je hoofd voorbijzeilen.

Alles maar dan ook alles is blij met jouw bestaan en jubelt erover tot in de verste uithoeken van het universum. Misschien voel je dat niet altijd zo, maar wéét dat het zo is en van tijd tot tijd zal het besef doorbreken: ‘Ik word diep bemind. Ik mag er zijn. Het leven houdt van mij.’

Spelregel 5: Maak pret

Intieme vrienden zijn van levensbelang voor singles, om je hart uit te storten en de laatste nieuwtjes of roddels uit te wisselen, dat is algemeen bekend. Minder bekend is dat lol trappen minstens even nodig is. Gewoon grapjes maken, lachen, gek doen, de boel op stelten zetten.

Singles met interessant werk hebben vaak de neiging hun leven op te vullen met werk, werk, werk. Daarom zijn vrouwen zonder partner ook vatbaarder voor een burn-out dan vrouwen met partner: er is niemand die hen aan hun jasje trekt en roept: ho! Ontspan! Dus dat moet je zelf doen. Pret maken met vriendinnen is niet frivool of oppervlakkig, maar een eerste levensnoodzaak om een evenwichtige, ontspannen en gelukkige vrouw te blijven.

Spelregel 6: Los je eigen problemen op

Bewust of onbewust kun je naar een partner verlangen om bepaalde problemen voor je op te lossen. Je eenzaamheid, bijvoorbeeld, of het gevoel dat je geen doel hebt in het leven. Of je denkt dat je pas je financiën op orde kunt krijgen als je niet meer alleen woont. Je zoekt eigenlijk een oppas, of een klusjesman, een coach of een vaderfiguur.

Dit nu zijn illusies. Waanvoorstellingen. Er komt nooit iemand die jouw probleem voor je oplost. In het beste geval vind je een partner die behoefte heeft aan een behoeftige vrouw/man, vanuit een ‘reddercomplex’, en ben je gedoemd behoeftig te blijven om hem of haar tevreden te houden. In het slechtste geval jaag je mogelijke partners weg met je behoeftigheid.

Los je eigen problemen op, voor zover mogelijk: doe wat je kunt om te zorgen dat je leven op orde is, dat je tevreden bent over jezelf. Wees autonoom.

Vroeg of laat kan de liefde weer bij je aankloppen – de wegen van Amor zijn ondoorgrondelijk en je bent nooit te oud om verliefd te worden. En dan blijkt: deze zes spirituele spelregels zijn niet alleen nuttig om in je eentje gelukkig te worden, maar gelden onverminderd tijdens liefdesrelaties.

Meest populair