Ontdek tantra - en word weer verliefd op het leven - Happinez
Terug naar overzicht

Ontdek tantra – en word weer verliefd op het leven

Categorie Tekst Pauline Bijster

Ontdek tantra – en word weer verliefd op het leven

Tantra leeft. Niet alleen zevenduizend jaar geleden, ook vandaag. Het begrip gonst rond. Maar niet altijd op de juiste manier. Zeg tantra en je denkt seks. Die twee lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van wilde orgie-verhalen tot een slip of the tongue van Sting, die liet weten dat zijn tantrische vrijpartij zeven uur duurde. Een quote die hem achtervolgde. Totdat hij in een talkshow grapte: inclusief diner en film.

Tantra is hot, maar geen seks. Het gaat wel over gevoel, over lichaamsbewustzijn. Over het vinden van een wonderlijke levensenergie die iedereen in zich heeft. Als je hem toelaat, voel je je lichter, vrijer en levenslustiger.

Tantra gaat dus niet over seks

Tantra gaat dus niet over seks. Althans, niet alléén over seks. Seks is slechts een onderdeel van tantra, zoals het een onderdeel is van het leven. De Indiase Osho, de meest bekende tantra-goeroe aller tijden, zei dat seks zoals we die in het Westen kennen, voornamelijk ‘seks in je hoofd’ is. Daar ontstaat seksuele drift door verlangens, plaatjes, beelden, gedachten. Hij schreef: ‘Seks beleven is iets heel anders. Zolang je de hunkering voelt, betekent dat eigenlijk dat het echte, de beleving, ontbreekt. Dat kennen we niet meer, we zijn er bang voor.’

De van oorsprong Franse tantrica Pema Gitama geeft wereldwijd tantra-workshops. Zij zegt: ‘Er bestaat geen seksualiteit in tantra. We hebben het alleen over levensenergie. Je kunt het gebruiken in seks, maar ook voor het dweilen van de vloer of het drinken van een glas water.’

Waar gaat tantra dan wel over, als het niet over seks gaat?

De mystieke traditie komt uit India. Het gaat over aanwezig zijn in je lichaam, en in je leven. Om niet te vluchten, ondanks ongemakken die op je pad komen. Om niet te bevriezen, maar te voelen. Niet in de uit-stand te leven, maar ‘aan’ te staan. Dat je aan het einde van je leven kunt zeggen: ik heb gelééfd.

Daarvoor hoef je niet per se een parachutesprong te maken of de Himalaya te beklimmen. Het kan ook beginnen bij jezelf. Zelfs bij de meest saaie kantoorbaan, in de file of rij bij de supermarkt kun je de sparkle of joy vinden. Want die zit namelijk in jezelf en daar heb je altijd toegang toe. Als je maar weet hoe.

Seksuele energie

Tantra helpt – net als bijvoorbeeld yoga – bij het terugkomen in je lichaam. Alleen anders dan bij yoga wordt seksuele energie (of levensenergie, of kundalini, of hoe je het ook noemen wilt) niet uitgesloten, maar is juist het middel. Er is een spannende, krachtige energie die door je heen stroomt en waar je altijd bij kunt.

Zo vind je je sparkle

Met het beoefenen van tantra ontwikkel je lichaamsbewustzijn. Je wordt je bewust van je ademhaling. Je leert te voelen. Als je dat beheerst, kun je het overal toepassen. Ook nu, terwijl je leest. Dat je bewust adem haalt, de lucht langs je neusvleugels voelt, de vloer onder je voeten, de tinteling  – de sparkle – in je onderbuik. Die er stiekem altijd is, maar die je misschien negeert, omdat je niet hebt geleerd hoe je ermee om kunt gaan.

De energie die uit je onderlichaam komt, is vergelijkbaar met het gevoel van verliefd zijn. Als je het toelaat, kun je verliefd worden op het leven. Je hebt vast problemen, wie niet? Maar daaromheen bevindt zich de rest van het leven. Er is zoveel moois. Besef hoe bijzonder het is en werk aan je inner smile. Ontspan en wees lief voor jezelf. Vier het leven.

Ook tantra beoefenen?

Happinez heeft een unieke online tantra-training ontwikkeld. In 10 lessen – waarin je luistert, leest en kijkt – leer je wat de essentie is van tantra en wat je eraan hebt. We beginnen klein, bij het allereerste begin. Door middel van eenvoudige oefeningen, die je in je eentje kunt doen, maak je een soort reis door je lichaam. Verhalen van ervaringsdeskundigen helpen je daarbij. Aan het eind van de reis voel je je lichter, vrijer en levenslustiger.

In Happinez ‘I am me’ vind je een kort interview met Pauline Bijster – samensteller van de online training Tantra & Energie.

Dit vind je vast ook leuk

Yoni ei

Yoni ei

Het yoni ei is er in jade (voor reiniging) en rozenkwarts (voor zachtheid). Volg je i... Lees meer