Zo leef je nog lang en gelukkig - Happinez
Terug naar overzicht

Zo leef je nog lang en gelukkig

Categorie
Zo leef je nog lang en gelukkig

We komen uit de hemel, we zijn hier om te leren, het wordt verschrikkelijk moeilijk, maar er is hulp en het komt allemaal goed! Dat is wat sprookjes ons in symbolische taal vertellen.

Lang geleden, toen we nog klein waren, leerden verdwaalde prinsessen en arme houthakkerskinderen ons wat we als volwassenen nodig hebben om geestelijk te groeien. Want sprookjes zijn verhalen die wijze ouders aan kinderen vertellen zodat we ergens diep in ons onderbewuste nuttige informatie opslaan.

Informatie over hoe je dat toch doet: een heks verslaan, een dief te slim af zijn of een glazen berg beklimmen. Dit is de top-zeven van belangrijke levenslessen die je, in symbolische vorm, in veel sprookjes tegenkomt.

Les 1: Stort je in het leven

Ieder mensenkind dat geboren wordt, is een held of heldin die de veilige thuishaven verlaat en de grote boze wereld in trekt. Of door een put valt naar een andere wereld. Of verdwaalt in het diepe donkere bos. Het leven is een reis de diepte in – dat vertellen ons praktisch alle sprookjes, en het wordt altijd een reis vol gevaar, tegenslag, uitdagingen en hard werk.

Vaak begint het verhaal als moeder sterft en er een kwaadaardige stiefmoeder voor in de plaats komt. Of als een vader boos wordt op zijn zoon en hem wegstuurt, de wijde wereld in. Dat symboliseert ons diepste levensgevoel: ooit waren we veilig in de hemel, de geestelijke wereld waar we vandaan komen, een paradijselijk oord waar geen kwaad bestond. En daarna werd het moeilijk. Het onschuldige kind dat je ooit was, belandt in een vijandige omgeving. De schaduw van het kwaad dreigt je te verslinden. Maar met moed, beleid en trouw kun je jezelf bevrijden, en dan keer je gelouterd en verrijkt terug.

In ‘Vrouw Holle’ bijvoorbeeld valt een meisje, bang voor haar stiefmoeder, door een put naar een andere wereld. Daar moet ze hard werken – appels van een boom plukken, broden uit een oven halen, en het huishouden van Vrouw Holle doen. Als ze weer naar huis begint terug te verlangen, mag ze weer naar boven en als beloning voor haar trouwe dienst valt er een lading goud over haar heen.

Dit is het oer-verhaal van onze ziel die uit de hemel valt naar de aarde, waar we hard werken, veel leren en ons best doen, om beladen met geestelijk goud weer terug te kunnen keren naar ons geestelijke thuisland in de hemel. In veel mythen en sprookjes is dit thema in een of andere vorm terug te vinden.

De andere zes sprookjeslessen vind je in het nieuwe Happinez nummer ‘Levenslessen’.Content button levenslessen

Dit vind je vast ook leuk