Terug naar overzicht

Leg je negatieve stemmetjes het zwijgen op en geef jezelf meer liefde

Categorie
Fotografie
Sophie Spanjer
Leg je negatieve stemmetjes het zwijgen op en geef jezelf meer liefde

We hebben er allemaal mee te maken, in verschillende vormen: zelfkritiek. Het stemmetje in ons dat zelfliefde in de weg staat. Dat stemmetje dat ons het gevoel geeft dat we niet goed genoeg, leuk genoeg of slim genoeg zijn. Tijd om daarmee af te rekenen. 

Deze tips kunnen je helpen beter om te gaan met zelfkritiek.

Las elke dag een vast moment in voor zelfliefde

Probeer een vaste moment (het liefst elke dag) te creëren waarin je stilstaat in het geven van liefde aan jezelf. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het tandenpoetsen, of wanneer je je make-up van je gezicht haalt en in de spiegel kijkt. Als je je spiegelbeeld bekijkt, probeer dat dan liefdevol te doen. Besteed zo min mogelijk aandacht aan negatieve gedachten die naar boven komen rollen. Dit moment staat geheel in het teken van die liefdevolleblik voor jezelf. Wat zie je? Wat vind je mooi?

Behandel jezelf zoals je wilt dat anderen jou behandelen

Een bekend spreekwoord, maar een belangrijke. Stel jezelf eens de vraag: behandel ik mijzelf net zoals ik vrienden en familie behandel? Wanneer je jezelf op dezelfde liefdevolle manier behandelt zal je je ook een stuk beter over jezelf voelen. Maar doe dit met kleine stapjes, probeer eerst is bewust na te gaan in welke dingen je jezelf misschien tekort doet en anderen niet.

Hierbij is het ook belangrijk dat je je eigen grenzen goed weet te bewaken. Probeer goed te luisteren naar dat onderbuikgevoel wanneer het even teveel lijkt te worden. Zeg je vaak ja op dingen en vind je het moeilijk om nee te zeggen? Dan is het handig om goed na te denken waar jouw grenzen precies liggen, en om jezelf af te vragen hoe je ze beter aan kunt geven.

Het is geen falen als dingen anders lopen

Gebrek aan zelfliefde heeft vaak te maken met dat we onszelf niet goed genoeg vinden. Er word ook veel van ons verlangd: dat we soepeltjes werk, liefde, kinderen en de zorg voor naasten moeiteloos met elkaar verweven. Maar wat als je rond je veertigste nog niet de liefde van je leven hebt gevonden? Of als je dacht dat je de liefde van je leven had gevonden, maar dit uiteindelijk uitliep op een scheiding? Weet dat je dan niet hebt gefaald. Omarm de imperfectie. Zie het als het weer: je kunt niet over alles de regie nemen. Maar een leven wat precies maar gaat zoals je het voor je zag, dat is toch ook verschrikkelijk saai…

Omarm je eigenheid

We hebben niet altijd de volledige controle op de gebeurtenissen in ons leven, en moeten ook werken met de blauwdruk waarmee we geboren zijn. Ieders dna is anders, en dat zorgt ervoor dat ieder persoon zijn eigen kwaliteiten, talenten en eigenschappen heeft.
Sommige eigenschappen zien we zelf misschien als mindere kwaliteit. Maar iedereen heeft slechte eigenschappen. Dus: omarm jezelf, en daarmee ook de dingen waar je minder blij mee bent. Zo word het steeds makkelijker om jezelf te durven zijn.

Meer lezen?

Dit boek helpt je écht goed voor jezelf te zorgen, en dit artikel legt je uit waarom je toch echt eens een liefdesbrief naar jezelf moet schrijven.

Nooit meer iets missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Door anderen gelezen

Altaartje

Altaartje

Dit doosje wordt in een handomdraai een altaartje. In de binnenkant van de deksel zit... Lees meer