Alles over vasten

Alles over vasten

Als je kijkt naar wat en hoeveel de gemiddelde westerse moderne mens in zijn mond stopt kun je stellen dat we onszelf aan het vergiftigen zijn. ‘De mens eet teveel,’ merkte een arts in het oude Egypte al op, ‘hij leeft maar van een kwart van wat hij eet. Van het overige driekwart leven de artsen.’

Het is dus niet zo’n gek idee om je organen en spijsverteringssysteem van tijd tot tijd te ontlasten en te reinigen door even helemaal niets of nauwelijks iets te eten. Maar hoe pak je dat aan? Hans van Waning zet alle vormen van vasten en reinigen op rij (van sapvasten tot mild vasten), schrijft over kuurreacties (oude kwalen, slaapstoornissen, verdriet), ondersteunende maatregelen (massage, yoga, ademhalingsoefeningen) en alle eigenschappen van groenten, fruit en kruiden.

Het is verfrissend om eens een boek te lezen over voeding zonder mooie plaatjes van groene salades, lachende dames met smoothies en bontgekleurde aardewerken kommen met blauwe bessen, maar met alles wat je moet weten om goed geïnformeerd en verantwoord te detoxen.

‘Alles over vasten’, Hans van Waning, Synthese, € 24,50, ISBN 9789060307274.

Tekst: Susan Smit