Stil

Stil

Beschouw jij jezelf als een introvert of extravert mens? Tank je bij als je alleen bent (introvert) of juist als je onder de mensen bent (extravert)? Concentreer je je op de zingeving (introvert) of op de gebeurtenissen zelf (extravert)? Als het antwoord introvert is, voel je misschien een zekere weerstand tegen dit etiket, omdat het zou betekenen dat je verlegen, niet-sociaal en een beetje, hoe zal ik het zeggen… kneuzerig bent.

In de westerse wereld heerst er een extravert ideaal, beweert schrijfster Susan Cain. Spraakwatervallen en dominante gezelschapsdieren zouden intelligentere en interessantere mensen zijn. Cain, zelf introvert, maakt ons in haar boek ‘Stil’ ervan bewust dat veel mensen die in principe een introverte aard hebben, zich stilaan zijn gaan plooien naar dit ideaal. Zonde, want als het je lukt om als stil mens bij jezelf te blijven in een wereld vol met mensen met een grote mond, kun je je kwaliteiten ontwikkelen en inzetten.

De kracht van introversie is jezelf en anderen vragen stellen, bespiegelen, doordacht handelen en praten, samenwerken, je richten op de oplossing en nog een hele waslijst aan vermogens en kwaliteiten die hard nodig zijn in onze tijd. ‘Stil’ is een doordacht geformuleerd (hoe kan het ook anders), soepel geschreven en hartverwarmend pleidooi om trouw te blijven aan je eigen temperament.

‘Stil’, Susan Cain, De Arbeiderspers, € 24,95, ISBN 9789029578387.

Tekst: Susan Smit