Zin

Zin

Als jonge man of vrouw besluiten een periode lang helemaal geen seks te hebben, zou jij dat kunnen? De jonge Française Sophie Fontanel deed het en schreef er een fijngevoelig boek over. Na een turbulent liefdesleven zwoor ze seksualiteit af, maar zocht en vond sensualiteit en romantiek in andere dingen: muziek, films, eindeloos in bad zitten, mooie ontmoetingen, wandelingen door de stad en de natuur. Ze merkte hoe haar zintuigen op scherp kwamen te staan en hoe haar lichaam steeds fijner werd afgestemd.

Ze merkte ook hoe ze door haar omgeving als een zieke werd behandeld, hoe de eenzaamheid zich onherroepelijk aan haar opdrong en hoe grof en oppervlakkig we in het moderne leven met zoiets kwetsbaars als seksualiteit omgaan.

Dat Fontanel haar ervaringen oorspronkelijk en bijna poëtisch op papier wist te krijgen, maakt ‘Zin’ tot een warmbloedig en intelligent boek. Het herinnert ons eraan dat aandachtig zijn ons zoveel meer brengt dan gedachteloos consumeren – ook en juist als het de liefde betreft.

‘Zin’, Sophie Fontanel, Artemis en Co, € 11,95, ISBN 9789047202783.

Tekst: Susan Smit