8 manieren om je garderobe duurzaam te maken

8 manieren om je garderobe duurzaam te maken 8 manieren om je garderobe duurzaam te maken 8 manieren om je garderobe duurzaam te maken

Het is vandaag de Dag van de Duurzaamheid: doe je je best om bewust te leven, maar zou je garderobe er nog best wat duurzamer uit kunnen zien? Marieke Eyskoot, sustainable fashion en lifestyle-expert, leidt in september een Q&A-sessie op het Happinez festival. Een van haar tips: beter wassen. Want niet alleen wat we kopen heeft impact, maar ook hoe we onze kleding verzorgen.

Al jaren doe je je best om duurzame kleding in Nederland op de kaart te zetten. Waarom vind je dat zo belangrijk?
Omdat ik kleren heel leuk vind, maar nóg leuker als ik weet dat de mensen die ze hebben gemaakt er ook blij van worden, en ze onze aarde niet enorm vervuilen. Best raar toch, dat mensen en de planeet worden uitgebuit om ons aan te kleden?

Merk je dat we in Nederland de laatste jaren meer over duurzaamheid zijn gaan nadenken bij onze kledingaankopen? Zeker weten! Ik krijg heel veel vragen over waar je duurzame mode kan kopen, waar je op moet letten en wat je zelf kan doen. Veel mensen willen heel graag, maar nog niet iedereen weet hóé. Daarom probeer ik alle vragen te beantwoorden in DIT IS EEN GOEDE GIDS – voor een duurzame lifestyle. Dit nieuwe boek staat vol met praktische tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd. Precies wat je nodig hebt – want iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: wie wil dat nu niet?

Op welke manier is jouw eigen kledingkast de afgelopen jaren verduurzaamd en dus veranderd? Hij is vooral leger geworden. Ik heb veel weggegeven en verkocht, en koop een stuk minder. Ik vind het nu veel leuker om te investeren in een kledingstuk dat ik echt te gek vind, waar een mooi verhaal achter zit en waar ik jaren plezier van heb. Dat scheelt ook geld, want heel vaak iets goedkoops kopen is alles bij elkaar vaak duurder dan investeren in een mooi item dat wat meer kostte.

Welke tips heb je voor ons?

1. Kies eerlijke merken
Deze ligt natuurlijk nogal voor de hand, maar dan heb je ook wat. Koop van de merken die mooie spullen maken en zo goed mogelijk met mens, dier en milieu omgaan. Het worden er steeds meer, en ze zijn er in alle soorten en prijsklassen – van basic tot high-end en van betaalbaarder tot duur.

2. Koop slim
Voordat je tot een aanschaf overgaat, stel jezelf dan vragen als: Heb ik dit echt nodig? Kan ik hierdoor andere kledingstukken vaker aan? Past het goed? Voel ik me er geweldig in? Ga ik het echt dragen? Gaat het lang mee? Zie ik mezelf dit over een paar jaar nog dragen?

3. Neem kwaliteit boven kwantiteit
Investeer in goede items, en zorg dat je niet met een stapel ‘net-niets’ blijft zitten zoals ik vroeger deed. Het voelt alsof dit duur is, maar dat is over het algemeen niet waar. Je kunt het zoveel vaker aan dat het goedkoper is dan steeds weer nieuwe shirtjes kopen die weinig kosten, maar je hooguit drie keer aan kan.

4. Ga voor tijdloos en neem je tijd
Neem dat stuk dat je over tien jaar nog aan kan, maar dan gecombineerd met iets anders. Koop wat je wil in plaats van wat je ziet. Zie je een must have? Slaap er een nachtje over. Of twee. Denk je er überhaupt nog aan?

5. Waardeer tweedehands
Dit is een van de leukste en beste dingen die je kan doen voor een duurzamere kledingkast. De vuilnisbelt slinkt, er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, het kledingstuk heeft een tweede leven en jij hebt een uniek item. En: het is vaak goedkoper dan nieuw. Er zijn zat kledingstukken op de wereld, dus genoeg te kiezen.

6. Koop minder
Het klinkt misschien als de minst leuke tip, maar het is stiekem de leukste. Minderen is heerlijk. Ga eens na hoeveel tijd je besteedt aan zoeken naar de mooiste vondsten. Aan het passen, beslissen, twijfelen, terugsturen. Aan elke ochtend weer niet weten wat je aan moet. Hoe meer spullen, hoe meer stress, blijkt. Dus deze tip is een life saver. Het heeft mij echt geholpen de afgelopen jaren. Ik zou het niet beter kunnen zeggen dan modeontwerpster Vivienne Westwood: ‘Buy less, choose well, make it last.’

7. Was beter
Was minder, zo koud mogelijk, strijk niet, gebruik duurzaam wasmiddel, hang in de badkamer als je doucht in plaats van naar de stomerij te brengen, neem geen droger maar een waslijn – dit scheelt allemaal geld en vervuiling. Onze nazorg voor onze kleren heeft meer impact op het milieu dan de productie en distributie samen, dus dit maakt echt uit.

8. Ruim op en geef een tweede kans
Wie weet kom je iets moois tegen dat je even was vergeten – en alles wat je niet mooi meer vindt / niet meer bij je past / je niet meer aankan mag eruit. Geef weg, breng naar de kringloop, verkoop, ruil… Veel plezier!

Volgend artikel
Hoe minder afval je leven leuker maakt (echt!)
Hoe minder afval je leven leuker maakt (echt!)