Ben jij de middelste thuis? Dan moet je hier op letten

Ben jij de middelste thuis? Dan moet je hier op letten Ben jij de middelste thuis? Dan moet je hier op letten Ben jij de middelste thuis? Dan moet je hier op letten

Als je het middelste kind bent, leg je waarschijnlijk gemakkelijk contact. Als er conflicten zijn, ben jij degene die een oplossing probeert te vinden. Maar soms ga je teveel mee in wat anderen willen.

Wat er fijn aan is om het middelste kind te zijn

Het heeft een groot voordeel om de middelste te zijn: toen je geboren werd, hadden je ouders al wat ervaring. Bij je oudere zus of broer was alles nieuw, maar toen jij kwam konden je ouders iets meer achteroverleunen. Volgens Linda Blair, psycholoog en auteur van ‘Je plaats in het gezin’, krijgen middelste kinderen daardoor minder spanning van hun vader en moeder mee. Met als gevolg dat ze zich zelf van kinds af aan ook minder zorgen maken. Ook fijn: als tweede kind ontwikkel je betere sociale vaardigheden, gewoon omdat je altijd meer je best moest doen om aandacht te krijgen.

Wat er minder fijn aan is om het middelste kind te zijn

Als middelste kind was jij waarschijnlijk degene die de brandjes probeerde te blussen. Als de oudste en de jongste hun hakken in het zand zetten, zocht jij naar een oplossing. Heel barmhartig van je, maar daardoor ben je misschien geneigd teveel toe te geven en zo over je eigen grenzen heen te gaan. Verder moet je als middelste van jongs af aan het meest je best doen om je te onderscheiden, volgens Linda Blair. Die strijd om aandacht kan best vermoeiend zijn.

Ben je echt de middelste, of meer de jongste?

Of je een typisch ‘middelste kind’ bent, hangt onder meer af van de tijd die er tussen jouw geboorte en die van je jongere broer of zus zit. Duurde het langer dan drie jaar voor er weer een kind geboren werd, dan kan het goed zijn dat je ook kenmerken hebt van het jongste kind. Logisch: de eerste jaren van je leven was jij de jongste thuis.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Welke partner past bij jou?

Wie er goed bij jou past, heeft te maken met veel meer factoren dan je positie in het gezin. Maar volgens Linda Blair kunnen middelste kinderen met zowel oudste, jongste als enige kinderen een goede match vormen, doordat ze zo meegaand zijn. Diezelfde meegaandheid is ook een valkuil, als je in relaties te weinig voor jezelf opkomt.

Karaktertrekjes die typisch ‘middelste kind’ zijn:

Je weet wat je kunt en stelt realistische doelen

Oudste kinderen zijn geneigd de lat te hoog te leggen, omdat ze zichzelf van jongs af aan vergelijken met mensen die ouder zijn en meer ervaring hebben. Dat geldt niet voor jou als middelste kind. Jij kon jezelf vergelijken met zowel een oudere als een jongere zus of broer, en daardoor heb je realistischere verwachtingen van jezelf.

Je weet niet goed wat je wilt

Ironisch genoeg betekent dat niet dat je ook weet wat je graag wilt. Middelste kinderen zijn vaak zoekende en twijfelen erg over de toekomst. Doordat ze zich thuis zo aanpasten en geneigd waren hun eigen wensen ondergeschikt te maken aan die van anderen, vinden ze het als volwassene lastig om helder voor ogen te houden wat voor hen belangrijk is.

Je bent creatief of sportief

Als je oudste broer of zus het goed deed op school, zocht jij waarschijnlijk een andere manier om op te vallen. Volgens Linda Blair komt het daardoor dat veel middelste kinderen uitblinken in tekenen, muziek of sport.

Je zet je graag in voor anderen

Het klinkt best logisch: thuis dreigde je soms onder te sneeuwen in het geweld van de rest van het gezin, en daardoor ben je geneigd op te komen voor anderen –bijvoorbeeld als vrijwilliger. Gewoon omdat je weet hoe het voelt om een beetje over het hoofd gezien te worden.

Bron: Je plaats in het gezin, Linda Blair. Uitgeverij Forte.

Meer lezen voor de jongste, de middelste en enig kind

Ben jij de oudste, de jongste of enig kind? Dit is het tweede deel van een miniserie over de invloed van je plaats in het gezin. Lees ook wat het betekent om de oudste thuis te zijn.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
De jongste thuis? Dan heb je vast deze eigenschappen meegekregen
De jongste thuis? Dan heb je vast deze eigenschappen meegekregen