Waarom seksuele energie zo belangrijk is voor je welzijn - Happinez
Terug naar overzicht

Waarom seksuele energie zo belangrijk is voor je welzijn

Categorie
Tekst
Susan Smit
Waarom seksuele energie zo belangrijk is voor je welzijn

Seksuele energie is een van de sterkste energieën die we tot onze beschikking hebben: het is de kracht die de dingen in beweging zet, voor voortplanting zorgt en nauw verbonden is met onze creativiteit.

Stel nu eens dat juist onze zintuigen de instrumenten zijn voor een bezield bestaan? En dat het doorleven van lichamelijke verlangens kan leiden tot inzichten en persoonlijke groei? Susan Smit over de spirituele kant van seksualiteit.

Een stromende energie

Seksualiteit werd bij vrijwel alle oervolkeren gezien als de directe expressie van de vitale levenskracht die door de schepping stroomt. Zo werd seksualiteit in oude natuurreligies over de gehele wereld gezien als een expressie van levenskracht die vrijelijk mag worden geuit, zolang het voortkomt uit liefde, vreugde en respect. Seksuele energie werd niet beschouwd als zondig of primair en zelfs niet als normaal; het was niets minder dan heilig.

Advertentie

Onreine lusten

In de meeste religies en spirituele stromingen die daarna kwamen  heerste – en heerst er vaak nog steeds – een taboe op lichamelijkheid, werd en wordt seksualiteit onderdrukt of beknot. Geestelijken hebben gelovigen eeuwenlang voorgehouden dat het zaak is om minzaam glimlachend boven ‘onreine lusten’ te staan en asceten in verschillende geloofstradities besluiten seksuele verlangens niet uit te leven, of zelfs te ontkennen, om zo hun religieuze zuiverheid te bewaren.

Je kunt je afvragen of je een volledig mens kunt worden als je niet omgaat met de zintuiglijke werkelijkheid en de erotische natuur van ons lichaam.

Vooral vrouwelijke seksualiteit wordt in patriarchale religies gevaarlijk en verwerpelijk gevonden. Een vrouw die zich bewust is van haar seksuele kracht en daarvan geniet, is een bedreiging voor de zedige moraal, ‘een instrument van de duivel’.  Maar als sensualiteit en seksualiteit in vrouwen wordt afgekeurd, wordt een hartstochtelijke vrouw al snel als een verleidster of prostituee beschouwd.

Verlangen als staat van geluk

Tantra is een van de weinige spirituele stromingen waarbij extase, liefde en erotiek juist worden ingezet op weg naar bewustwording en verbinding met het goddelijke. Het is een eeuwenoude traditie die momenteel een opleving beleeft. De wortels van tantra zijn te vinden in het hindoeïsme, boeddhisme en taoïsme.

De bedoeling van tantra is om de aandacht helemaal te richten op het hier en nu, waardoor je een mystieke ervaring kunt hebben. Het is een uitnodiging om je volledig bewust te zijn van de gedachten, gevoelens, sensaties en impulsen die door je heen gaan. Bij het bedrijven van tantrische seks verzet je je niet tegen het verlangen, maar je leeft het ook niet liefdeloos uit. Je bent je bewust van de opwinding als een waardevolle staat van zijn, waardoor het verlangen verrassend genoeg wegvalt.

Vergelijk het met het eten van een lekkere bonbon. Als je die snel en gedachteloos wegwerkt, zul je onmiddellijk verlangen naar een volgende. Maar als je hem bewust en genietend opeet, dan valt het verlangen samen met de werkelijkheid en heb je aan een genoeg. Plato zei het al: ‘Het wezen van verlangen is het verlangen naar de werkelijkheid.’ Deze tantrische wijsheid gaat niet alleen op voor seksuele beleving, maar voor alle aspecten van het leven.

Ontdek je sparkle

De training Tantra & Energie helpt bij het terugkomen in je lichaam, bij het ontdekken wie je in essentie bent. Het leert je luisteren naar je hart. Door de toegankelijke oefeningen en heldere inzichten kun je een sparkle gaan ervaren die het leven creatiever, leuker en intenser maakt.

Button training happi at work

Passie verlangt moed

Angst voor seksuele energie is angst voor het leven. Om werkelijk geprikkeld te worden, op te gaan in onze hartstocht moeten we ons kunnen overgeven aan de magie van het moment. Dan voel je bij seks de grenzen tussen jezelf en de ander wegvallen, de grenzen tussen binnen en buiten, het aardse en het bovennatuurlijke.

Pure passie verlangt de moed om je in een kwetsbare toestand te begeven: je zult het risico moeten nemen dat je onverschilligheid of afwijzing ontmoet, of dat je juist wordt overspoeld door de behoeften van de ander. Seksuele energie laten stromen betekent geconfronteerd worden met het wilde, duistere in onszelf, dat we in het dagelijks leven liever niet laten zien. Seks is niet alleen schepping en transformatie, maar ook vernietiging. In naam van de hartstocht zetten mensen alles op het spel.

Plezier en genot worden vaak oppervlakkig gevonden – alsof we alleen door te lijden als persoon kunnen groeien. Pijn, mits gecombineerd met zelfreflectie, kan inderdaad groeispurten veroorzaken, maar door liefde, genot en extase kun je ook innerlijk groeien. Dingen die plezier geven zijn nooit tijdverspilling. Misschien zijn we zelfs wel op aarde om te leren genieten van alles wat het leven te bieden heeft.

Oefening: Seksuele energie ervaren

Op het moment van het orgasme kun je de seksuele energie vanuit je bekken naar boven brengen met je aandacht en je ademhaling. Adem in en neem de energie mee naar boven, langs je ruggengraat tot ver boven je kruin, en laat het met je uitademing weer op je neerdalen. Om het effect te versterken zou je de energie kunnen voorstellen als een goudkleurige douche die je verfrist en verheldert.

Dit artikel is redactioneel ingekort.

Meer lezen over de spirituele kant van seks?

Meest populair