Terug naar overzicht

Dit is hoe je de wereld verandert vanuit je huiskamer

Categorie
Fotografie
Beeld Danique van Kesteren
Dit is hoe je de wereld verandert vanuit je huiskamer

De wereld veranderen door samen, in een huiskamer, niks te doen. Dat lijkt de hemel op aarde – en volgens stadsverlichters kan dat.

Elke tweede zondag van de maand komen in bijna 1000 huiskamers ’s avonds mensen bij elkaar om te mediteren. Het doel: oases van stilte, liefde en ontspanning creëren die samen de stad verlichten. Wanneer mensen samen stil zijn, heeft dat een harmoniserend effect op hun omgeving.

Dat klinkt ideaal: de wereld mooier maken, enkel door samen te mediteren. We vroegen initiatiefnemer, meditatiegoeroe en Happinez columnist Tijn Touber hoe hij op dat idee kwam, en hoe dat precies werkt – de wereld veranderen vanuit je woonkamer.

Hoe ben je op het idee gekomen om Stadsverlichting te beginnen?

Ik heb jarenlang mijn huiskamer opengezet voor vrienden, buren en bekenden om samen te mediteren op zondagavond. Op een gegeven moment werd het zo druk dat de huiskamer te klein werd. Ik heb mensen die enthousiast waren gevraagd om hun eigen huiskamers open te gaan stellen en zo ging het balletje rollen. Ik schreef er een boek over (Stadsverlichting, verander de wereld vanuit je huiskamer) en ben samen met vrienden bij elkaar gaan zitten om een website te bouwen. Het gebeurde allemaal heel spontaan en organisch. Iedereen droeg vanuit liefde voor het project bij. Toen de site eenmaal actief was konden mensen zelf hun huiskamers op de kaart zetten en inmiddels zijn er bijna 1000 huiskamers, niet alleen in Nederland maar ook in meer dan 20 andere landen. Er wordt iedere dag wel ergens in Nederland gemediteerd en iedere tweede zondag van de maand mediteren alle huiskamers tegelijk van 20.00 tot 21.00 uur. Dat is zo krachtig dat je niet hoeft te mediteren, maar wordt gemediteerd.

Wat betekent meditatie voor jou?

Meditatie betekent voor mij thuiskomen bij mijzelf. Het leert me om in het midden van mijn gedachten te staan en er als een toeschouwer naar te kijken. Daardoor ervaar ik dat ik diep van binnen nog steeds heel ben, volledig intact. Deze innerlijke ruimte ben ik sindsdien steeds vaker gaan opzoeken en het is een manier van leven geworden. Meditatie helpt me ook om oude emotionele patronen te zien en los te laten. Door ze niet langer te onderdrukken en toe te laten, laten ze mij los. Als ik niet meer vecht met mijn gedachten en emoties, merk ik dat ik vanzelf stil word. In die stilte komt er ruimte voor geweldige inzichten, aha-momenten, en eureka ervaringen. Het gevoel van flow is er steeds vaker, magisch en moeiteloos.

Door Stadsverlichting vinden mensen de vertaalslag naar het alledaagse leven. Meditatie is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Hoe meer mensen in flow komen, hoe meer de omgeving wordt beïnvloed en hoe makkelijker dingen gaan. Zo wordt meditatie niet alleen iets wat je voor jezelf doet, maar ook een instrument om een fijnere wereld te creëren. Veel mensen voelen zich machteloos en dit is een manier om positieve invloed uit te oefenen, zonder dat je verstrikt raakt in het bestrijden van wat je niet fijn vindt (oude systemen).

Hoe kun je ervoor zorgen dat je wél gaat zitten om te mediteren als je druk bent?

Er wordt gezegd dat als je druk bent, dat je juist langer moet mediteren dan als je dat niet bent. Daar zit wel iets in. Wanneer je merkt dat je druk bent, kun je beter even stil worden. Wat je dan zult merken, is dat de inspiratie weer gaat stromen, je meer energie krijgt en vaak oplossingen ziet die je daarvoor niet zag. Uiteindelijk schelen die paar minuten die je aan meditatie besteed een heleboel tijd.

Welk advies zou je iemand willen geven die meditatie graag wil proberen?

De kunst is om er een gewoonte van te maken. Ik raad je aan om een maand lang iedere ochtend en avond tien minuten een simpele meditatie te doen waarbij je jezelf grondt, uit je gedachten leert stappen, beschikbaar bent voor emoties en je systeem tot rust brengt. Op mijn website www.tijntouber.com staan audiofiles met geleide meditaties die je meenemen door deze basisstappen. Na een maand zul je waarschijnlijk merken dat het je zoveel oplevert, dat je graag even gaat zitten om weer stil te worden. Stilte is het nieuwe goud.

Door anderen gelezen