Terug naar overzicht

Mediteren met kinderen: 3 tips van Tijn Touber

Categorie
Mediteren met kinderen: 3 tips van Tijn Touber

Tijn Touber is muzikant, journalist, schrijver en meditatieleraar. In Happi.kids ‘Moonchild’ vertelt hij waarom het zo enorm belangrijk is om kinderen naast rekenen en taal, te leren over het omgaan met emoties en drukke gedachtes.

Als we kinderen op jonge leeftijd laten ervaren dat er een vorm van intelligentie is – inspiratie – die niets te maken heeft met hoeveel feitjes je kunt onthouden en dat er een plek van rust en stilte is waar je altijd naar toe kunt gaan, dan bouwen we bewust aan een generatie die een mooiere wereld mogelijk kan maken.

Drie meditatie-tips van Tijn Touber

Er wordt ons geleerd dat we altijd maar ‘nuttig’ bezig moeten zijn, terwijl juist de momenten van dagdromen de momenten zijn dat de beste ideeën opborrelen. Even uit die mind stappen, uit het gedoe. Geef je kinderen ook wat ‘uitcheck-tijd’ met deze drie oefeningen.

1. Meneer Boeddha (7-)

Wat ik met jonge kinderen doe is ze voorstellen aan meneer Boeddha. Dat is dan een beeldje. En dan zeg ik erbij dat ie 2000 jaar geleden wereldkampioen stilzitten was. En dan stel ik voor: zullen we proberen zo stil te zitten als een boeddha? Dat doen we dan een minuutje. En dan zeg ik, hij was ook wereldkampioen stil zij – zullen we dat ook proberen? Weer een minuutje. Zo maak je er iets speels van.

2. Plekje in jezelf (7+)

Met wat oudere kinderen kun je echt een geleide meditatie doen. Als je niet weet waar je moet beginnen: vraag ze naar een moment in hun leven te gaan waarop ze zich heel goed voelden. Dat gevoel is een mooi startpunt van een meditatie. Laat ze dan naar een plekje in het lichaam gaan waar het rustig is. Dat kan zijn in je hart of je buik of waar het maar goed voelt. Daar kun je naar binnen en de deur achter je dicht doen. Zo kun je ze leren dat ze altijd een plekje hebben in zichzelf waar ze naartoe kunnen, waar ze zichzelf kunnen zijn en waar het veilig is. In tijden van spanning kun je ze daaraan herinneren.

3. Meedeinen op de golven

In meditaties met kinderen is het in elk geval belangrijk om het visueel te maken. Ga lekker liggen of zitten samen en vertel bijvoorbeeld dat je de zee in gaat. Eerst zwemmen jullie aan de golvende oppervlakte en is het nog druk, dan ga je langzaam onder water, waar het steeds rustiger wordt. Tenslotte is het helemaal stil op de bodem. Daar staat een mooie schatkist. En als je dan aan je kind vraagt wat er in zijn schatkist zit, kunnen daar heel verrassende antwoorden uit komen.

Meer Happinez?

Door anderen gelezen