Waarom je meer bereikt als je minder doet

Waarom je meer bereikt als je minder doet Waarom je meer bereikt als je minder doet Waarom je meer bereikt als je minder doet

Dankzij de prestatiemaatschappij bestaat het idee dat mensen die het altijd druk hebben succesvol en belangrijk zijn. Maar juist door mínder te doen kun je méér bereiken. Dan leef je namelijk niet meer op de automatische piloot, maar ben je met je volle aandacht aanwezig in elk moment.

Veel mensen hebben tijdens werkdagen dertien tabbladen open staan, houden intussen met een half oog social media in de gaten en hollen de ganse dag van meeting naar overleg en hé, daar komt weer een nieuw mailtje binnen. Om 17:00 uur klappen we de laptop dicht, haasten we ons naar de supermarkt of naar huis waar óók weer allemaal taken op ons wachten. Even achterover leunen is er niet bij, want we hebben nog zoveel te doen!

Betekenisvolle ervaringen

Herkenbaar? Vast wel. Iedereen laat zich weleens meeslepen in de hectiek van alledag. Het gekke is dat we op zulke volgebouwde dagen doorgaans helemaal niet veel gedaan krijgen. We voelen ons uitgeblust en uitgeput, maar hebben vaak nog niet eens een kwart van die to do-lijst afgestreept. Waarom zou je jezelf dan dwingen zo hard te rennen om elk taakje te kunnen afspreken? Wanneer je minder doet, bereik je namelijk veel meer. Misschien niet in kwantiteit, maar zeker in kwaliteit. Je zult je een stuk minder opgejaagd en gestrest voelen en er blijft meer tijd over voor de écht belangrijke dingen in het leven: betekenisvolle ervaringen creëren met dierbaren.

Stappenplan voor minder doen en meer bereiken

1. Haal vaker diep adem

Het is oké om je tijdens een drukke dag even terug te trekken voor een moment voor jezelf. Zoek een rustige plek op en richt je aandacht heel even op je ademhaling. Loop dan in gedachten je hele lichaam na. Voel hoe je zit, welke spieren je aanspant en strek je even uit.

2. Denk na over de dag

Wat heb je vandaag al gedaan gekregen? En wat wil je deze dag nog afstrepen? Vaak denderen we op de automatische piloot door onze (werk)dag heen, terwijl het kan lonen om even stil te staan bij wat écht belangrijk is om te doen. Welke taken hebben prioriteit? Zijn er dingen die je kunt uitstellen of uitbesteden? Op die manier over je dag nadenken, zorgt voor kalmte in je hoofd.


3. Creëer lucht tussen taken

Doe alles wat je doet met aandacht. Zoek niet meteen naar het volgende ding dat je kunt doen als je een taak afhebt, maar geniet even van wat je bereikt hebt. Sta jezelf toe in het moment te zijn en voel blijheid als je het af hebt. Zo wordt elke taak bovendien een stuk leuker (zelfs belastingaangifte doen of het vuilnis buiten zetten).

4. Maak onderscheid

In een zee van werkzaamheden is het soms lastig onderscheid te maken tussen taken die écht belangrijk zijn en dingen die je doet zonder dat ze impact hebben. Ook dit heeft weer met aandacht te maken. Welke dingen maken nou echt verschil in je leven? Probeer niet domweg zoveel mogelijk zaken in je dag te proppen, maar denk na over wat je doet. Wat is voor jou belangrijk? Misschien is dat mediteren, lezen, wandelen, tijd spenderen met een goede vriend(in), iemand anders helpen, een goed glas wijn drinken, een gezonde maaltijd koken. Zorg dat je dag voor het grootste deel bestaat uit dingen die jij belangrijk vindt.

5. Doe dat óók in je werkdag

Als het om werk gaat, is punt 4 soms lastig te realiseren (sommige dingen móeten nu eenmaal gebeuren). Toch kun je ook daarin met aandacht keuzes maken. Doe nooit iets puur omdat ‘het hoort’ of ‘altijd zo is gedaan’, maar denk na over het waarom en welke impact je daarmee hebt. Wie op die manier nadenkt over taken, gaat vanzelf andere keuzes maken en tijd anders indelen.

6. Zorg voor weinig afleiding

Overweeg om een digitale detox in te lassen. Neem een dagje ‘vrij’ van social media, of misschien een week. Ervaar hoe het is om te leven zonder die constante stroom van social media-updates, nieuwsberichten en notificaties. In het begin zal het misschien onwennig voelen, want wat ga je doen in al die momenten dat je normaal gesproken de telefoon erbij pakte? Vul die tijd met meditatie, lezen of sporten. Klinkt vermoeiend? Uiteindelijk leveren juist die dingen je meer rust op.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over werkgeluk?

Thuiswerken: zo kom je tot rust na een drukke dag.

Volgend artikel
Zo word je (weer) gelukkig op je werk
Zo word je (weer) gelukkig op je werk