Terug naar overzicht

Lukt mediteren niet? 9 redenen waarom je er misschien niet aan begint

Categorie
Fotografie
Tekst: Tijn Touber
Lukt mediteren niet? 9 redenen waarom je er misschien niet aan begint

Mediteren is op heel veel manieren goed voor ons – waarom hikken we er dan zo vaak tegenaan? Tijn Touber ontmantelt de negen meest voorkomende misverstanden over meditatie, zodat niets je meer kan tegenhouden om die gezonde gewoonte aan te leren.

1. Mediteren is moeilijk

Zitten, stil zijn en ademhalen zijn dingen die we elke dag allemaal doen, dus iedereen kan mediteren. Als je mediteert, kom je thuis bij jezelf. Je herinnert je weer wie je werkelijk bent. In India wordt meditatie vaak ‘herinnering’ genoemd. Meditatie gaat over het vermogen je te herinneren wie je van nature bent en te vergeten wie je denkt dat je moet zijn.

2. Meditatie levert niets op


Op de momenten dat je mediteert, ben je je werkelijk bewust van jezelf en je omgeving. Angst en hersenspinsels verdwijnen en je krijgt nieuwe energie. Je drukke geest wordt stil, waardoor je ontvankelijk wordt voor hogere inzichten en goede invallen. Terugkijkend op je dag zul je merken dat de momenten waarop je mediteerde de waardevolste waren. En dat effect waaiert na enige oefening steeds verder uit over je dag.

3. Mediteren kost te veel tijd

Natuurlijk, je moet er tijd aan besteden. Maar het mooie is dat het vooral tijd oplevert! Tweemaal per dag een kwartier op je kussen zitten geeft inzicht, helderheid en focus. Hierdoor word je effectiever in alles wat je doet. En omdat je gedurende de dag minder onzinnige gedachten en emoties verzamelt, heb je ’s nachts minder te verwerken en zul je steeds minder slaap nodig hebben.

4. Meditatie is zweverig

Door te mediteren leer je als een toeschouwer te kijken naar je gedachten, emoties, gewoonten, conditioneringen, aannames en (voor)oordelen. Je gaat het verschil zien tussen wie je in wezen bent en wat eigenlijk niet bij je hoort. Je zweeft niet meer weg op oude gedachtenpatronen, maar blijft stevig verankerd in het hier en nu. Zo maakt meditatie je juist realistisch en geaard.

5. Meditatie is iets mystieks

Tijdens het mediteren hoef je geen kleuren, aura’s, engelen of chakra’s te zien. Als het wel gebeurt, is dat mooi meegenomen, maar dat is niet waar meditatie om draait. Het is geen trance of hypnose en het gaat niet over het hebben van visioenen. Meditatie gaat over thuiskomen bij jezelf.

6. Meditatie is egocentrisch

Het tegendeel is waar. Als je niet regelmatig contact maakt met jezelf, kun je ook niet werkelijk contact maken met andere mensen. Je kunt je dan steeds onvervulder en ontevredener gaan voelen. Met het risico dat je die innerlijke leegte wilt compenseren met andere dingen – steeds meer schoenen of zonnebrillen, chocola of drank – en aandacht en energie van andere mensen. (Over egocentrisch gesproken…)

7. Mediteren is afzien

Elke vorm van training vraagt om een beetje doorzettingsvermogen, wil je er echt de vruchten van kunnen plukken. Om vandaag toch weer te beginnen als het gisteren even niet lukte. Maar afzien? Wie niet of niet regelmatig mediteert, wordt sneller heen en weer geslingerd door alle mogelijke gedachten en emoties. Dat kan heel stressvol en vermoeiend zijn. Meditatie leert je om in het oog van de orkaan te staan, daar waar het stil, veilig en vredig is. Als je blijft oefenen, kun je op een gegeven moment onder alle omstandigheden in dit stille punt verblijven, zodat het hele leven relaxed wordt.

8. Meditatie is bloedserieus

Humor is de meest onderschatte spirituele eigenschap. Als je kunt lachen om je eigen reacties en opvattingen, heb je de belangrijkste stap in meditatie al gezet. De eerste les is namelijk: je hébt gedachten, je bént ze niet. De makkelijkste manier om afstand te nemen van je gedachten is ze niet al te serieus te nemen. Als je leert (glim)lachen om jezelf, dan ontspant je hele systeem.

9. Mediteren is navelstaren

Meditatie is geen op jezelf gerichte, narcistische bezigheid. Je keert dan wel naar binnen, maar het is niet je ego dat aandacht krijgt, maar je hoger bewustzijn. Onderzoek laat zien dat mensen die samen mediteren een meetbaar positief effect hebben op de stad waarin ze wonen. Wanneer ongeveer één procent van de bevolking regelmatig mediteert, is er merkbaar meer harmonie en flow. Dat betekent minder ongelukken en criminaliteit en méér creativiteit. Door te mediteren, groeit je bewustzijn. En dat helpt niet alleen jou, maar ook de rest van de wereld vooruit.

Met de Happinez online meditatietraining maak je mediteren in 12 lessen onderdeel van je dagelijkse routine. Meld je nu aan voor een gratis proefles.

Door anderen gelezen