Hoe stichting 2Mothers moeders van kinderen met een beperking aan het werk helpt in Bangladesh - Happinez
Terug naar overzicht

Hoe stichting 2Mothers moeders van kinderen met een beperking aan het werk helpt in Bangladesh

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Fotografie
Stichting 2Mothers
Hoe stichting 2Mothers moeders van kinderen met een beperking aan het werk helpt in Bangladesh

Geluk geef je door. Daarom gaat tien procent van het resultaat van de Happinez Webshop in het huidige nummer van Happinez naar 2Mothers, een stichting die in Bangladesh moeders van kinderen met een beperking helpt om financieel onafhankelijk te worden.

Drie jaar geleden bezocht Inge Obdeijn Bangladesh. Niet voor het eerst, want de Thom Foundation – de stichting die zij en haar man hebben opgericht – voerde er al jarenlang projecten uit voor kinderen met een beperking. Maar nu pas zag ze echt hoe groot het sociale isolement was waarin de moeders van deze kinderen verkeerden. ‘Vaak waren ze eenzaam, omdat ze in de gemeenschap niet geaccepteerd werden. Puur vanwege de beperking van hun kinderen.’

Voor en door moeders

Op dat moment besloot Inge dat ze iets wilde betekenen voor de moeders. Zou het geen goed idee zijn om ervoor te zorgen dat de moeders werk hadden? Niet alleen omdat ze dan een dagbesteding zouden hebben, maar vooral om nieuwe contacten op te doen én hun eigen geld te kunnen verdienen. Zo ontstond stichting 2Mothers, een stichting opgericht door Inge en haar zus Linda Halsema – vandaar de naam: voor en door moeders.

Advertentie

Meer geaccepteerd

Na een korte opleiding gaan de moeders aan de slag met jute, waar ze producten als vloerkleden en poefs van maken, en met oude sari’s die ze omtoveren tot (yoga)tassen. Dat doen ze samen, als moeders onder elkaar, tegen een eerlijk loon. De producten worden door een fairtrade-organisatie verhandeld. Eerder dit jaar is Obdeijn nog in Bangladesh geweest. ‘De moeders zijn ontzettend blij dat ze nu financieel onafhankelijk zijn. Het werk brengt hun ook een andere positie in de gemeenschap: ze worden meer geaccepteerd. Bovendien steunen ze elkaar, ze kunnen samen praten over de zorgen die ze over hun kinderen hebben.’

Het is voor de moeders vaak niet vanzelfsprekend om hun kind thuis te laten, maar ook daar is aan gedacht: het naaiatelier bevindt zich bij een dagopvangcentrum voor kinderen met een beperking. Om één uur ’s middags zijn de vrouwen vrij, en als het nodig is kunnen ze hun werk thuis afmaken op een van 2Mothers geleende naaimachine.

Meer moeders aan het werk

De groep moeders die door 2Mothers wordt begeleid en gesteund groeit: eerst waren het er acht, nu zijn het er 30. Er is een wachtlijst, en Inge zou graag meer moeders de kans geven om een opleiding te volgen en aan het werk te gaan, maar het opleiden, de naaimachines en vervoerskosten naar de training kosten geld. Happinez draagt er graag een steentje aan bij dat er dit jaar nog meer moeders van kinderen met een beperking in Bangladesh aan het werk kunnen gaan.

Meest populair