Breng je liefdesleven in balans door op te ruimen

Breng je liefdesleven in balans door op te ruimen Breng je liefdesleven in balans door op te ruimen Breng je liefdesleven in balans door op te ruimen

Je liefdesleven en je huis, wat hebben die twee met elkaar te maken? Weinig, zou je denken. Maar opruimgoeroe Marie Kondo ziet dat heel anders. In haar ervaring trekt een freshly opgeruimd huis liefde aan, en bloeien bestaande relaties er op.

Door opruimen groeit je zelfvertrouwen

Ruimte in je huis, een woning waar alles een logische plek heeft en zich niks overbodigs bevindt, geeft een krachtig gevoel. Als je een fijne woonplek hebt waar je graag iemand uitnodigt, en die jouw persoonlijkheid weerspiegelt, voel je je sterker. En wie zelfvertrouwen heeft, stelt zich makkelijker open voor een nieuwe liefde.

Een net huis helpt je te bepalen wat je wilt

Als alles om je heen netjes is en er precies zo uitziet als je het hebben wilt, brengt dat ruimte in je hoofd. Ruimte om na te denken over wat belangrijk voor je is. Dat kan ook betekenen dat je je realiseert dat je niet tevreden bent over je relatie. Marie Kondo schrijft in haar boek ‘Spark joy’ dat ze regelmatig hoort dat mensen hun relatie beëindigen na een uitgebreide opruimsessie. Het was niet alleen tijd voor een nieuw begin in hun huis, maar ook in hun liefdesleven.

Overal paperassen? Ordenen kan helderheid brengen

Zelfs het uitzoeken van papieren kan duidelijkheid brengen over wat je in de liefde wilt. Volgens Marie Kondo, die al jaren mensen helpt om hun huis en leven op orde te brengen, hebben singles die wel een relatie zouden willen, ‘vaak veel oude kleren en veel papierwerk’. Het lijkt raadselachtig hoe die twee met elkaar te maken zouden kunnen hebben, maar het klinkt wel logisch wat Marie schrijft: ‘Onze relaties met andere mensen worden zichtbaar door onze relaties met spullen en andersom geldt hetzelfde: onze realtie met onze spullen straalt af op onze relaties met mensen.’

Of je nu in die filosofie gelooft of niet, het kan natuurlijk nooit kwaad al die enveloppen en losse paperassen eens te ordenen. Wie weet brengt het je helderheid over iets anders wat je op een rij zou willen zetten – al was het maar doordat je tijdens het proces van ordenen de tijd hebt om na te denken.

Irritaties over rommel? Creëer persoonlijke ruimtes

Het komt in de beste families (en relaties!) voor: geruzie over spullen. De een is een grotere rommelkont dan de ander, je hebt verschillende ideeën over waar spullen horen en wat logisch is. Tip van Marie Kondo: zorg dat iedereen een persoonlijke ruimte heeft. Liefst natuurlijk een kamer of hele kast, maar we wonen niet allemaal in een villa. Als iedereen in elk geval een eigen plank heeft, dan kun je afspreken dat iedereen ’s avonds daar zijn rondslingerende spullen opruimt. Respecteer hóe anderen dat doen, en complimenteer ze vooral omdát ze het doen.

Meer lezen?

Meer Happinez?

Volgend artikel
Netflixen in de kerstvakantie? Deze films hebben een prachtige boodschap
Netflixen in de kerstvakantie? Deze films hebben een prachtige boodschap