Terug naar overzicht

Zo maak je de wereld een beetje mooier met chocolade

Categorie
Zo maak je de wereld een beetje mooier met chocolade

In de feestmaand december zijn we volop aan het genieten. Van heerlijke diners, chocolade­letters, kerstkransjes en van elkaar. It’s the sea­son to be jolly. Maar naast al dit genieten is het ook de periode waarin we de kerstgedachte uitdragen.

Want wat geluk nog groter maakt, is het delen ervan – en dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met bewuste en duurzame keuzes kun je de wereld in december écht een stukje mooier maken.

De leukste manier om dit te doen is met choco­lade. Want wanneer je kiest voor Fairtrade cho­colade steun je goede initiatieven. Zo zorg je ervoor dat een cacaoboer een betere prijs krijgt, of dat een meisje in Ivoorkust naar school kan.

3 tips: verbeter de wereld met eerlijke chocolade

Kom naar de Fairtrade pop-up shop

In Utrecht kun je van 19 tot en met 22 november Nederlands eerste eetbare chocolade pop-up bezoeken. Het is een beetje zoals in het sprookje van Hans en Grietje: in de winkel staat een muur van chocolade waarvan je zelf een stukje kunt afbreken. Zo doorbreek je samen met Fairtrade het oneerlijke handelssysteem rond cacao.

In de cacaoteelt worden veel boeren namelijk onderbetaald, en ook is er nog altijd sprake van kinderarbeid.  Stichting Max Havelaar, de organisatie achter het Fairtrade keurmerk, wil iedereen oproepen om eerlijke chocolade te kopen, bijvoorbeeld in de vorm van chocoladeletters. Voor Fairtrade chocolade wordt ten minste een minimumprijs betaald die  de kosten van duurzame productie dekt. Daarbovenop ontvangen boeren een ontwikkelingspremie waarmee ze kunnen investeren in hun bedrijf én het onderwijs van hun kinderen.

Doe de Fairtrade-check

Chocolade kun je op duizenden plekken kopen. Hoe weet je nu of jouw chocolade is gemaakt van Fairtrade cacao? In deze checklist vind je alle winkels en merken die eerlijke chocolade verkopen. Zo weet je of je met jouw chocoladeletter, chocolade kruidnootjes of chocolademuntjes bijdraagt aan een betere wereld.

Spread the word

In de pop-up store ontdek je de verhalen van de cacaoboerinnen uit Ivoorkust. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Ama Kouao. Haar man is overleden, dus bewerkt ze haar 7 hectare cacao nu samen met twee arbeiders. Ze neemt deel aan de Leiderschapsschool voor vrouwen die Fairtrade in Ivoorkust heeft opgezet. ‘Ik heb over vrouwenrechten geleerd en dat heeft me de ogen geopend. Vrouwen zijn waardevol. Hier in Ivoorkust is de plaats van vrouwen achterin de sociale orde, maar ik neem nu veel meer deel aan alles.’ Haar droom voor de toekomst? Een gelukkig, succesvol leven voor haar vier kinderen en dertien kleinkinderen.

Vertel het verhaal van Ama verder, zodat alle chocoladeliefhebbers in je omgeving met andere ogen naar hun favoriete lekkernij gaan kijken: voordat die reep of letter ons land bereikt, is er hard voor gewerkt – en dat verdient een eerlijke prijs.

Wil jij kans maken op 1 van de 5 chocoladepakketten?

Wij mogen een ruim assortiment aan Fairtrade Sinterklaaschocolade weggeven aan onze Happinez-familie! In totaal mogen we 5 gelukkigen blij maken met een heerlijk Max Havelaar chocoladepakket.

Meedoen kan door je gegevens hieronder achter te laten. Deelnemen aan deze winactie kan tot 28 november 2019. De winnaars ontvangen 30 november 2019 bericht van ons.

Good luck!

Door mee te doen met de winactie, ga je automatisch akkoord met onze actievoorwaarden.

 

 

Door anderen gelezen