Kun je je een wereld voorstellen zonder olifanten?

Kun je je een wereld voorstellen zonder olifanten? Kun je je een wereld voorstellen zonder olifanten? Kun je je een wereld voorstellen zonder olifanten?

Als je deze dieren wel eens in het echt hebt gezien, weet je hoe imposant ze zijn. Maar ze zijn ook kwetsbaar: in Afrika wordt hun bestaan bedreigd door stropers. Gelukkig kun je zelf iets doen om bij te dragen aan hun bescherming.

Olifanten, maar ook neushoorns en leeuwen: de meest indrukwekkende dieren die je in Nederland alleen in de dierentuin ziet, worden in hun oorspronkelijke leefomgeving bedreigd. Niet alleen door natuurlijke omstandigheden, zoals droogte en overstromingen, maar ook (vooral) door de mens. In Afrika is stroperij bijvoorbeeld de doodsoorzaak van drie van de vijf olifanten. Dat probleem is zo groot dat zelfs de evolutie van de dieren erdoor wordt beïnvloed: in gebieden waar zwaar wordt gestroopt, worden steeds vaker olifantjes zonder slagtanden geboren.

Gevaar voor soortenrijkdom

Het is om verdrietig van te worden, zeker als je bedenkt dat de olifant niet de enige diersoort is die in gevaar is door stropers. Sommige diersoorten worden op termijn met uitsterven bedreigd, zoals tijgers en neushoorns, maar bijvoorbeeld ook papegaaiachtigen. Ook vogels worden gevangen door stropers om vervolgens verkocht te worden als huisdier. Als er niets tegen stroperij wordt gedaan, verdwijnt daarmee een groot deel van onze soortenrijkdom. Dan sterven veel dieren uit, zoals de bekende Afrikaanse wilde dieren the big five: leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn.

Jonge vrouwen

Gelukkig wordt er wat aan gedaan. De wereldwijde organisatie IFAW doet hard haar best om de diversiteit aan wilde dieren te behouden. Bijvoorbeeld door middel van een project in Kenia, waar jonge Maasai-vrouwen worden opgeleid tot ranger binnen team Lioness. Dit team zet zich in om olifanten te beschermen. In een gebied van tienduizenden hectares rond het Amboseli National Park redden en rehabiliteren ze niet alleen olifanten, ze steken ook veel tijd in educatie over het samenleven met dieren. Heel belangrijk in een omgeving waarin het voorheen gewoon was om bijvoorbeeld een leeuw te doden als die zich in de buurt van het dorp begaf. Hoe meer mensen begrijpen dat wilde dieren essentiële schakels in hun omgeving zijn, hoe veiliger zij zijn. In dit artikel kun je meer lezen over het project en een filmpje bekijken.

 Zo draag je bij aan de bescherming

Wat kun je zélf doen om je steentje bij te dragen, vanaf de andere kant van de wereld? Meer dan je denkt. Met een kleine donatie help je IFAW al om haar belangrijke werk te doen. Met jouw steun voorzie je team Lioness van (trainings)materialen, waarmee zij wilde dieren kunnen beschermen, de mensen in Kenia kunnen informeren over het belang van wilde dieren en zich verder kunnen ontwikkelen als ranger.

Volgend artikel
Zo simpel kan het zijn: zeven manieren om iemand blij te maken
Zo simpel kan het zijn: zeven manieren om iemand blij te maken