Lekker buitenspelen: 7 leuke natuurspeeltuinen

Lekker buitenspelen: 7 leuke natuurspeeltuinen Lekker buitenspelen: 7 leuke natuurspeeltuinen Lekker buitenspelen: 7 leuke natuurspeeltuinen

Wifi uit, zintuigen aan! Ga lekker samen met je kind buitenspelen in een natuurspeeltuin. Leer hem luisteren, ruiken, kijken en zich verwonderen. Niet alleen heel leuk, maar zo geef je je kind ook de liefde voor de natuur mee.

Waterdiertjes zoeken, ravotten in de modder, over slootjes springen. Lekker spelen in de natuur is niet alleen leuk, maar heeft ook een positief effect op je kind. Het geeft energie, werkt kalmerend, is goed voor het immuunsysteem, verhoogt de concentratie, stimuleert het zelfvertrouwen.. De lijst is eindeloos.

Goed voor de ontwikkeling

Ook fijn aan spelen in de natuur: het biedt bepaalde speluitdagingen die je nergens anders vindt. Denk aan het bos. Klimmen en klauteren bevordert zowel de motorische als cognitieve ontwikkeling. Bovendien sluit het goed aan bij wat kinderen willen, en willen ontdekken. Het zit in hun natuur. Nog een belangrijk argument om naar buiten te gaan: als je kind van de natuur gaat houden, zal hij er ook beter voor gaan zorgen.

Ravotten, slingeren en klimmen

Je kunt natuurlijk naar het bos, het strand of de duinen gaan, maar verspreid door het hele land vind je ook steeds meer natuurspeeltuinen. Het zijn heerlijke plekken waar je kind uren kan springen, klimmen, ravotten en slingeren. Een kleine selectie van noord naar zuid.

 1. Speelnatuur van Kardinge
  Helemaal in het noorden, in Groningen, vind je de Speelnatuur van Kardinge. Je kunt er struinen door de struiken, een dam bouwen met modder, over water lopen, bloemen plukken of heerlijk de schoenen uittrekken en op blote voeten lopen.
 2. Speelbos Sparjebird
  Vlakbij Beesterzwaag, in de provincie Friesland, vind je Speelbos Sparjebird. Je hebt er waterpompen, touwbruggen, boomstammen, kunt er slepen met takken, hutten bouwen… Kortom alles om heerlijk te spelen met de elementen van de natuur.
 3. Belevenissenbos Lelystad
  Trek voor Belevenissenbos Lelystad gerust een dag uit, want dit bos herbergt maar liefst 40 hectare ‘natuurlijk spelen’. Er zijn talloze speelplekken, kilometers aan routes en waterpartijen. Leuk: je kunt er ook back to basic kamperen in een zelf meegenomen tentje.
 4. Natuurspeeltuin het Woeste Westen
  Perfect voor woeste avonturen in de wildernis is het Woeste Westen, een natuurspeeltuin in het Westerpark (Amsterdam). Vaar mee op een vlot, struin door de bosjes en speel lekker met zand en water en spot waterdiertjes.. Er valt van alles te beleven!
 5. Speelbos Gilze
  Ook in Noord-Brabant vind je heel veel fijne natuurspeeltuinen, zoals Speelbos Gilze. Neem een kijkje bij de insectenhotels, zoek verkoeling bij de waterpomp, vind je balans op een boomstam en ga op zoek naar de mysterieuze en verlegen REUZIN, die allemaal sporen heeft nagelaten in het bos.
 6. Speelbos Gagelbos
  Niet bang om vies en nat te worden? Dat is juist de bedoeling in Speelbos Gagelbos in de Vechtstreek. Pak het vlot, slinger met de kabelbaan, kim over de touwbrug of ga het bos in en bouw een hut met alle takken die je vindt.
 7. Speelpolder Het Wijland
  Spelen met het element water? Kom dan naar Speelpolder Het Wijland en ontdek samen hoe je de slootjes oversteekt. Via het slingertouw, de boomstammen of toch het trekvlot?

Vallen en opstaan

Buitenspelen is ook vaak angsten overwinnen. Wat goed is, maar soms gepaard gaat met een valpartij. Een liefdevolle kus erop is vaak voldoende. Is er een wond? Dan is er Hansaplast Green & Protect. Een innovatieve pleister gemaakt van vezels met natuurlijke oorsprong*, die de wond verzorgt en 99% beschermt tegen bacteriën. De pleisters hebben een extra sterke kleefkracht en zijn tegelijkertijd waterafstotend en duurzaam. Zo kan er snel weer verder worden gespeeld!

*Het wondkussen en de stof zijn gemaakt van vezels van natuurlijke oorsprong.

Volgend artikel
In deze stadstuinen vind je een oase van rust
In deze stadstuinen vind je een oase van rust