Ben jij hooggevoelig? Doe de test

Ben jij hooggevoelig? Doe de test Ben jij hooggevoelig? Doe de test Ben jij hooggevoelig? Doe de test

Ben je empathisch, gevoelig voor emoties van anderen, stel je veel vragen, ben je perfectionistisch en ga je graag diepgaande relaties aan? Dan zou het goed kunnen dat je hooggevoelig bent en dat prikkels bij jou veel intenser binnenkomen dan bij anderen.

Lisette Thooft gaat het gesprek aan met Susan Marletta Hart, auteur van ‘Leven met hooggevoeligheid’. Ze vroeg haar hoe hooggevoeligen van hun speciale gave een kracht kunnen maken.

Wat is het verschil tussen gevoelig en hooggevoelig?

‘Ieder mens is in staat om te voelen, de een wat meer dan de ander. Veel mensen kunnen speciaal goed proeven of ruiken of hebben een absoluut gehoor. Er zijn mensen met speciaal goed ontwikkelde spieren, er zijn hoog intelligente mensen… die verschillen vinden we heel normaal. En zo heb je ook mensen bij wie er meer informatie uit de zintuigen in de hersens komt; die prikkels worden dieper en breder verwerkt. Het is geen afwijking of ziekte of stoornis, maar in onze moderne wereld die steeds prikkelvoller wordt, en sneller en drukker en voller, gaan deze mensen er wel steeds meer onder lijden.’

Wat zijn de voordelen van hooggevoeligheid?

‘Hooggevoeligen kunnen onwijs genieten van heel kleine dingen, van contact, van aanraken. Ze houden van schoonheid en kunst en zijn vaak ook begaafd op dat gebied. Veel beroemde onderzoekers en kunstenaars zijn hooggevoelig. Het is ook een prachtig instrument om in te zetten als je werkt in de zorg, in contact met anderen: je kunt aanvoelen wat een ander nodig heeft. Hooggevoeligen hebben veel meer spiegelneuronen – dat is bewezen – die je helpen in te voelen wat een ander mens denkt en voelt.’

Waar moet je op letten als je hooggevoelig bent?

‘Je moet echt je eigen weg zoeken, pionieren, zelf keuzes maken, je eigen grenzen aangeven. Dat is een van de lastigste dingen, vooral voor perfectionisten. Vooral gaan slapen als je zin hebt om te slapen. Luieren! Contempleren, mediteren, dagdromen – niet alleen voor het plezier, het is echt functioneel. Ook wandelen in de vrije natuur doet heel veel goed.’

Test hoe gevoelig jij bent

Wil je weten of je zelf hooggevoelig bent? Doe dan deze test van Psychologie Magazine en kijk hoe hoog jij scoort. Wil je meer weten over hooggevoeligheid? Neem dan een kijkje op de site van Susan Marletta Hart.

In de online training leer je meer over je hooggevoeligheid en ontdek je hoe je je grenzen herkent én bewaakt. Ook leer je wat je kunt doen om je bijzondere talent tot bloei te brengen.

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.
Volgend artikel
Byron Katie’s The Work helpt je om vrede in jezelf en met de wereld te vinden
Byron Katie’s The Work helpt je om vrede in jezelf en met de wereld te vinden