Alsjeblieft, dit is jouw gratis proefles ‘Tarot’

Activeer je innerlijke wijsheid

Over de training

In deze proefles (onderdeel van de training ‘Tarot’) leer je de basisbegrippen van tarot kennen: de Grote Arcana, de Kleine Arcana, de Elementen, de Cycli en de Getallen. Ook ontvang je de hand-out ‘De betekenis van elementen en getallen.’

Wat is Tarot?

De tarotkaarten kun je zien als een rode loper die naar je intuïtie leidt. Ze verbinden jou met je innerlijke wijsheid, met antwoorden die in je leven, met je ziel. Een tarotdeck bestaat uit 78 kaarten. Ze zijn verdeeld in twee groepen: de Grote en de Kleine Arcana. Arcanum komt uit het Latijn en betekent ‘geheim’ of ‘mysterie’. Op elke tarotkaart staat een afbeelding met een symbolische betekenis. Je kunt de symbolen zien als gereedschap waarmee jij je eigen onderbewuste onderzoekt. Een tarotlegging begint met contact maken met je intuïtie. Wat wil je precies weten? Heb je helder voor ogen waar je duidelijkheid over wenst? Een dagkaart legging is ideaal voor de beginnende tarotist maar ook voor wanneer je je intuïtie sterker wil maken, meer zelfvertrouwen wil opbouwen of meer focus wil leggen op de dingen die je vandaag moet doen. Concentreer je op je vraag, schud de kaarten en leg ze uit. Trek nu met je linkerhand een kaart. Verwacht geen specifiek antwoord van de tarotkaarten, maar kijk welk inzicht de getrokken kaart jou aandraagt. En onthoudt: vaak is de eerste ingeving goud waard.

De Grote Arcana

Van geboren worden tot doodgaan, en heel veel stappen daartussenin: elk mensenleven is als een pad. De 22 kaarten van de Grote Arcana symboliseren de levensstadia die ieder mens doormaakt. Het zijn de grote lessen die op je weg komen, waardoor je je kunt ontwikkelen. Alle kaarten hebben een titel en een getal: van 0, de Dwaas, tot en met 21, de Wereld.

De personages van de Grote Arcana zijn krachtig en indrukwekkend, ieder op z’n eigen manier. Het zijn archetypische beelden, boordevol symboliek uit de kabbala, het christen- en jodendom, de astrologie, numerologie, natuurreligies en esoterische wijsheid. Als zij ergens binnenkomen, zijn alle ogen op ze gericht. Je kunt niet om ze heen (al kruipt de Heremiet (9) waarschijnlijk meteen in een hoekje…). Precies hetzelfde gebeurt bij een legging: als een Grote Arcana-kaart op tafel verschijnt, krijgt deze even alle aandacht. Dat is ook logisch, want de kaarten van de Grote Arcana zijn brengers van Belangrijke Boodschappen. Van Levensgrote Lessen. 

Dit zijn de 22 Grote Arcana kaarten op een rij:

0 De Dwaas – Een begin, onschuld, spontaan, vrije geest, nieuwe ervaringen, persoonlijke groei, ontwikkeling

I De Magiër – Manifesteren, kracht, geïnspireerde actie, vindingrijk

II De Hogepriesteres – Intuïtie, heilige kennis, het onderbewuste, het vrouwelijke, dualisme

III De Keizerin – Vruchtbaarheid, creativiteit, vrouwelijkheid, schoonheid, overvloed

IV De Keizer – Autoriteit, gezag, structuur, discipline, stabiliteit, verantwoordelijkheid

V De Hogepriester – Spirituele wijsheid, religies, instituties en tradities, zoeken naar waarheid, openbaring

VI De Geliefden – Ware liefde, relaties, harmonie, gelijkwaardigheid, keuzes, dilemma’s

VII De Zegewagen – Wilskracht, actie, vastberadenheid, moed, succes, controle

VIII Kracht – Innerlijke kracht, moed, compassie, beheersing, invloed

IX De Heremiet – Naar binnen keren, zelfkennis, innerlijke wijsheid, soul searching, bezinnen, alleen zijn, onthechten

X Het Rad van Fortuin – Levensloop, geluk, een keerpunt, (nood)lot, karma

XI Gerechtigheid – Gerechtigheid, waarheid, oorzaak en gevolg, eerlijkheid, verantwoordelijkheid, balans

XII De Gehangene – Pauze, reflectie, overgave, nieuwe perspectieven, innerlijke vrede

XIII De Dood – Einde, transformatie, overgang, loslaten, verandering, vernieuwing

XIV Matigheid – Balans, harmonie, geduld, innerlijke rust, doel, de middenweg

XV De Duivel – Gehechtheid, afhankelijkheid, verslaving, beperking, schaduwkanten, seksualiteit

XVI De Toren – Plotselinge verandering, onverwachte gebeurtenis, chaos, bevrijding, transformatie, inzicht

XVII De Ster – Toekomst, hoop, vertrouwen, optimisme, vernieuwing, healing

XVIII De Maan – Illusie verwarring, onzekerheid, geheimen, intuïtie, het onderbewuste

XIX De Zon – Geluk, optimisme, plezier, succes, warmte, vertrouwen, levensvreugde

XX Het Oordeel – Vernieuwing, wedergeboorte, bevrijding, innerlijke roep, reflecteren, ontwaken

XXI De Wereld – Voltooiing, voldoening, heelheid, harmonie, succes, genieten, reizen

Geen zorgen, dit hoef je echt niet allemaal te onthouden. Bij de online training ‘Tarot’ ontvang je het exclusieve en luxe Happinez Tarotdeck met uitgebreide gids en uitleg per kaart.

De Kleine Arcana

De Kleine Arcana telt maar liefst 56 kaarten en hebben meer te maken met alledaagse gebeurtenissen. De Kleine Arcana is verdeeld in vier reeksen: de Kelken, de Pentakels, de Staven en de Zwaarden. Elke reeks kent vier Hofkaarten: de Page, de Ridder, de Koningin en de Koning. De overige kaarten zijn genummerd (bijvoorbeeld: de 4 van Staven), en er is ook nog de Aas. De Kleine Arcana kaarten lichten de betekenis van de Grote Arcana-kaart(en) toe. Ze geven aanvullende informatie en kunnen duidelijk maken hoe deze Grote Arcana les zich in je dagelijks leven toont. Dit is cruciaal, want vaak herkennen we de leermomenten niet wanneer ze voorbijkomen in hun alledaagse ‘kloffie’. We moeten er dus even vriendelijk op gewezen worden.  

Kleine Arcana-kaarten laten zien hoe het op dít moment met je gaat en waar je staat. Wat speelt er in je leven? Wat vraagt om aandacht? Hoe beïnvloedt dit jou? Welke gedachten en gevoelens komen erbij kijken? De kaarten houden je een heldere spiegel voor, waarin jij jezelf van top tot teen kunt aanschouwen. Mogelijk ben je heel blij met wat je ziet. Maar het kan ook best ongemakkelijk zijn. Soms willen we onszelf niet recht in de ogen kijken en draaien we ons liever om. Of willen we alleen maar een klein en fijn stukje van onszelf zien, niet het grotere geheel. Het is aan ons wat we met die spiegel doen.

De symbolen

Een Koning, een Keizer, Twee geliefden, de Dwaas: op elke tarotkaart staat een afbeelding met een symbolische betekenis. Je kunt de symbolen zien als gereedschap waarmee jij je eigen onderbewuste onderzoekt. Symboliek is een universele taal. Het is een taal die je allang kent, zonder je er misschien bewust van te zijn. Als jij een symbool ziet, roept het meteen allerlei gevoelens en ideeën bij je op. Dit kunnen associaties zijn die mensen wereldwijd delen, maar het kunnen ook andere, heel persoonlijke associaties zijn. Jouw eigen-wijze interpretatie doet ertoe en is waardevol. Schenk er dus volop aandacht aan. De symbolen die je op de tarotkaarten ziet, zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Enkele veelvoorkomende zetten we voor je op een rij.

Ook Happinez ontwikkelde een eigen Tarotdeck, met prachtige illustraties van kunstenares Ez Silva, en uitleg van Tarotdeskundige Ingrid de Bruijn. Tip: Online training ‘Tarot’ nú inclusief het ‘Happinez Tarotdeck’ voor maar €59,95 (i.p.v. €99,90)!

Elementen

De Kelken zijn verbonden met het element water, de Pentakels met aarde, de Staven met vuur en de Zwaarden met lucht. Ze zijn de bouwstenen van onze wereld, de energieën waaruit ons universum is gecreëerd. Om het iets kleiner en concreter te maken: Het zijn ook de ingrediënten waaruit jíj bestaat… Want jij maakt deel uit van deze prachtige kosmos. Een element ‘dekt’ een groot gebied. Zo gaan de Staven niet alleen over inspiratie en creativiteit, maar ook over spiritualiteit. De startvraag van een legging geeft vaak al een bepaalde richting aan. En naarmate je de tarotkaarten beter leert kennen, wordt steeds duidelijker waar een element op dat moment voor staat. Jouw intuïtie en ervaring vertellen het je!

De Kelken gaan over je intuïtieve en emotionele leven
Emoties en gevoelens, verlangens, relaties en verbindingen, vriendschap, liefde en romantiek, compassie, intuïtie, het onbewuste, je innerlijke wereld, het laten stromen van creativiteit en fantasie.

De Pentakels gaan over je fysieke en materiële wereld
Geld en financiën, bezit, zaken, carrière en werk, je lichaam en fysieke gezondheid, sensualiteit, voorspoed, natuur, zekerheid, veiligheid en stabiliteit.

De Staven gaan over het vuur dat in jou brandt
Inspiratie en creativiteit, vruchtbaarheid, groei, passie, idealen en dromen, daadkracht en wilskracht, seksualiteit, ambitie en actie, intuïtie en spiritualiteit.

De Zwaarden gaan over jouw mentale wereld
Gedachten en overtuigingen, principes, rationaliteit en intelligentie, intellect, logica en kennis, mindset, wijsheid en waarheid, rechtvaardigheid, verandering, macht, communicatie en conflict.

Cycli

Cycli zijn volop aanwezig in de tarot. Denk aan de kringloop van het menselijk leven: Geboren worden, opgroeien, volwassen worden, sterven en eventueel opnieuw geboren worden. De klassieke tarot gaat uit van reïncarnatie, maar je hoeft dit idee niet aan te hangen om met de kaarten te kunnen werken. Wie gelooft in hergeboorte, ziet de laatste kaart van de Grote Arcana, De Wereld (21), niet als het einde van een cyclus, maar als de opmaat naar een nieuw leven: De Dwaas, (0). Een fris begin.

Getallen

De getallen op de kaarten geven onmisbare aanvullende informatie. Je kunt ze zien als symbolen, die elk een eigen boodschap hebben. Elk getal is uniek en heeft een specifieke energie. Als je weet waar de getallen voor staan, kun je ze combineren met de elementen. Trek een kaart uit de Kleine Arcana, combineer de betekenis van het element met die van het getal en voilà: Nu weet je waar deze kaart in de basis over gaat.

Extra: download de handout over de elementen en getallen

Schrik niet als het je af en toe even duizelt door alle termen en symbolen. We hebben een aantal tools ontwikkeld om je te helpen, en oefening baart kunst. Zo hebben we een spiekbriefje gemaakt, die kun je alvast printen en erbij houden. 


Download spiekbriefje

Namasté,

Team Happinez

Meer weten over Tarot?

Dit was jouw proefles, met inzichten uit de training ‘Tarot’. In deze online training leer je (in 4 lessen van tarotdeskundige Ingrid de Bruijn) alles over tarot. Je krijgt iedere les een aantal opdrachten om meteen aan de slag te gaan met het tarotdeck (inclusief uitgebreide gids). Met de kennis die je opdoet kun jij al heel snel je eigen tarotleggingen duiden.
Nú: Online training ‘Tarot’ inclusief het Happinez Tarotdeck voor maar €59,95 (i.p.v. €99,90)!

Ja, ik wil dit

Wat kun je verwachten?

– 4 lessen van tarotdeskundige Ingrid de Bruijn
– Een toegankelijke training om kennis te maken met tarot
– Praktische video’s zodat je zelf aan de slag kunt met leggingen
– Toegang tot de besloten Facebookgroep
Inclusief het luxe Happinez Tarotdeck (gratis thuisbezorgd)

Ja, ik wil dit