Deze kruiden hebben rustgevende eigenschappen

Deze kruiden hebben rustgevende eigenschappen Deze kruiden hebben rustgevende eigenschappen Deze kruiden hebben rustgevende eigenschappen

Ervaar je stress of heb je een ‘vol’ hoofd? De natuur kent veel planten met rustgevende eigenschappen. Ze kunnen je helpen om kalm en rustig te worden. Ook fijn als je moeite hebt in slaap te komen en ontspannen naar bed wilt gaan.  

Kamille

Deze bekende plant heeft volgens velen een grote geneeskundige werking. Kamille zou kunnen helpen tegen diverse kwaaltjes. Maar waar het ook bekend om staat, is zijn kalmerend ontspannend effect. Niet voor niets wordt het dan ook vaak aangeraden om het als kruidenthee te drinken voor het slapengaan of gedurende dag voor een rustmoment. Het kan helpen je lichaam en geest tot rust te brengen en werkt ontspannend.

Valeriaan

Valeriaan is de tegenhanger van cafeïne, dit kruid kan namelijk zorgen voor ontspanning. Het is het bekendste kruid dat als slaapmiddel wordt gebruikt. Voel je je gestrest door je werk of studie, heb je depressieve gevoelens of angstklachten of pieker je je suf? Valeriaan zou ook een gunstige invloed hebben op de mentale balans. Zo kan het rust in je hoofd brengen als je geestelijke spanning ervaart.

Ashwagandha

Een nog vrij onbekende plantensoort is ashwagandha, dat al eeuwenlang in de ayurveda wordt gebruikt. Ashwagandha wordt beschouwd als een adaptogeen. Dat is een kruid dat je kan helpen omgaan met en aanpassen aan stress. Zo zou je negatieve veranderingen minder ervaren in tijden van emotionele en fysieke stress. Ook zou het je zenuwstelsel versterken. Dus als je je moe of uitgeput voelt, kun je eens experimenteren met dit kruid.

Heilig basilicum

Net als ashwgandha wordt ook heilig basilicium – ook wel tulsi genoemd – beschouwd als een adaptogeen. Het zou een drukke geest kunnen kalmeren en de concentratie helpen te verbeteren. Ook zou het een kalmerend effect hebben op de zenuwen en je een opgewekt gevoel kunnen geven.

Lavendel

In welke vorm dan ook, lavendel staat bekend om z’n krachtig, kalmerend effect. Daarom is deze prachtige paarse plant uitermate geschikt om mee te ontspannen. Bovendien heeft de geur een rustgevend effect, wat je kan helpen om sneller weg te dromen.

Voor een betere nachtrust

Om lekker te kunnen slapen, is het belangrijk om in de avond te relaxen zodat je lichaam en geest kalm worden. Pukka heeft hiervoor een ontspannen Night Time thee en Night Time supplement ontwikkeld. De biologische avondthee bevat onder andere lavendel – dat bekend staat om zijn ontspannende werking* – kamille en lindebloesem. Heerlijk om tot ontspanning te komen voor het slapengaan. De biologische capsules bevatten onder andere valeriaan en ashwagandha, kruiden die helpen een natuurlijke slaap te ondersteunen*. Beide gemaakt met Fair for Life-gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst in het wild of op boerderijen over de hele wereld.

Lees hier meer over Pukka’s benadering voor een betere nachtrust

Meer tips om je te laten ontspannen

  • Positieve affirmaties
    Affirmaties zijn korte maar krachtige uitspraken, in de tegenwoordige tijd, die je meerdere keren herhaalt. Ze kunnen jouw hersenen informatie geven dat je je positief voelt. Probeer maar eens hardop te zeggen: ‘Ik ben gelukkig’, ‘Ik ben kalm’ en ‘Ik ben stressvrij’. Wees je vervolgens bewust hoe dat voelt.
  • Buikademhaling
    Een gouwe, ouwe, maar wel ijzersterke instant-ontspanner is de buikademhaling. Als je via je buik ademt, krijgt je lichaam om te beginnen meer zuurstof. Het is ook een teken voor je hersenen dat er geen gevaar dreigt, dat je niet hoeft te vluchten of te vechten, en dat ze in de ontspanningsmodus mogen.

* In afwachting van toelating door de Europese Commissie

Volgend artikel
Een ochtendritueel en ontbijt om de dag energiek te beginnen
Een ochtendritueel en ontbijt om de dag energiek te beginnen