Maak jij veel handgebaren tijdens het praten? Dat heeft dit effect

Maak jij veel handgebaren tijdens het praten? Dat heeft dit effect Maak jij veel handgebaren tijdens het praten? Dat heeft dit effect Maak jij veel handgebaren tijdens het praten? Dat heeft dit effect

Vliegen jouw armen tijdens het praten alle kanten of ben je meer van de subtiele handgebaren tijdens het praten? Wat jouw spreekstijl ook is, dit is wat het doet wanneer mensen ‘met hun handen praten’.

Onze lichaamstaal heeft grote invloed op hoe wij spreken en ervaren worden. Wanneer Donald Trump wordt gepersifleerd, maken de kenmerkende handgebaartjes het geheel af. En als iemand een presentatie geeft en daarbij een kwartier lang stokstijf stilstaat, voelt dat onnatuurlijk en ongemakkelijk.

Spreken en bewegen gaan hand in hand. Bijna ieder mens heeft wel kenmerkende gebaartjes en bewegingen. De verschillen kunnen groot zijn: waar de een af en toe subtiel beweegt, lijkt de ander soms een soort ‘Hints’ te spelen tijdens het vertellen van een verhaal. Hoe zit dat precies?

Houvast voor het brein

Volgens een onderzoek van psycholoog Susan Goldin-Meadow van de Universiteit van Chigago zijn gebaren tijdens het spreken een trucje van ons brein om grip on onze gedachten te houden. Losse woorden zijn snel vergeten, maar een gebaar om het kracht bij te zetten geeft houvast. Dit klinkt een tikje vaag, maar is eigenlijk heel nuttig. Goldin-Meadow ontdekte namelijk dat hoe meer we gebaren, hoe minder ons brein wordt belast. Dat helpt vervolgens weer om dingen sneller te onthouden.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Wanneer kinderen leren praten, helpt het bijvoorbeeld enorm wanneer de handen daarbij gebruikt worden. Ze onthouden de naam van een stoel bijvoorbeeld sneller als er naar de stoel gewezen wordt. Bij volwassenen werkt het ongeveer hetzelfde. Wanneer wij een korte cijferreeks of lijstje woorden willen onthouden, kunnen we die bij het instuderen het beste hardop uitspreken en daarbij een handgebaar maken. Dit zorgt ervoor dat we het beter onthouden.

Handgebaren helpen om te overtuigen

Los van deze cognitieve voordelen, worden gebarende mensen over het algemeen ook eerder als betrouwbaar en effectief gezien. Ontvangers begrijpen en onthouden een bepaalde boodschap beter als daar ondersteunende gebaren bij worden gebruikt. Zo raken ze sneller overtuigd van iemands argumenten. Toch handige kennis om zo nu en dan in te zetten. Wanneer je een presentatie moet geven op het werk of, nog belangrijker, wanneer je je partner wil overtuigen dat het toch écht zijn/haar beurt is om de vaatwasser in te ruimen, bijvoorbeeld.

Huisdieren hebben ook zo hun manier om iets duidelijk te maken. Zo werkt de geheime taal van katten

Volgend artikel
Happi.health ligt nu in de winkel
Happi.health ligt nu in de winkel