Lucht, vuur, water en aarde: ervaar de kracht van deze 4 elementen

Lucht, vuur, water en aarde: ervaar de kracht van deze 4 elementen Lucht, vuur, water en aarde: ervaar de kracht van deze 4 elementen Lucht, vuur, water en aarde: ervaar de kracht van deze 4 elementen

Lucht, vuur, water en aarde: deze vier elementen spelen een belangrijke rol in het duiden van je horoscoop en je persoonlijkheid. Elk element heeft zo zijn kwaliteiten. Heb je daarvan iets nodig in je leven? Nodig dan vooral de elementen uit. Het kan je op allerlei vlakken ondersteunen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.  

Om te ontdekken waar jij op dit moment het meest behoefte aan hebt, is het fijn om te weten waar elk element voor staat. Of het nu wel of niet je eigen element is. Een fijne manier om je meer te verbinden met de elementen die jij nodig hebt, is tijdens een wellness-break in Duitsland. Om aan het predicaat ‘kuuroord’ te voldoen, moet elke spa hier beschikken over minerale bronnen, poloïden (modderbaden) of zuivere lucht. Deze drie elementen – water, aarde en lucht – zijn de garantie voor een gezondheidsvakantie op het hoogste niveau.

Foto: DZT/Christoph Jorda

Lucht – denken

Lucht staat voor zuurstof, ruimte, vrijheid, maar ook voor vragen stellen, associëren, redeneren, analyseren en verbanden leggen. Luchttypes zijn denkers. Te veel lucht kan zich uiten in afstandelijkheid. Zit je te veel in je gedachten? Lucht kan je dan helderheid geven. Bijvoorbeeld diep in- en uitademen in de frisse buitenlucht of uitwaaien aan zee.

Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal, Waterman

Vuur – emoties

Het element vuur symboliseert warmte, licht en energie. Het staat voor scheppingskracht, maar ook voor verlangens, passie, inspiratie, vitaliteit, initiatief en drijfveren. Als vuur je element is, heb je veel energie, ben je vrolijk en direct. Bij te weinig vuur kun je je moe en futloos voelen. Ga dan op zoek naar vuur en warmte.

Vuurtekens: Ram, Leeuw, Boogschutter

Foto: Bad Wörishofen/DZT/Florian Trykowski

Aarde – denken

Aarde staat voor houvast, resultaat, duidelijkheid, discipline en manifestatiekracht. Als je je ideeën hebt kunnen neerzetten, is het element aarde goed vertegenwoordigd. Heb je hier moeite mee dan heb je het element aarde juist nodig. Ga dan de natuur in. Of maak contact met de aarde, bijvoorbeeld door het nemen van een modderbad.

Aardetekens: Stier, Maagd, Steenbok

Water – gevoel

Het element water symboliseert leven, gevoel, verfrissing en stroming. Het verbindt – alles wat nodig is en vloeit. Het waterelement staat ook voor communicatie, emoties, intimiteit, verbeelding, instincten, diplomatie en tact. Als je veel van het element water in je hebt, vaar je feilloos op je intuïtie. Ben je angstig of weet je je geen raad met je gevoelens? Dan is die verbinding er minder. Contact met water kan helpen om de zorgen van je af te spoelen.

Watertekens: Vissen, Kreeft, Schorpioen

Zuivere lucht, minerale bronnen en modderbaden

Duitsland telt meer dan 350 kuuroorden en spa’s en heeft hierdoor alles zin huis op het gebied van wellness. De kuuroorden liggen vaak in een prachtige omgeving, midden in de bergen, aan een meer of in het bos. Zo kun je het kuren ook perfect combineren met wandelen en fietsen. Gun jezelf een fijne wellness-break en vindt balans door je te verbinden met deze drie elementen:

  • Minerale bronnen (water)
    Duitsland heeft veel minerale en thermale bronnen, waar je de heilzame krachten van water kunt ervaren. De Duitse natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp ontdekte 150 jaar geleden al de voordelen van water op de gezondheid. Hij maakte ze tot basis van zijn holistische leer van natuurlijke genezing. De “Kneipp-therapie” op basis van toepassingen met koud water werd zelfs door UNESCO als “traditionele kennis en praktijk volgens de leer van Sebastian Kneipp” opgenomen in het register van immaterieel Duits cultureel erfgoed. Je vindt deze zogenoemde Kneipp-kuuroorden o.a. in Bad Wörishofen, Bad Marienberg en Bad Hindelang.
  • Zuivere lucht (lucht)
    In Duitsland vind je veel zogenaamde luchtkuuroorden. Deze speciale klimaatkuuroorden bevinden zich in gebieden waar lucht en klimaat bijzonder gunstig zijn gebleken voor gezondheid en ontspanning. Want in zuivere lucht – in het bos, aan zee of in de bergen – is diep ademhalen bijzonder gunstig. Aanraders zijn: Ostzeebad Sellin, Ostseebad Zingst, Bad Reichenhall en Bad Mergentheim.
  • Poloïden (aarde)
    Turf en modder (poloïden) worden in Duitse kuuroorden – waaronder Bad Wurzach en bijna alle kuuroorden in de populaire wellness-regio Baden-Württemberg – veel gebruikt in baden en (meer geconcentreerd) in verpakkingen. Natuurveen wordt verwarmd tot boven de veertig graden. Dankzij de warmteopslageigenschappen wordt de hoge temperatuur als aangenaam ervaren en kan de modder zijn ontstekingsremmende en bloedcirculatiebevorderende effecten ontwikkelen. Modderbaden ontspannen ook spieren en gewrichten, verlichten pijn en stimuleren de stofwisseling.

 

Foto: feelMOOR Gesundresort/Ingo Rack

Meer weten over een wellness-break in Duitsland? Plan je bezoek op germany.travel

Credits hoofdbeeld: FOTOGRAFIE VIOLAINE CHAPALLAZ / STYLING MARITA JANSSEN
Volgend artikel
Laat je inspireren door de filosofie van Sebastian Kneipp
Laat je inspireren door de filosofie van Sebastian Kneipp