Last van stress? Zo kan een spijkermat zorgen voor verlichting

Last van stress? Zo kan een spijkermat zorgen voor verlichting Last van stress? Zo kan een spijkermat zorgen voor verlichting Last van stress? Zo kan een spijkermat zorgen voor verlichting

Het spijkerbed ken je wellicht uit het sprookje van ‘Aladdin & de wonderlamp’, maar de spijkermat is van een heel andere orde. Hij is ontwikkeld voor ons welzijn, en kent zijn oorsprong in de acupressuur. 

De spijkermat

 ‘Kom, ga lekker liggen op je spijkermat’. Laten we eerlijk zijn: het klinkt niet uitnodigend. Toch lijkt de spijkermat bezig aan een opmars: social media doet ons geloven dat yogi’s en atleten erbij zweren. Naast grote matten zijn er nu ook kleinere matten, kussens én buikbanden, allemaal bezaaid met kleine puntige plastic spikes. Je leest het goed: van plastic. Met ijzeren spijkers hebben hedendaagse spijkermatten gelukkig niets te maken. Dat neemt niet weg dat het in het begin best doorbijten is om op een spijkermat te blijven liggen. De duizend-en-een rode gaatjes op je lichaam na afloop maken het ook niet heel aantrekkelijk om eraan te beginnen. Maar uiteindelijk moet je spijkersessie leiden tot een algeheel gevoel van ontspanning. Dat is namelijk wat de ontwikkelaars van deze mat voor ogen hadden. 

Er was eens 

Vanwege de associatie van een spijkermat met een spijkerbed, dat je wellicht kent uit de verhalenreeks van ‘Duizend- en-een-nacht’, zou je verwachten dat de mat is ontwikkeld in het verre Oosten. Het tegendeel is waar. De spijkermat kent zijn oorsprong in het hoge Noorden, namelijk in Zweden. Daar werd in de jaren zeventig geëxperimenteerd met kleine kunststof spikes op een mat, dat uiteindelijk verder werd ontwikkeld in Amerika.

De heilzame werking van scherpe punten op het lichaam vindt wél zijn oorsprong in het Oosten. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde ontstond al ver voor Christus acupressuur, de voorloper van acupunctuur. Deze massagemethode maakt gebruik van druk of wrijving met de hand of een voorwerp, op specifieke punten van ons lichaam die zich bevinden langs meridianen, ofwel energiebanen. Volgens de filosofie van de Chinese geneeskunde stroomt je levensenergie, of qi of chi genoemd, via deze energiebanen. Door ze met acupressuur te stimuleren kan de levensenergie beter stromen en kunnen blokkades worden opgeheven, met als doel dat je je fitter en gezonder voelt. De ontwikkelaars van de spijkermat wilden dat de voordelen van acupressuur ook gewoon thuis voor iedereen binnen handbereik zouden zijn. 

De voordelen

Wetenschappelijk is er nog weinig onderzoek gedaan naar de voordelen van een spijkermat, toch ervaren gebruikers die wel. Zo worden onder meer de volgende pluspunten benoemd: 

  • De druk van de kleine spikes op je lichaam kan helpen bij het verminderen van stress en het loslaten van spierspanning. Dat kan verlichten bij menstruatie-, rug- of nekpijn.
  • Als je de mat gebruikt voor het slapengaan, raak je ontspannen, waardoor je dieper en langer zult slapen.
  • De mat stimuleert de bloedcirculatie, wat kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en het verminderen van spierspanning, waardoor je na bijvoorbeeld het sporten minder spierpijn en stijfheid zult ervaren. 
  • Sommigen voelen zich na regelmatige spijkermatsessies energieker en vitaliter. 
  • De spikes stimuleren de aanmaak van het pijnstillende hormoon endorfine, dat zowel lichamelijke als psychische klachten kan verminderen. 

Zo gebruik je de mat 

  1. Als je voor het eerst een spijkermat gebruikt, start dan met 10 tot maximaal 15 minuten. Zo kan je lichaam wennen aan de sensaties die het voelt. 
  2. Luister naar je lichaam en forceer niets. Als je pijn, tintelingen of ongemak ervaart, ga dan van de mat af.
  3. Raakt je lichaam gewend, dan kun je je spijkermatsessies opbouwen tot 20 à 30 minuten per keer.
  4. Gebruik je de spijkermat om te ontspannen voor het slapengaan en beter te slapen, dan is 10 à 15 minuten op de mat voldoende.
  5. Je mag de spijkermat zo vaak gebruiken als je zelf wilt, van dagelijks tot af en toe.

Ieder mens is anders en de ervaringen met een spijkermat zullen per mens verschillen. Over het algemeen is de éérste reactie van iemand op een spijkermat: Ik wil hier weg! Maar na een paar minuten komt de doorbloeding op gang, kunnen blokkades en pijnklachten verlicht worden en zal je na 10 à 20 minuten een warm en ontspannen gevoel ervaren. Voel je veel pijn en ongemak, bouw het dan geleidelijk op of draag dunne kleding als laagje tussen je huid en de mat.  Huidirritatie, ook wel spijkerbeduitslag genoemd, na de eerste keren van het gebruik van de spijkermat is normaal. De spikes verhogen namelijk de bloedcirculatie en je huid reageert op de druk. De rode puntjes verdwijnen meestal na een paar minuten of paar uur nadat je de spijkermat hebt verlaten.

Disclaimer: over het algemeen is het gebruik van een spijkermat veilig, maar als je bijvoorbeeld last hebt van bloedingsstoornissen, huidinfecties of ernstige rugproblemen is het raadzaam met je medisch behandelaar in gesprek te gaan, vóórdat je aan de spijkermat gaat. 

Tekst: Jessica van Zanten

Meer weten over de spijkermat?

In Happinez ‘Innerlijk Vuur’ lees je verder over dit onderwerp. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Volgend artikel
Lichamelijke klachten? Acupunctuur zou ze kunnen verlichten
Lichamelijke klachten? Acupunctuur zou ze kunnen verlichten